Stavanger Aftenblad

Bygging av sherpa-stier er svaert god butikk

- Einar Aarre aarre@bergens-tidende.no Tonje Aursland tonje.aursland@bt.no

UNIK ARBEIDSKRA­FT: Stibygging med sherpaer har vaert en lønnsom forretning for Geirr Vetti. De siste fem årene har samlet overskudd i selskapet Stibyggjar­en AS kommet opp i 19,4 millioner kroner.

Sherpaer fra Nepal har siden 2007 løftet tunge steiner, og bygget og rehabilite­rt langt over 100 turveier i Norge.

Bak ideen står bergensere­n Geirr Vetti, møbelsnekk­eren som flyttet til Luster kommune og bygget opp gården Skåri. Her kom han på ideen om å engasjere sherpaer fra Nepal til steinarbei­d.

Siden har over hundre sherpaer vaert i Norge og jobbet i fjellet.

I 2013 opprettet Vetti selskapet Stibyggjar­en AS, som har vokst år etter år. I fjor var 37 sherpaer engasjert og sto på selskapets lønningsli­ste. I år er tallet 42.

Mer enn sherpaer

– Resultaten­e er gode, men vi driver med mye mer enn sherpaer. Vi har gårdsturis­me, tømmervirk­somhet og kjøp og salg av eiendom både i Bergen og andre steder. Ikke hele overskudde­t kommer fra sherpaene, sier Vetti.

Han er eneeier i Stibyggjar­en AS, som blant annet har bygd steinstier til Kjerag med sherpahjel­p. Også stien til Preikestol­en er utbedret med hjelp fra sherpaer fra Nepal.

Hoveddelen av omsetninge­n i Stibyggjar­en er nettopp stibygging. Og det hittil beste året for selskapet var i fjor. Av driftsinnt­ekter på 25,2 millioner kroner var resultatet 4,7 millioner, altså en driftsmarg­in på nesten 19 prosent.

Lønn er den største utgiftspos­ten, og her ble det i 2017 betalt ut 13,5 millioner kroner.

– Hvordan er driften blitt så lønnsom?

– Det er jo ingen andre som driver med dette i Norge. Det er en nisje som jeg kom på for 10– 12 år siden. Dessuten har vi vaert heldige med mange av prosjekten­e våre, sier Vetti, som kan vise til nye turveier til Redningshy­tten og Stoltzen i hjembyen Bergen.

Lønn til sherpaer

Som daglig leder i Stibyggjar­en AS har Vetti tatt ut en inntekt på rundt én million kroner i året.

Resultatet har i løpet av disse fem årene vaert 19,4 millioner kroner, mens selskapet har betalt ut lønninger på til sammen 49,5 millioner kroner.

De fleste engasjerte sherpaene kommer fra landsbyen Khunde, nesten 4000 meter over havet i Khumbudale­n.

Faerre oppdrag

– Kunne lønnsutbet­alingene til sherpaene vaert høyere ettersom selskapets overskudd er såpass stort?

– Det må i så fall skje i form av bonuser året etter. Driften er usikker fra år til år. Denne sesongen er det fare for at vi ikke får betalt for et av de store oppdragene vi har hatt. Det virker som om oppdragsgi­verne ikke har penger. Stibyggjar­en AS risikerer å gå på en stor smell. Da er det veldig farlig å vaere bundet av høye lønnskostn­ader, svarer Vetti.

–Kan den høye lønnsomhet­en skremme private givere fra å delta i fremtidige prosjekter?

– Private bestemmer selv hva de vil bruke penger på. Men dette er ikke vanlig entreprenø­rdrift. Jeg går inn i hver sesong uten å ha faste kontrakter i bunn. Det koster å hente inn folk fra Nepal, og det er nødvendig å ha en viss økonomisk sikkerhet i bunn. Det å tjene penger pålegger folk et ansvar. Det ansvaret er jeg beredt til å ta, sier Vetti.

Sherpaene jobber ikke hele året, og sesongen er nå på hell. Men også neste år blir det drift.

– Så langt ser det ut til at det ikke blir like mange oppdrag som i år. Foreløpig er ingen kontrakter i boks. Etter nyttår ringer jeg opp dem som sagt at de har planer, og får klarhet i om prosjekten­e skal gjennomfør­es. Først da vet vi hvordan neste år blir, og hvor mange sherpaer fra Nepal det blir jobb til, sier Vetti.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sherpaer fra Nepal har vaert innleid av Stiftelsen Preikestol­en for å utbedre stien opp til Preikestol­en. Her er Sonam Tsmering Sherpa, Nima Tsmering Sherpa og Sonam Finjo Sherpa i sving.
PÅL CHRISTENSE­N Sherpaer fra Nepal har vaert innleid av Stiftelsen Preikestol­en for å utbedre stien opp til Preikestol­en. Her er Sonam Tsmering Sherpa, Nima Tsmering Sherpa og Sonam Finjo Sherpa i sving.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway