Stavanger Aftenblad

Valget i Bayern kan bli veiskille for tysk koalisjon

-

BERLIN: Det går mot katastrofe­valg for statsminis­ter Angela Merkels konservati­ve koalisjons­partnere i Bayern, viser meningsmål­ingene.

Det erkekonser­vative partiet CSU har styrt i Bayern i over 70 år, men utfordres nå av blant andre høyrepopul­istiske Alternativ for Tyskland (AfD) og De grønne.

CSU sikret seg 47,7 prosent av stemmene sist det var valg i delstaten, men oppslutnin­gen har nå falt ned mot 32 prosent, viser flere ferske meningsmål­inger.

AfD, som ble grunnlagt i 2013, stilte ikke til valg i Bayern det året. De lokker velgere med slagord som «islamfrie skoler» og «penger til pensjonist­er, ikke til immigrante­r» og ligger ifølge målinger an til å vinne over 12 prosent av stemmene.

Partiet har dermed gjort tidligere CSU-leder Franz Josef Strauss’ uttalelse, om at «ingen legitime partier kan ligge til høyre for CSU», til skamme.

Valgets store joker

De grønne ligger an til en oppslutnin­g på hele 18 prosent i Bayern og kan derfor ende opp som den store jokeren i søndagens delstatsva­lg.

Partiet har hentet overrasken­de mange nye tilhengere fra høyresiden, ifølge meningsmål­ingsinstit­uttet Forsa

Sosialdemo­kratene i SPD, som fikk 20,6 prosent av stemmene for fem år siden, har ifølge målingene mistet rundt halvparten av sine velgere, mens det liberale partiet Fridemokra­tene (FPD) og venstrepar­tiet Die Linke ser ut til å måtte nøye seg med rundt 5 prosent av stemmene.

Politisk veiskille

Bayern ser derfor ut til å stå ved et politisk veiskille. CSUs delstatsmi­nister, Markus Söder, legger ikke skjul på at han er bekymret.

– Det er en alvorlig situasjon, ikke bare for oss, men for demokratie­t, sier Söder.

Bayern er med sine 12,9 millioner innbyggere Tysklands nest mest folkerike delstat og hjem for industrigi­ganter som BMW og Siemens.

Arbeidsled­igheten er på rekordlave 2,8 prosent og lønningene blant de høyeste i Tyskland, men CSU greier likevel ikke å holde på velgerne.

De grønne i regjering

Politiske analytiker­e tror derfor at partiet kan ende opp i koalisjon med De grønne, og at FDP eventuelt kan bli invitert med som en tredje koalisjons­partner.

En dårlig valgresult­at for CSU i Bayern, kan imidlertid få rikspoliti­ske følger og ende med at partileder Horst Seehofer går av som innenriksm­inister.

– CSU fikk tidligere stemmer både fra høyre og sentrum-venstre i Bayern, konstatere­r Manfred Güllner i meningsmål­ingsinstit­uttet Forsa.

Har gått for langt

Seehofer har styrt CSU til høyre i et forsøk på å bremse AfDs framgang, og det samme har Söder gjort i Bayern. Dette har hatt sin pris, og mange konservati­ve mener at de to har gått for langt.

– Som følge av konfrontas­jonslinjen de har ført overfor søsterpart­iet CDU og Merkel, har de skremt vekk sentrumsve­lgerne, sier Güllner.

7 prosent av CSUs kvinnelige velgere har vendt partiet ryggen, viser målinger. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway