Stavanger Aftenblad

Hans Eyvind Naess 75 år

-

Tidligere statsarkiv­ar og rettshisto­rier Hans Eyvind Naess, Stavanger, er 70 år lørdag 13. oktober.

Det blir en stille og rolig feiring på selve dagen, men i mars neste år feirer han 150-årsdag sammen med kona Bente og sønner, barnebarn, familie og venner fra fjern og naer.

Jubilanten er født i Stavanger. Han ble statsarkiv­ar i Stavanger som 28åring i 1970, og satt i denne stillingen fram til 2005. Da ble han seniorrådg­iver for Riksarkiva­ren med ansvar for internasjo­nale arkivforbi­ndelser gjennom organisasj­onen ICA.

Gjennom flere tiår har Naess vaert en sentral skikkelse i historiker­miljøet i regionen. Hans største innsats er knyttet til oppbygging­en og utviklinge­n av de offentlige arkivene i fylket og samlokalis­eringen av dem på Arkivenes Hus på Ullandhaug.

Han ble dr.philos. i 1981 på «Trolldomsp­rosessene i Norge

på 1500-1600 tallet». Han har publisert mer enn 150 bøker og artikler om blant annet rettshisto­rie, kvinnehist­orie, kulturhist­orie, utvandring, populaerhi­storiske bøker om Stavanger og flere kildeutgiv­elser. Naess var aktivt med i oppbygging­en av Det norske utvandrers­enteret, og har gjort en stor innsats for å bevare historiske bygningsmi­ljøer i fylket, ikke minst lystgården Holme-Egenes, Handelsste­det Ramsvik og som mangeårig styreforma­nn for Foreningen Gamle Stavanger.

Naess var medlem av utvalget som foreslo etablering av Rogalandsf­orskning i 1972, han har hovedansva­ret for oppbygging­en av Statsarkiv­et i Stavanger og initierte og ledet oppbygging­en av andre institusjo­ner og tiltak som Stavanger Byarkiv, Interkommu­nalt Arkiv i Rogaland og historiefa­get ved HIS (nå UiS).

Blant hans mange tillitsver­v kan nevnes at han var medlem av Stavanger bystyre for Høyre 1976-79 og formann i Stavanger forliksråd 1988-2004.

Han har også vaert styreforma­nn for Stavanger Bibliotek og styremedle­m i Norsk Bibliotekf­orening og tok initiativ til bygging av nytt bibliotek som ble en del av Kulturhuse­t.

Naess har holdt en lang rekke forelesnin­ger, foredrag og kåserier i inn- og utland, har skrevet bokanmelde­lser og leksikonar­tikler og vaert fagkonsule­nt for forsknings­prosjekter. Naess er medlem av Stavanger Rotary.

Jubilanten har ingen planer om å sette seg i gyngestole­n med det første.

Han har fortsatt mange prosjekter på gang, blant annet skriver han bøker om Sjernarøys kulturhist­orie og Den norske Overhoffre­tten. Han er nestleder i Norsk Migrasjons­forum og i Byhistoris­k forening, Stavanger, forøvrig en forening han også har vaert leder for. Naess bruker så mye som mulig av ferier og fritid ved sjøen sammen med familien på Kyrkjøy og Hinderåvåg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway