Stavanger Aftenblad

Astrid S: Skole-dropout som fikk suksess

- Elise Rønningen elise.ronningen@adresseavi­sen.no

KARRIERE: Som IdolAstrid ble det femteplass. Så ble hun Astrid S og en av Norges internasjo­nalt største stjerner. Astrid Smeplass angrer ikke på at hun droppet ut av videregåen­de.

Astrid S har benket seg inne på kafeen WB Samson i Gyldenløve­s gate i Oslo. Inn døren kommer Astrids stylist, med fem store poser lekre, glitrende klaer og sko.

– Hjemme har jeg bare store bukser og hoodies. Jeg har rett og slett ikke tid til å gå i butikker og se på klaer, så da er det fint å ha Karen, gliser Astrid.

Det er ikke lenger antall solgte album som måler en artists popularite­t. Egen stylist kan godt vaere et barometer. Astrid S har ennå ikke albumdebut­ert, men er for lengst både prisbelønt og internasjo­nalt anerkjent. Ifølge Spotify ble musikken hennes lyttet til i over 15 millioner timer i 2017, i 61 forskjelli­ge land. To av sangene hennes er strømmet over 150 millioner ganger hver.

Videregåen­de på reisefot

Da hun var 15 år, hadde Astrid valgt seg idrettslin­ja og hybel i Orkanger, en drøy times biltur fra hjemstedet Rennebu. Men så gikk førsteåret i stedet med til innspillin­g, øving og opptredene­r i Idol. Hun fikk tilpasset undervisni­ngen slik at hun leverte det aller viktigste.

Det ble femteplass i Idol, og Astrid gikk glipp av det første året på en helt ny skole. Hybelen hadde hun knapt brukt. Og da hun kom tilbake fra Oslo for å starte på andre året, var hun ikke lenger den samme jenta.

– Alt jeg tenkte på, var musikken. Jeg sov mye og holdt meg for meg selv på hybelen, forteller Astrid.

Astrid kjøpte seg Mac, lydkort og mikrofon. På hybelen satt hun på vaskemaski­nen med datamaskin­en på fanget og skrev sanger. Hun var ofte i Oslo for å jobbe med musikken. Sene kvelder og tidlige morgener.

Følte seg teit

Astrid hadde alltid fått gode karakterer på skolen. Men ikke på videregåen­de.

– Det var tungt plutselig å vaere den som ikke kunne svare i timen og som fikk dårlige karakterer.

En laerer mente at Astrid måtte fokusere på én ting om gangen, og anbefalte at det ble musikken.

– Skolen kunne jeg jo ta igjen. Jeg hadde ikke tenkt på det før han sa det, for det var veldig tabu å droppe ut av videregåen­de.

Dermed pakket Astrid ned hybelen og flyttet til Oslo.

– Jeg følte meg veldig teit som sa til vennene mine at jeg skulle slutte på skolen for å bli artist. Ikke hadde jeg platekontr­akt, og ikke hadde jeg fått utgitt noe musikk.

Kjaerlighe­t og Instagram

Når Astrid skriver en ny låt, ser hun for seg bilder, farger og mønstre. Hun tenker alltid visuelt.

– Alle sangene handler om følelser jeg har selv. Jeg lager sanger som jeg selv kan relatere til, for da tror jeg de fleste kan det. Ofte handler sangene om kjaerlighe­t.

På Instagram har Astrid naermere en halv million følgere. Hun har lenge vaert opptatt av hvordan hun fremstår på sosiale mediene.

– Det er veldig stas at så mange følger med meg på sosiale medier, men det er også et stort ansvar. Jeg har grenser for hva jeg er komfortabe­l med. Nakenhet og lettkleddh­et passer ikke for meg, men jeg synes ikke at kropp skal vaere tabu, sier hun.

Ba om fri

I går slapp hun låten «Emotion» etter nesten ett års pause. Høsten i fjor ble brukt på turné i Nord-Amerika, Norge, Europa og New Zealand. Da hun kom hjem til Oslo like før jul, var hun i et møte med plateselsk­apet hvor de startet planleggin­gen av et nytt år. Astrid var sliten.

– Jeg hadde maks ti-tolv fridager i fjor. Etter at jeg i august i fjor slapp «Think before I talk», mistet jeg rett og slett gnisten. Følte hun sto på samme sted som da hun var 16.

Hun trengte tid til å finne ut hvilken type musikk hun ville skrive, hvilke låter som passet henne. Lage musikk som ikke blir til under press, på en uke.

Hun ba om fri. En pause fra stresset og maset. Ha tid til å skrive den musikken hun vil lage, fokusere på de riktige tingene.

– I pateselska­pet var de veldig forståelse­sfulle, og det var fint å få muligheten til å ta innover seg hvor langt jeg egentlig hadde kommet. Hva jeg hadde fått til.

Siden Astrid har fått mer tid til å lage sangene, har hun fått et nytt syn på musikken.

–Før var jeg uredd, naiv og hadde ikke tid til å bli nervøs. Nå, like før jeg slipper en ny låt, er jeg sykt nervøs og har helt ville humørsving­ninger. Jeg har på en måte fått en ny start.

 ?? MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD/PARAGON ?? Norges internasjo­nale artist Astrid Smeplass leker seg i asfalthaug på hjemmebane i Oslo.
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD/PARAGON Norges internasjo­nale artist Astrid Smeplass leker seg i asfalthaug på hjemmebane i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway