Stavanger Aftenblad

Sår tvil om «sosialiste­n» Olaug Bollestads motiver i KrF-veivalg

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Hun regjerte som ordfører med Ap i seks år og forhandlet fram Frp og Høyres makt-tap i Rogaland. Geir Pollestad (Sp) tror Olaug Bollestads råd om veivalg i KrF hviler på taktiske hensyn.

Pollestad drøftet dette i egen podkast nylig. Han har siden Bollestad kom på Stortinget i 2013, trodd at hun var «veldig innstilt» på Ap- og Sp-samarbeid. Dette baserer han på samtaler og politiske standpunkt i saker.

Derfor skånet han Bollestad i troen på en langsiktig plan om samarbeid.

– Oppfatning­en har selvsagt påvirket hvordan jeg har forholdt meg til KrF og Bollestad. Sånn sett kan du si at det har fem år med strategi til ingen nytte, sier Pollestad.

– Jeg har vaert helt sikker på at hun har hatt det synet som Hareide nå har flagget. Det som var så overrasken­de, var at Olaug var så tydelig på at hun ønsket å gå i regjering med Frp. KrF og Sp har stått sammen om mange saker i Stortinget, sier han.

– Taktiske hensyn

En voteringso­versikt fra holderdeor­d.no (se tabell) viser at KrF siden valget 2013 har stemt likt med Ap og Sp henholdsvi­s i 4458 prosent og 35–53 prosent av sakene. KrF har vaert budsjettpa­rtner med Høyre og Frp siden 2013.

– Forteller ikke Bollestad hele sannheten?

– Det er det bare Olaug som kan svare på, men jeg har en sterk følelse av det her er taktiske hensyn som spiller inn for standpunkt­et, ikke politiske realiteter og politiske standpunkt­er, sier Pollestad.

– Hvilke type taktiske hensyn sikter du til da?

– Mange i Rogaland har ropt høyt om at de ønsker Frp-samarbeid framfor Sp og Ap, så dette er sikkert ikke dumt for et gjenvalg, sier Pollestad.

Eigersund KrF-leder Kenneth Pedersen innrømmer at han ble overrasket da Bollestad vendte seg mot Hareides råd etter partileder­ens tale til landsstyre­t i KrF.

– Ja, egentlig trodde jeg hun var på linje med Hareide, sier Pedersen, som legger til at han egentlig ikke hadde peiling på ståstedet.

Ap-frieri

Bollestad kom inn i kommunesty­ret i Gjesdal i 2003 etter å ha hatt tilbud fra Høyre, Sp, Ap og KrF.

Bollestad havnet i samme nabolag som Eirin Sund som senere tilbrakte 12 år på Stortinget, de fire siste årene på samme rogalandsb­enk som Bollestad.

– Vi prøvde å få henne på Aplista i Gjesdal en gang før valget i 2003, men hun endte opp i KrF, sier Sund, som også har hatt Bollestads ektemann som sjef.

– Jeg har tenkt at det ikke var usannsynli­g at Olaug landet der hun gjorde . For Olaug er det viktig at KrF får makt og innflytels­e, og jeg tror hun har tatt standpunkt­et ut fra nettopp det. Samtidig tror jeg dette smerter for Olaug, og at hun holder seg for nesen for Frp, sier Sund.

2007–2013: Ordfører

Bollestad ble ordfører i Gjesdal i 2007 i koalisjon med KrF, Ap, Sp og SV. I 2011 falt SV ut av kommunesty­ret. Ellers var det status quo.

– KrF og Ap hadde et godt samarbeid i mange år, sier Frode Fjeldsbø (Ap), som var varaordfør­er for Bollestad i to år.

– Min opplevelse i kommunepol­itikken var at KrF i økonomisk og sosial politikk lå naert Ap lokalt. Men selv om vi samarbeide­t godt og opplevde at vi sto politisk naert, så er nasjonal politikk noe annet, sier han.

– Jeg har oppfattet at både Bollestad og Hareide prinsipiel­t kan tenke seg å samarbeide i begge retninger, så jeg tror ikke jeg er overrasket over Bollestads standpunkt. Personlig synes jeg at Hareides forslag er interessan­t, fordi jeg ser at KrF og Ap finner sammen i mange viktige spørsmål nasjonalt og lokalt. Det gjør Hareides standpunkt interessan­t og modig, sier Fjeldsbø.

– Jeg hadde gjerne sett at Bol-

For Olaug er det viktig at KrF får makt og innflytels­e.

Eirin Sund, Ap-veteran

 ?? ANDERS MINGE ?? Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide avbildet under duoens Stavanger-besøk i anledning KrFs veivalg.
ANDERS MINGE Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide avbildet under duoens Stavanger-besøk i anledning KrFs veivalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway