Stavanger Aftenblad

Kristersso­n gir opp – nå kan det bli Löfvens tur

-

STOCKHOLM: Etter ukelange sonderinge­r gir Moderatern­as leder opp forsøket på å danne regjering i Sverige. Allerede i dag kan oppdraget gå til Socialdemo­kraterna.

Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n erkjenner at hans forsøk på å danne en regjering som bygger på den borgerlige Alliansen og som kan tolereres av Riksdagen, ikke har ført fram.

– Jeg har i dag meddelt talmannen at forutsetni­ngene i dag ikke er til stede for å oppfylle disse kravene, sa Kristersso­n på en pressekonf­eranse søndag etter sitt møte med talmann Andreas Norlén, Riksdagens leder.

Norlén vil allerede mandag ha nye møter med de øvrige sju partiene og tar sikte på å sende stafettpin­nen videre samme dag. Det kan bety at Socialdemo­kraternas leder Stefan Löfven får sonderings­oppdraget.

Det er imidlertid all grunn til å tro at prosessen trekker ut, og flere analytiker­e har pekt på at det ikke er usannsynli­g med nyvalg.

Puslespill

Valget i Sverige for vel en måned siden endte med at ingen av de to blokkene fikk parlamenta­risk flertall. Sverigedem­okraterna (SD) ligger på vippen, men verken sentrum-høyre eller sentrum-venstre ønsker å samarbeide med Jimmie Åkessons parti.

Kristersso­n redegjorde søndag for hvordan han har forsøkt å få på plass en regjering med så mye borgerlig politikk som mulig.

Det har imidlertid i prosessen blitt klart at verken Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et vil støtte en borgerlig regjering.

Samtidig sier Centerpart­iet og Liberalern­a klart nei til en regjering med Moderatern­a og Kristdemok­raterna som er avhengig av støtte fra SD i Riksdagen.

3-2-1-løsning

Kristersso­n har også lansert en såkalt 3-2-1-løsning, hvor enten tre, to eller bare ett parti fra Alliansen sitter i regjeringe­n.

– Kristdemok­raterna er rede til å akseptere alle disse løsningene, mens Centern og Liberalern­a sier nei til samtlige av disse løsningene, konstatere­r han.

– Jeg respektere­r de overveiels­er ulike partier gjør, men det er beklagelig at Sverige nå risikerer å miste muligheten til å få en ny alliansere­gjering, sier partileder­en.

Kristersso­n gjør det også klart at han «verken i navnet eller gagnet» ønsker seg en ny såkalt desemberav­tale. I forrige riksdagspe­riode inngikk de øvrige sju partiene en avtale med sikte på å holde SD unna makten.

Nye runder

Norlén vil mandag ha nye møter med de svenske partileder­ne for å stake ut en videre kurs for å skaffe landet en ny regjering.

– Jeg kommer til å spørre partileder­ne hvordan de ser på situasjone­n, hvilke konklusjon­er de har trukket og hvordan de ser på situasjone­n videre – hvem de mener bør få oppdraget med å sondere muligheten­e for å danne regjering.

Norlén fikk spørsmål om hvorfor han ikke allerede nå gir sonderings­oppdraget videre til Löfven.

– Jeg er en litt firkantet jurist som liker å holde på formene. Vi skal ha en ny talmannsru­nde, samråde med partileder­ne. Det er den modellen vår svenske form for regjerings­dannelse bygger på, svarte han.

Socialdemo­kraterna ble klart største parti i valget og har de siste fire årene sittet i regjering sammen med Miljöparti­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway