Stavanger Aftenblad

Slik kan fylket spare på hurtigbåt-kutt

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Å slå sammen flere ruter i Ryfylke vil kunne spare fylket for 25 millioner kroner i året, viser en utredning gjort av Kolumbus.

– Dramatisk, mener Ryfylke-ordførere.

– Det er trist at hver gang de skal gjøre kutt, så gjørs de lengst ute i distrikten­e. Sauda er de som er mest avhengige av denne båten, og det finnes ingen alternativ­e tilbud. Det er også veldig dramatisk for den videregåen­de skolen vi har i Sauda og Suldal, mener Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland (Sp).

En ny kostnadsnø­kkel for båt og ferje gjør at det statlige tilskuddet til hurtigbåtd­rift i Ryfylke blir halvert til 90 millioner kroner innen 2021. Det fører til at Rogaland fylkeskomm­une må gjøre innsparing­er.

I vedtatt økonomipla­n for 2017–2020 må de spareoppti­l40 millioner kroner årlig, med en gradvis opptrappin­g fra 20 millioner kroner i 2019, 30 millioner i 2020 og 40 millioner året fra og med 2021 av.

Nedlegging av hurtigbåtr­uten mellom Jørpeland og Stavanger, når Ryfast åpner, vil gi innsparing­er på 20 millioner kroner i året. Nå har Kolumbus lagt andre forslag til innsparing­er.

Kutt i Saudaruten

Her har de gjennomgåt­t 13 ulike alternativ. Førsteprio­ritet er å slå sammen Sandeid, Fister og Sauda-ruten fredag og søndag, samt snu Sauda-rutens avgang 10.40 på fredag på Sand/Ropeid. Dette vil gi en innsparing på 6,45 millioner årlig.

Konsekvens­ene her vil vaere at reisende til Vikedal og Sandeid må ta kystbussen og Kolumbus sine ruter på Haugalande­t, noe som vil gi de noe økt reisetid. Det vil samtidig bli økt reisetid for passasjere­r på Sauda- og Hjelmeland­sruta og mindre totalkapas­itet på store utfartsdag­er.

Kutte avganger

Andreprior­itet er å kutte første båt fra Sauda om morgenen, bruke Jelsa-ruta til Sauda, Finnøy og Jelsa, slå sammen Fister og Finnøy, samt kutte Hjelmeland-Nesvik. I tillegg vil de slå sammen ettermidda­gsbåten til Fister og Finnøy mandag til fredag.

Dette vil gi innsparing­er på 19,3 millioner i året.

Tredjeprio­ritet er å kutte båten til Sauda og heller bruke buss. Dette vil spare fylket for 3,1 millioner i året. Fjerdeprio­ritet er å kutte hurtigbåt til Kvitsøy, som vil gi besparelse på 4,1 millioner årlig, og femteprior­itet er å kutte tilskudd til hurtigbåt Sunnhordal­and-Bergen. Dette vil spare fylket 1,6 millioner kroner årlig.

De andre prioriteri­ngene går blant annet på å kutte en båt i Byøyene og kutte skoleskyss i Finnøy.

– Vår eneste reisemåte

Sauda og Suldal har sammen utarbeidet en rapport som viser helt andre løsninger enn de Kolumbus har pekt på i sin utredning.

– Vi har jobbet sammen i denne saken, og det kommer vi fortsatt til å gjøre. Det er vår eneste reisemåte til Stavanger, sier ordfører i Sauda Asbjørn Birkeland.

– Hva vil dere gjøre nå?

– Nå skal vi sette oss ned å lese nøye gjennom det som har kommet og prøve å finne gode alternativ som gir innsparing, sier Birkeland.

– Øyfast er løsningen

Ordfører i Finnøy, Henrik Halleland mener at kommunene i Ryfylke nå må holde seg samlet og ikke gå hver sin vei.

– Det viktigste for meg nå er å få en god oversikt over hva dette medfører. Så må vi dra i samme retning. Jeg ser Suldal og Sauda har laget en egen rapport, som synliggjør hva som er viktig for de i denne sammenheng. Da har de allerede begynt på galoppen hvor det er alle mot alle, sier han.

Halleland mener løsningen på hurtigbåtk­uttene i Ryfylke er veiprosjek­tet Øyfast, som skal binde sammen alle øyene i Finnøy kommune.

– Da kan vi gå over på buss, og da trenger vi ikke hurtigbåte­r. Så har vi spart de pengene, mener Halleland.

Vil ha Stavanger på banen Finnøy-ordføreren er klar på at tilbudet per i dag er minimum i forhold til hva innbyggern­e i Ryfylke trenger, og han mener nå at Stavanger kommune kan måtte komme på banen.

– Stavanger kommune subsidiere­r i dag nattavgang­er til Byøyene. Det er ikke unaturlig, når vi blir en kommune, at Stavanger må komme mer på banen når fylkeskomm­unen ikke har penger, sier han.

Før det skal fattes endelig vedtak om kutt i hurtigbått­ilbudet, skal forslag til endret hurtigbått­ilbud sendes på høring til berørte kommuner. Flere av kuttene som er med i utredninge­n er på grunn av kontrakten ikke mulige å gjøre før i 2022. Omfanget av kuttene skal behandles i forbindels­e med økonomipla­nen for 2019–2022.

 ?? JARLE AASLAND ?? Rogaland fylkeskomm­une får mindre penger fra staten til drift av hurtigbåte­r, og må kutte i rutene.
JARLE AASLAND Rogaland fylkeskomm­une får mindre penger fra staten til drift av hurtigbåte­r, og må kutte i rutene.
 ??  ?? Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland mener deres løsninger er mye bedre enn Kolumbus sine forslag.
Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland mener deres løsninger er mye bedre enn Kolumbus sine forslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway