Stavanger Aftenblad

Barn skal ikke gifte seg, de skal gå på skole

- Sara Krog Aftenblade­t/Politiken NTB

RAPPORT: Barneektes­kap er fortsatt et stort problem mange steder i verden. Det kan løses med utdanning, men veien er lang, sier Redd Barna.

Hvert år blir 10 millioner jenter gift før de fyller 18 år.

Fram mot 2030 betyr det at det på verdensbas­is vil bli inngått flere enn 134 millioner barneektes­kap.

Det viser en ny rapport som Redd Barna torsdag publiserte i anledning FNs internasjo­nale jentedag.

Hele 87 prosent av alle gifte jenter mellom 15 og 18 år går ikke på skole. En satsing på utdanning for jenter i denne aldersgrup­pen, er derfor viktig for å få bukt med barneektes­kap.

Jenter som har falt ut av skolen har større risiko for å bli giftet bort som barn, og samtidig er barneektes­kap ofte årsaken til at jentene ikke fullfører utdanninge­n, konstatere­r Redd Barna.

– Den svaert uheldige kombinasjo­nen av fattigdom og kjønnsdisk­riminering får mange familier til å konkludere med at deres døtre vil få et bedre liv som koner og mødre, enn ved å få utdanning, sier Redd Barnas generalsek­retaer Birgitte Lange til NTB

Går ikke fort nok

Til tross for at man har klart å unngå 25 millioner barneektes­kap det siste tiåret, vil ingen utviklings­land nå FNs baerekraft­mål om å avskaffe barneektes­kap innen 2030.

I verden i dag er én av fem kvinner og jenter, 650 millioner, giftet bort som barn.

– Vi ser fremgang, men det går ikke fort nok. Med dagens tempo vil vi ikke nå FNs baerekraft­mål om å utslette praksisen med barneektes­kap før i 2084, og det er 50 år for sent, sier Lange.

Svakeste part

Barnebrude­r blir ofte gift med eldre menn og ender derfor opp som den svakeste parten i forholdet. Det kan både føre til vold og tidlig graviditet, som jenta hverken er fysisk eller psykisk klar for.

Flere steder i verden blir likevel barneektes­kap en overlevels­esstrategi for jenter som vokser opp i humanitaer­e kriser eller fattigdom, forklarer Laust Leth Gregersen, som er politisk sjef i danske Redd Barna.

– Det er svaert arrogant å hevde at man ikke kan forstå hvorfor jenter blir gift så tidlig. Det kan vaere et beskyttels­esspørsmål mot for eksempel seksuelle overgrep eller økonomisk stabilitet, sier han.

FN har satt det som ett av sine 17 verdensmål at barneektes­kap skal vaere utryddet innen 2030.

Alle jenter skal gå på skole

I dag går kun fire prosent av alle barnebrude­r på skolen. Hvis problemet skal løses, må langt flere jenter få utdanning.

Rapporten fra Redd Barna anslår at 50 millioner barneektes­kaper kan forhindres fram mot 2030, hvis alle jenter i verden får lov til å gjennomfør­e en utdanning som tilsvarer grunnskole­n.

– Vi må investere massivt i utdanning på verdensbas­is. Det handler om hva regjeringe­r gjør i hvert enkelt land, men også om lokale religiøse ledere. Det handler om både økonomi og normer, forklarer Laust Leth Gregersen.

Han kommer med et eksempel på et løsningsfo­rslag fra sin egen organisasj­onen. I Mali har Redd Barna et mikrolånne­ttverk med Oxfam Ibis, hvor kvinner kan låne penger. Kriteriet for å få et lån er at kvinnene sender sine døtre på skolen.

Det finnes imidlertid steder i verden hvor man ikke kan sende datteren sin på skolen.

– En annen side av problemet er at man ikke har tilgang til gratis skolegang alle steder. En innsats her er i hovedsak det som ville gjøre mest for å forbedre situasjone­n, sier Laust Leth Gregersen.

Lovgivning er ikke nok

Ifølge UNICEF har 700 millioner av alle nålevende kvinner blitt gift før fylte 18 år. For menn er tallet 156 millioner.

Laust Leth Gregersen forklarer at de aller flest land har lovgivning som gjør det ulovlig å bli gift før man er myndig, men at det trengs mer.

– To av tre av disse ekteskapen­e finner faktisk sted i land hvor det er forbudt å gifte seg når du er under 18 år. Det viser at lovgivning­en på ingen måte er nok, men at det i like stor grad handler om omkringlig­gende ting, økonomi og normer, sier han.

I Politiken denne uken forteller Eesha Samad i et debattinnl­egg om hvordan hun i sju år levde som barnebrud under streng sosial kontroll.

 ?? WONG MAYE-E/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hvert tredje sekund blir en jente under 18 år giftet bort i verden. Disse unge jentene kommer fra rohingya-minoritete­n i Myanmar og lever som flyktninge­r i Bangladesh.
WONG MAYE-E/REUTERS/NTB SCANPIX Hvert tredje sekund blir en jente under 18 år giftet bort i verden. Disse unge jentene kommer fra rohingya-minoritete­n i Myanmar og lever som flyktninge­r i Bangladesh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway