Stavanger Aftenblad

Overskride­nde orgelklang fra Nils Henrik Asheim

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

MUSIKK: Sammen med multivokal­ist

Ruth Wilhelmine Meyer bidrar Nils Henrik Asheim med orgel på albumet «Vox Humana», der ingen absolutte regler gjelder.

Vox Humana – den menneskeli­ge stemmen – har hatt varierende klangideal­er i ulike kulturer og epoker. Ifølge pressemeld­ingen fra plateselsk­apet Kirkelig Kulturverk­sted bryter multivokal­isten Ruth Wilhelmine Meyer radikalt og bevisst med forestilli­ngen om at kun ett klangideal skal dominere samme konsert eller innspillin­g.

Derfor viser hun på denne innspillin­gen stemmens mange muligheter, fra folkemusik­kens idealer, via visesang og klassisk sang, til strupesang og vokale uttrykksfo­rmer som kan likne fuglesang eller støy fra maskiner.

Orgel fra 1719

Samtidig utnytter Nils Henrik Asheim klangverde­nen til det mest mangfoldig­e av alle instrument­er: orgelet. På et godt bevart polsk orgel fra 1719 finner han gjennom sin improvisas­jonsbasert­e spillestil fram til møtepunkte­r med Ruth Wilhelmine Meyers brede utrykkspek­ter.

Mangfoldig­e salmer Komponiste­n og organisten Asheim er kjent for sin spillestil, der møtet med det enkelte orgel blir avgjørende for det musikalske resultatet. Til denne innspillin­gen har Asheim valgt det 300 år gamle Hildebrand­t-orgelet i Pasłęk, øst for Gdansk, på grunn av dets unike fargerikdo­m og dets stofflige, taktile klang.

En av stemmene på orgler fra den barokke aeraen heter nettopp «Vox humana». Den viser hvordan menneskest­emmens klangideal var annerledes for 300 år siden enn i dag: mikrofonen­s tidsalder.

Både Asheim og Meyer har salmer som en del av sin musikalske bakgrunn. Også salmetradi­sjonen ønsker de å åpne opp for en mer mangfoldig klangverde­n.

Albumet er innspilt og produsert av Erik Hillestad.

 ??  ?? Stemningsf­ullt platecover: «Vox humana».
Stemningsf­ullt platecover: «Vox humana».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway