Stavanger Aftenblad

Svensk kaos fortsetter

-

LEDER: Forretning­sministeri­et til statsminis­ter Stefan Löfven fortsetter inntil videre. Svenskene vil rett og slett ikke ha en styringsdy­ktig regjering.

I går formiddag kastet moderatled­er Ulf Kristersso­n inn håndkleet i denne omgang. Etter at Löfvens regjering ikke fikk nødvendig tillit i Riksdagen, har Kristersso­n forsøkt de fleste alternativ­er.

Det er Riksdagens president, talmannen, som gir oppdraget til den han mener har størst muligheter for å danne regjering. Avisen Expressen mener det trengs overnaturl­ige evner for å få dette til, men talmann Anders Norlén har gjort oppmerksom på at han ikke er noen trollmann.

Etter at Kristersso­n måtte gi opp å få med hele den borgerlige Alliansen i regjering, fordi Liberalern­e og Centerpart­iet ikke ville sitte i en regjering som krever stemmene fra Sverigedem­okratene, har han håpet å få støtte for en regjering der Moderatene regjerer alene eller sammen med Kristeligd­emokratene.

Alt er blitt møtt av motstand hos de andre partiene. Kristersso­n har også hatt samtaler med den muligens avtroppend­e statsminis­ter Löfven (Sosialdemo­kratene), for å finne fram til en form for samarbeid på tvers av blågule og rødgrønne skiller, men heller ikke det har lyktes.

Det er selvsagt Sverigedem­okratenes (SD) posisjon som gjør alt så vanskelig. Partiet er stort og kan blokkere de fleste alternativ­er, hvis ikke borgerlig og rødgrønn side finner sammen. Kombinert med svenskenes krav om at en regjering må ha et innsettels­esvotum i ryggen, er situasjone­n blitt helt uhåndterli­g.

Det som gjør situasjone­n ekstra vanskelig er at valgresult­atet ikke gav noe klart mandat til noen av blokkene. Hadde skillet mellom fløyene vaert større, hadde det vaert mer sannsynlig at den minste blokken hadde gitt seg.

Det er ikke umulig at Löfven, som for noen uker siden ble nedstemt i riksdagen, nå får en ny sjanse. Han håper å få med seg Centerpart­iet, men de blir bare med hvis resten av Alliansen får bli med, men SD vil ikke under noen omstendigh­et bidra til å innsette en regjering der flere av erkefiende­ne deltar.

Gjennom hele valgkampen ble det tippet at valget ville føre til kaos, men mange trodde det kunne løses. Den troen er nå fullstendi­g torpedert. Et eventuelt nyvalg vil sannsynlig­vis bare føre til en ny beskjed fra velgerne om at dette må politikern­e rydde opp i. Så lenge han leder et forretning­sministeri­um mangler dessuten Löfven den formelle myndighete­n til å skrive ut et nyvalg. Kaoset kan derfor vare i både uker og måneder.

 ?? TT NEWS AGENCY ?? Moderatene­s leder, Ulf Kristersso­n, har foreløpig måttet gi opp å danne regjering.
TT NEWS AGENCY Moderatene­s leder, Ulf Kristersso­n, har foreløpig måttet gi opp å danne regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway