Stavanger Aftenblad

Hun kjemper om medaljer med Klepp – faren kjemper for livet i USA

- Fredrik Fornes fredrik.fornes@aftenblade­t.no

Zaneta Wyne liker ikke å bry andre med personlige problem. Det er grunnen til at Klepp-spilleren ikke fortalte lagvenninn­ene at hun nettopp hadde fått vite at faren var kreftsyk da hun kom til klubben i sommer.

Fransk-amerikaner­en fikk den nedslående beskjeden 14. juli – bare dager etter at hun hadde signert for Klepp: pappa Paul har en ondartet svulst i hjernen. Wyne sto veldig naer sin mor, men mistet henne for noen år siden. Kontakten med faren har vaert litt mer perifer, og i voksen alder har de ikke hatt så mye med hverandre å gjøre. Likevel var hun aldri i tvil – hun måtte gjøre alt hun kunne for å hjelpe.

– Jeg er her for å gi alt Samtidig måtte hun ta et tøft valg: skulle hun be om å få trekke seg fra avtalen med Klepp? Nei, jeg skal stå løpet ut, tenkte hun. Èn uke etter at hun fikk vite at faren hadde kreft satte hun seg på flyet til Norge. Før hun dro hadde hun, med hjelp fra gode venner i USA, ordnet så mye hun rakk for faren.

Da hun kom til Norge ga hun trener Olli Harder klar beskjed: hun var her for å gi alt for Klepp, men det kunne hende hun ble borte fra visse treninger, sosiale ting og lignende. Ikke fordi hun ville, men fordi hun satt i telefoner med farens leger hjemme i USA.

Svulsten ble fjernet i sommer, men problemene var langt fra over. Sykdommen hadde gjort Paul arbeidsufø­r, og pengene var i ferd med å ta slutt. Wyne senior hadde ikke nok til husleien og risikerte å bli gjort hjemløs. Da kunne han glemme cellegiftb­ehandling.

Startet kronerulli­ng for faren Fra kjellerlei­ligheten på Klepp brukte Zaneta lange kvelder på å søke etter pengestøtt­e hos diverse organisasj­oner, men det virket nytteløst. Da hun hadde tømt det siste hun hadde av egne sparepenge­r, hadde hun ikke noe valg lenger.

Siste utvei var å legge ut en kampanje på GoFundMe, og be folk donere penger.

– Jeg liker ikke å snakke om mitt personlige liv, og i hvert fall ikke personlige problemer. Så det å starte en slik kampanje satt veldig langt inne, forteller Wyne til Aftenblade­t.

Men responsen var overvelden­de. Wyne hadde satt et mål om 1800 dollar, nok til to måneder med husleie. På få dager fikk hun inn nesten det dobbelte.

– Jeg ble helt sjokkert. Det er først da du innser hvor mange fantastisk­e mennesker du har rundt deg. Jeg kan ikke få takket alle nok, sier hun.

Ville donere hele botkassen Mange av lagvenninn­ene visste ikke om at Zanetas far var alvorlig syk før de så GoFundMeka­mpanjen. En samlet spillergru­ppe ble raskt enige om at hele lagets botkasse måtte doneres til Wyne.

– Det var veldig snilt tenkt, men jeg sa at GoFundMe-kampanjen hadde gått veldig bra og at botpengene var for å gjøre noe gøy sammen, forteller hun.

Nå har faren endelig fått innvilget støtte fra desember av. Pengene hun fikk inn via kampanjen holder akkurat til å dekke utgiftene frem til dette. Tilstanden hans er bedre, men nå venter en seks ukers cellegiftk­ur. Den blir beintøff. Legene har valgt en så aggressiv behandling siden svulsten var av grad 3, og de mener det er en 50% sjanse for at den kommer tilbake igjen.

Midt oppi alt dette skal Wyne spille semifinale i cupen og de

FOTBALL: Lagvenninn­ene i Klepp ville donere hele botkassen da de fant ut at faren til Zaneta Wyne (28) har hjernekref­t og sto i fare for å bli hjemløs på grunn av pengemange­l.

tre siste kampene i serien hvor Klepp kjemper om sølv.

– Hvordan klarer du å fokusere på fotballen med alt dette som skjer på privaten?

– Fotballen er frisonen min. Det er plassen hvor jeg kan få en pause fra alle tankene. Når jeg spiller glemmer jeg alt annet – jeg har det bare gøy, sier Wyne.

Om hun blir i Klepp neste sesong har hun ikke bestemt seg for enda. Akkurat nå tenker hun ikke på annet enn to ting: Kampen om medalje med Klepp. Og pappas kamp mot kreften.

 ?? FREDRIK FORNES ?? I morgen klokken 15 møtes Klepp og Sandviken på Klepp stadion. Vinneren går til cupfinalen. Samtidig som Zaneta Wyne forbereder seg til kamp, gjør pappa Paul seg klar til cellegiftk­ur hjemme i USA.
FREDRIK FORNES I morgen klokken 15 møtes Klepp og Sandviken på Klepp stadion. Vinneren går til cupfinalen. Samtidig som Zaneta Wyne forbereder seg til kamp, gjør pappa Paul seg klar til cellegiftk­ur hjemme i USA.
 ?? PRIVAT ?? Paul Wyne.
PRIVAT Paul Wyne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway