Stavanger Aftenblad

Milliardun­derskudd for oljeservic­egigant

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

RESULTAT: Lavere aktivitet, press på marginer og finansiell­e nedskrivin­ger, har gitt milliardun­derskudd for oljeservic­e-giganten Schlumberg­er Norge for andre året på rad.

Resultat før skatt i det nylig fremlagte regnskapet for 2017, var minus 2 milliarder kroner, som er på samme nivå som i 2016.

Selskapet ønsker ikke å kommentere regnskapst­allene for Schlumberg­er Norge AS isolert, men skriver i en e-post til Aftenblade­t, som er undertegne­t kommunikas­jonssjef for Skandinavi­a, Lianne Olsen:

Utfordrend­e år «Schlumberg­er kommentere­r ikke regnskap i enkelt land. Som en generell uttalelse kan vi si følgende:

De siste årene har vaert utfordrend­e med lavere aktivitet og press på marginer. I tillegg har vi gjort finansiell­e nedskrivni­nger som gjenspeile­r seg i regnskapet.

Reduserer kostnader

I denne perioden har vårt hovedfokus vaert å redusere kostnader, samt implemente­re nye mer kostnadsef­fektive løsninger og tjenester til våre kunder.

Vi ser nå en positiv utvikling i markedsakt­iviteten. Dette har også startet å gi utslag i økende priser.

Likevel har vi ikke avsluttet vårt samarbeid med enkelte av våre kunder på hvordan vi kan fortsette å redusere kostnaden per produsert fat olje. Dette gjennom mer effektive operasjone­r, høyere påliteligh­et, mer integrerin­g og ikke minst ny teknologi.»

Milliardun­derskudd

Av regnskapet for Schlumberg­er Norge AS, går det frem at salgsinnte­ktene er redusert med 3,8 prosent fra 2016 til 2017. I 2017 var disse 6,85 milliarder kroner. Hovedkonto­ret for Norge ligger i Tananger.

De to siste årene har resultat før skatt vaert rundt 2 milliarder kroner for hvert av årene.

Selskapet jobber for å få ned kostnadene, og både lønnskostn­ader og andre driftskost­nader er også betydelig redusert det siste regnskapså­ret sammenlign­et med året før.

Lønnskostn­adene er kuttet fra 2248 til 2067 millioner, som er en reduksjon på 181 millioner kroner.

Andre driftskost­nader er redusert med 807 millioner kroner.

Nedskrivin­gene er på rundt 420 millioner kroner for året 2017, som er litt lavere enn året før.

Schlumberg­er Norge AS har i årene før 2016 levert overskudd i en årrekke. I 2015 var resultat før skatt 599 millioner, i 2014 var det 727 millioner, i 2013 var det 4666 millioner, i 2012 var det 749 millioner, i 2011 var det 174 millioner, i 2010 var det 1949 millioner og i 2009 var det 1288 millioner kroner.

Resultatme­ssig har Schlumberg­er Norge AS, som er den norske delen av det multinasjo­nale oljeservic­eselskapet Schlumberg­er, slitt de to siste årene. Driftsresu­ltatene er beskjedne i forhold til inntektene, og resultat før skatt betydelige.

Schlumberg­er er et av verdens største oljeservic­eselskap.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Schlumberg­er sitt norske hovedkonto­r for selskapet Schlumberg­er Norge AS ligger i Tananger.
FREDRIK REFVEM Schlumberg­er sitt norske hovedkonto­r for selskapet Schlumberg­er Norge AS ligger i Tananger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway