Stavanger Aftenblad

Setter i gang storstilte vaksinekam­panjer

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER OG SANDNES: Helseperso­nell kan smitte svaert syke pasienter med influensa. Derfor setter kommunene i gang store kampanjer for å få dem til å ta vaksinen.

Influensa og influensar­elatert sykdom kostet om lag 1400 mennesker livet i Norge. Ved Stavanger universite­tssjukehus var pågangen av akutt syke pasienter rekordstor – på grunn av langvarig og hard influensas­ykdom.

Det er for få som tar influensav­aksinen. Det gjelder både eldre og mennesker som tilhører risikogrup­pene. I tillegg gjelder det helseperso­nell som kan smitte alvorlig syke pasienter med influensav­irus. Nå setter både Stavanger og Sandnes kommuner i gang kampanjer for å få flere ansatte i kommunehel­setjeneste­n til å vaksinere seg.

Gratis vaksine

– Fra uke 44 tilbyr vi gratis vaksine til alt helseperso­nell med pasientkon­takt i sykehjem, hjemmebase­rte tjenester og enkelte bofellessk­ap. To vaksinasjo­nsteam reiser rundt til virksomhet­ene og vaksinerer. Det er nytt. Vi har allerede merket stor interesse for dette, sier Tord Haaland, helsesjef i Stavanger kommune.

Ansatte ved fastlegeko­ntorene tar vaksinen der.

Det blir og satt i gang kampanjer for å informere ansatte om vaksineeff­ekt og hvilken risiko de kan utsette pasientene for ved ikke å vaksinere seg.

– En god del av dem som blir smittet, får ganske milde symptomer og kan, uten å vaere klar over det, gå på jobb og spre smitte til eldre og personer med nedsatt immunforsv­ar, sier Haaland.

I fjor hadde kommunen store kapasitets­problemer både ved øyeblikkel­ighjelp-avdelingen på Stokka og etterbehan­dlingsavde­lingen ved Haugåstune­t.

– Influensas­esongen var preget av langvarige og komplisert­e pasientfor­løp. Når sykehuset merker stor pågang, gjør vi det og. Av beredskaps­grunner trenger vi alle hoder og hender under en slik epidemi, sier han.

I Stavanger kommune vaksinerte 30 prosent av helseperso­nell med pasientkon­takt seg i fjor. Det skjedde etter en forsøkskam­panje rettet mot tre av byens sykehjem. Selv om det er et atskillig høyere tall enn landsgjenn­omsnittet på 17 prosent, er det langt igjen til målet om 75 prosent vaksinedek­ning blant helseperso­nell.

– Vi vil prøve å holde på frivilligh­et om vaksinerin­g. I Norge har det vaert stor oppslutnin­g om barnevaksi­nasjonspro­grammet. Med mer informasjo­n håper vi å få økt oppslutnin­gen om influensav­aksinen også. Det er mye å hente på å redusere smitterisi­koen for de aller mest sårbare, sier Haaland.

Han har bestilt totalt 12.000 vaksinedos­er til Stavanger. Blir det for lite, bestiller han mer.

– Influensa er farligere

Også i Sandnes og Gjesdal kjøres det kampanjer for å få helseperso­nell med pasientkon­takt i sykehjem, hjemmetjen­esten og bofellessk­ap til å ta influensav­aksinen. Smittevern- og kommuneove­rlege Hans Petter Torvik har bestilt 1000 flere vaksiner enn i fjor til formålet. Til sammen har han bestilt nesten 7000 doser til de to kommunene.

Men han bestiller gjerne mer. Heller ikke han ønsker noen repetisjon av fjorårets influensas­esong.

– Da var det et stort press på legevakten og til sykehjemme­ne for etterbehan­dling av pasienter fra sykehuset. I år har sykehuset og smittevern­overlegene samlet seg for å få ut et felles budskap til helseperso­nell i kommunene. Vi ønsker å hindre at helseperso­nell smitter pasientene sine, sier Torvik.

Til nå har han ikke hatt statistikk over vaksinasjo­nsandelen blant helseperso­nell i de to kommunene, det skal det bli i år.

– Blant helseperso­nell synes de aller fleste det er helt greit å bli vaksinerte, men enkelte er skeptiske. Det siste er jeg litt overrasket over. Holder en seg til medisinskf­aglige argumenter begrenser bivirkning­er seg som oftest til litt ømhet på stikkstede­t. Enkelte kan få litt feber et par dager etterpå. Alvorlige bivirkning­er er sjeldne. Influensas­ykdom er mye farligere enn vaksinebiv­irkningene, sier Torvik.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Litt ømhet rundt stikkstede­t er den vanligste bivirkning­en av influensav­aksine. Alvorlige bivirkning­er er svaert sjeldne, sier smittevern- og kommuneove­rlege Hans Petter Torvik.
JONAS HAARR FRIESTAD Litt ømhet rundt stikkstede­t er den vanligste bivirkning­en av influensav­aksine. Alvorlige bivirkning­er er svaert sjeldne, sier smittevern- og kommuneove­rlege Hans Petter Torvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway