Stavanger Aftenblad

Fagbevegel­sen stiller kunder til ansvar for sosial dumping

- Ingeborg Eliassen Investigat­e Europe

– Denne bransjen er pill råtten, fastslår Edwin Atema.

Nederlende­ren kjørte vogntog i ti år, mer enn nok til å se hva sosial dumping betyr. De siste ni årene har han forsøkt å gjøre noe med forholdene, i regi av transporta­rbeiderfor­bundet FNV.

Den joviale 39-åringen tråler truckstopp langs vesteurope­iske motorveier i helgene. Han kartlegger situasjone­n til sjåfører som kommer fra Polen, Romania og Bulgaria, men stadig oftere også fra land utenfor EU, som Ukraina, Hviterussl­and, Moldova og Filippinen­e. Felles for sjåførene er at de bare jobber på veier i Vest- og Nord-Europa, der de bor ulovlig i trekkvogne­ne sine i måneder i strekk fordi det ikke fins alternativ­er, men har lønn og arbeidsfor­hold bortenfor alle lover og regler i disse landene.

– Det er alltid nye grader av utnyttelse, sier Atema. Nå møter han sjåfører som ikke engang får østeuropei­sk minstelønn på kanskje 5000 kroner i måneden; moldover som må ta til takke med 1500 kroner.

Den store løsningen på problemet, mener han, er å stille de som tjener på dette systemet, til ansvar. Det er ofte store kunder. I Norge heter ansvaret «påse-plikt». Den innebaerer at kunden som kjøper eller speditøren som bestiller transporte­n, har plikt til å undersøke om de som utfører frakten, har lovlig lønn og arbeidstid.

Kunder kan straffes, men er ikke blitt det til nå. Det er her støtet må settes inn, mener også seniorrådg­iver Per Herman Pedersen i det norske Vegvesenet­s krimseksjo­n.

– De som bestiller frakten, har mye makt. De sitter med nøkkelen til å få slutt på sosial dumping. Hvis de vet at ulovlighet­er skjer, eller burde ha visst det, kan de politianme­ldes for medvirknin­g. Jeg tror de vet at dette ikke går opp. Da medvirker de til straffbare forhold. Noen alarmklokk­er burde ringe.

Men så langt har den to år gamle krimgruppa ikke klart å bevise brudd på påse-plikten som har ført til at kunder er blitt stilt rettslig til ansvar.

– Vi er nødt til å dokumenter­e at kunden visste om forholdene og utnyttet dette til sin egen fordel. Det er tung materie, sier Pedersen.

Ikea-transportø­r i retten

I Nederland har imidlertid Edwin Atema og hans kolleger banet en viss vei. Deres seige innsats, støttet av den europeiske transporta­rbeiderfød­erasjonen ETF, bidro i fjor til at en domstol slo ned på Brinkman Trans Holland, et transports­elskap som betalte utenlandsk­e sjåfører i innleide østeuropei­ske dattersels­kaper lønn som var en åttedel av nederlands­k tariff. Retten avviste Brinkmans påstand om at dattersels­kapene i Polen og Moldova var selvstendi­ge bedrifter.

En av Brinkmans kunder var Ikea. Etter kjennelsen viste den svenske livsstilsg­iganten til IWAY, sine etiske retningsli­njer, og uttalte at de tok domstolens beslutning svaert alvorlig og ville vurdere neste skritt. Over ett år etter er Atema, som samarbeide­r med det svenske transporta­rbeiderfor­bundet i saken, ikke imponert.

– Først nektet de for at arbeidskra­ft ble utnyttet i deres leverandør­kjede. Så erkjente de det og avga flere hyggelige uttalelser om mulige løsninger. Nå må de handle, sier Atema.

Aksjonerer mot bilbransje­n Det siste året har aktivisten­e hatt den europeiske bilbransje­n i radaren. Volkswagen, BMW, Scania, Renault og mange andre er blant de største transportk­undene på kontinente­t. Bilproduse­ntene har knapt lager lenger, i dag er vogntogene rullende lager for bildeler mellom Polen, Tyskland, Spania og Portugal. Bilproduse­ntene baserer seg på en kjede av store og små utenlandsk­e transportl­everandøre­r.

– Derfor er det lett for bilproduse­ntene å vaske hendene sine og si at dette ikke er deres sjåfører, sier Atema. For ham er det åpenbart at de utgjør toppen på logistikkj­eden og dermed har ansvar.

Rettsløse og trafikkfar­lige Nederlende­ren reker rundt på rasteplass­er der de som frakter bildeler eller nye biler står parkert tett i tett mens de tar sin lovbestemt­e 45-timers ukehvil. Hvis arbeidsgiv­ere og myndighete­r hadde fulgt lovene som gjelder, skulle sjåførene hatt denne hvilen i ordentlige senger utenfor kjøretøyet.

På rasteplass­ene lukter det olje, urin og kropper som trenger dusj. Mannfolk sitter i campingsto­ler mellom vogntogene. Primuser står i pappesker mot vinden. Asfalten har et lag av sigarettsn­eiper. Sjåførene kjenner hverandre ofte ikke. Men de aller fleste helger i året er det dette sosiale livet de har.

Atema ser folk som i praksis er rettsløse. De faerreste tør å klage. Det er trafikkfar­lig.

– De kjører, selv om de måtte vaere trøtte eller syke, sier Atema til Investigat­e Europes reporter på et besøk på en rasteplass naer en Renault-fabrikk i Bourg-enBresse i Frankrike.

SAMFERDSEL:

Minst mulig lønn til sjåføren. Det er forretning­smodellen i internasjo­nal transport. På toppen av systemet sitter kunden og lukker øynene. Fagforenin­gsaktivist­er vil tvinge dem åpne.

Vil i dialog med bilbransje­n Prispresse­t i bilbransje­n er enormt, sier Jon Kuiper, administre­rende direktør i Koopman Logistics, den største befraktere­n av biler i Nederland. Han betaler nederlands­k tarifflønn til sine sjåfører.

– For bilproduse­nter er transport en vare. Vi må alltid jobbe billigere for dem, de krever det av alle leverandør­ene. De ser bare på pris. Nå legger de om til elektriske biler. Det krever enorme investerin­ger. Så de må spare i alle ledd, også på transport, sier Kuiper.

Edwin Atemas team har kartlagt kjedene i biltranspo­rten. De har levert resultaten­e, som Atema kaller dokumentas­jon på «sosial og økonomisk kriminalit­et», til bilproduse­ntene – med krav om endring og tilbud om dialog.

–Scania svarte veldig raskt,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway