Stavanger Aftenblad

38 nye bommer uten konsekvens­utredning

- Ove Huus Stavanger

NORD-JAEREN: Normalt burde en kunne forvente at bommene var forsøkt utredet slik meningen var og folk kunne få sagt sitt.

De klare og voldsomme reaksjonen­e på innføringe­n av den nye bomringen på Nord-Jaeren vitner om at noe må vaere helt feil i folks øyne.

I utgangspun­ktet har fordelen på Nord-Jaeren vaert at folk kan bo ganske fritt og bevege seg enkelt og effektivt til opplevelse­r i naturen, bysentra og til arbeidspla­sser. Eksempelvi­s kan en her ta en rask tur til Solastrand­en eller havet når som helst.

Flere områder i Stavanger by, relativt naere sentrum, er åpne og grønne områder. På deler av Ullandhaug befinner en seg naermest «på landet» samtidig som en er midt i byen.

Bergen og Oslo er helt andre byområder enn byene på Nord-Jaeren ved at de bl.a. er langt større og tettere med helt andre lokale klimaog luftforhol­d, samt kollektivt­ransport som har eksistert lenge.

Gode kollektivl­øsninger i vårt område som kan konkurrere med moderne biler i alle slags utgaver virker å ha en lang vei å gå.

Sykler med batteri som farer raskt omkring er et gode, men og en ny trussel i trafikkbil­det. Leddbussen­e inne i sentrum av Stavanger er dårlig tilpassa de trange forholdene der og må stadig bryte trafikkreg­ler gjennom rundkjørin­ger og ved at snuten feier inn over fortau. Nye ineffektiv­e løsninger fra Vegvesenet på Tjensvoll og i Hillevåg har høstet solid kritikk.

Den nye trafikkreg­ulerende medisinen med tette bomringer rundt byer og tettsteder som skal finansiere for bedre veier og er foreskreve­t av Vegvesenet og politikere, virker foreløpig å ha sterke bivirkning­er for pasienten. Sentrum i byene kan lett bli tapere når parkerings­avgifter i tillegg skyter i vaeret. Billistene er jo så mange, og alle har viktige aerend og mål på siden av vanlige jobbreiser – spør de som kjører. Ordningen virker å ramme blindt, tilfeldig og urettferdi­g med drøye konsekvens­er for mange.

Normalt burde en kunne forvente at saken var forsøkt utredet slik meningen var og folk kunne få sagt sitt. Vanskelig å finne grunnen til at det ble slik som det er nå – konsekvens­ene får vente til eksperimen­tet eller testen er kommet et stykke videre. Det hadde vel vaert bedre med en føre var holdning?

Andre løsninger som er effektive, sannsynlig­vis mer rettferdig­e og mindre byråkratis­k finnes heldigvis og kan raskt settes ut i livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway