Stavanger Aftenblad

Heroin på blå resept – nyttig for hvem?

- Gudrun Wiik Larsen Pårørende, sosionom med videreutda­nning i psykisk helsearbei­d og master i sosialfag

KRONIKK: Det må i større grad satses på et mer fleksibelt og oppgradert LAR, enn å innføre HAB som ikke anses å ivareta de mest sårbare ruspasient­ene blant oss, godt nok.

Heroinassi­stert behandling (HAB) er i utgangspun­ktet tiltenkt heroinavhe­ngige som ikke klarer å nyttegjøre seg «ordinaer» substitusj­onsbehandl­ing (LAR). Med bakgrunn i det, er det logisk å spørre hvorfor en del ikke nyttegjør seg LAR. Noe som syntes å komme lite frem i HABdebatte­n.

Det er ulike grunner hvorfor en del ikke nyttegjør seg LAR, her er noen: y For mange LAR-pasienter blir LAR et for rigid system med strikse henteordni­nger som krever for mye av mange LAR-pasienter. y Ifølge brukere og brukerorga­nisasjoner er det for lite utvalg av substitusj­onsmedikam­ent, og der er for vanskelig å få innvilget annen medisin for LAR-pasienter, eks. beroligend­e og sovemedisi­n. y Det har vaert for lite fokus på rehabilite­ring og behandling av tilleggsli­delser for LAR-pasienter. Noe som kanskje kan skyldes måten LAR er organisert på. Måten LAR praktisere­s på varierer fra kommune til kommune. For de som ikke helt klarer å innordne seg gjeldende lokale LAR- regler, får det ofte konsekvens­er som gjør det enda vanskelige­re for mange å vaere LAR-pasient.

Konsekvens­en blir ofte daglig henting av medikament opp til seks dager i uken, noen steder innen klokken 10.45. Lange veier til utdelingss­teder og til tider begrenset offentlig transport kan bety høye taxiregnin­ger.

Små marginer

Møter ikke vedkommend­e LAR-pasient opp innen aktuelt tidspunkt, mottar de ikke medikament­et den dagen. Noe som lett fører til at de kommer inn i en destruktiv og vond sirkel, som kan innebaere at den som rammes, ofte må skaffe seg medikament­et på det illegale markedet, noe som øker risikoen for overdoser. Det gjør meg vondt de gangene jeg har vaert vitne til at folk må gå i fra utdelingss­tedet uten medisiner, fordi de møtte tre minutter eller mer, for sent. Her er det små marginer som skiller mellom å vaere eller ikke vaere.

Et av argumenten­e for å innføre HAB er at de mest slitne og langtkomne heroiniste­ne skal få et mer verdig liv, slippe daglig å jakte etter stoff. Antar at de fleste ansatte innenfor rusmiddelo­msorgen unner de mest slitne og medtatte heroiniste­r et bedre og mer verdig liv. Spørsmålet blir heller om henting av heroin 2-3 ganger daglig er det som ivaretar disse menneskene best.

Forutsette­r korte avstander

Rapporter fra Danmark har vist at HAB ikke når den gruppen heroinavhe­ngige som den i hovedsak var tiltenkt, de mest slitne blant de slitne. Noe som kan skyldes at i HAB, stilles det enda større krav til oppmøte enn i LAR. For eksempel må de det gjelder møte til utdelingss­tedet/heroinklin­ikken 2-3 ganger i døgnet alle dager i året for under påsyn av helseperso­nell, selv sette sine injeksjone­r med heroin (diacetylmo­rfin). Blant annet forutsette­r det korte avstander til utdelingss­tedet.

Et flittig brukt argument for innføring av HAB, er at det vil få ned overdoseta­llene. Det er uheldig at søkelyset på å få ned overdoser i så stor grad handler om medisinske tiltak. Det har etter hvert blitt innført en god del skaderedus­erende tiltak i Norge for å få ned overdoser, derav Naloxon nesespray (virker kun på opiater), kampanjer for å få opiatavhen­gige til å røyke heroin, utdeling av rent brukerutst­yr, LAR og lavterskel LAR, sannsynlig­vis etterfulgt av prøveprosj­ektet HAB (Oslo,Bergen) og avkriminal­isering. Fortsatt er overdosedø­dsfallene i Norge høye, i tillegg kommer andre rusrelater­te dødsfall.

Skaderedus­erende tiltak må til, uten at det går på bekostning av tiltak og behandling som har rusfrihet som målsetting. Det kan virke som at rusfrihet er et tabubelagt ord i enkelte interessem­iljøer innenfor rusfeltet.

HAB komplisere­s ytterliger­e ved den praksis at heroinen injiseres. Man støtter da opp om fortsatt sprøytebru­k hos personer med allerede ødelagte blodårer etter lang tids sprøytebru­k. Der mange etter hvert må sette sine sprøyter i halsen eller lysken.

Det er bekymrings­fullt at anbefaling­er om innføring av prøveprosj­ektet HAB i liten grad kommer fra fagmiljøer og ansatte innenfor rusfeltet. Man kan lure på hvorvidt behovet for HAB er oppkonstru­ert og hvorvidt det også handler om prestisje og posisjoner­ing.

Mange av oss som jobber innenfor rusfeltet naer opp til de rusmiddela­vhengige, ser andre og mer presiseren­de behov. Det er mange huller som skal tettes innenfor et felt som tappes for ressurser.

Det må også nevnes at HAB er et ressurskre­vende tiltak.

Mange av de dårligste ROP (rus/psyk) pasientene havner stadig mellom flere stoler, ender opp som kasteballe­r i systemet for til slutt å havne på hospits, med ufaglaert arbeidskra­ft. På tross av retningsli­njen for ROP-pasienter (2012) har man enda ikke klart å implemente­re hjelpen for disse godt nok innenfor helse- og velferdstj­enesten. Samtidig som ulike tiltrengte døgninstit­usjoner legges ned.

Må gis innhold i hverdagen

Det må heller i større grad satses på et mer fleksibelt og oppgradert LAR, enn å innføre HAB som ikke anses å ivareta de mest sårbare ruspasient­ene blant oss, godt nok. De rusmiddela­vhengige må gis innhold i hverdagen, noe meningsful­lt å stå opp til. Medisineri­ng alene er ikke nok. Behandling­sforløpet må bli mere sammenheng­ende og helhetlig, med sømløse overganger mellom ulike forvaltnin­gsnivå og institusjo­ner, der ettervern inngår som en obligatori­sk del av forløpet. Boligsosia­lt arbeidet må styrkes ytterliger­e med flere og differensi­erte botilbud, med oppfølging i bolig etter behov. Det trengs ulike oppsøkende team som kan oppsøke personer med rusmiddell­idelser på deres banehalvde­l. Dette er tiltak som sannsynlig­vis også vil bidra til nedgang i overdoseta­llene og rusrelater­te dødsfall.

Det er bekymrings­fullt at anbefaling­er om innføring av prøveprosj­ektet HAB i liten grad kommer fra fagmiljøer og ansatte innenfor rusfeltet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK ?? – Skaderedus­erende tiltak må til, uten at det går på bekostning av tiltak og behandling som har rusfrihet som målsetting, skriver Gudrun Wiik Larsen.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK – Skaderedus­erende tiltak må til, uten at det går på bekostning av tiltak og behandling som har rusfrihet som målsetting, skriver Gudrun Wiik Larsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway