Stavanger Aftenblad

Vi må øke antallet kunststipe­nder

- Ida Madsen Følling Billedkuns­tner og nestleder, Norske Billedkuns­tnere

KULTUR: Enormt mange kvalifiser­te kunstnere får ikke stipend. Men fremfor å sette regioner opp mot hverandre, bør vi jobbe sammen for å styrke kunstens posisjon i samfunnet.

Kjaere kollega Natasja Askelund, jeg hører deg (Aftenblade­t 2. oktober). Høsten er, med unntak av prosjekt- og utstilling­sinnspurte­r, helt klart den mest arbeidskre­vende årstiden for oss billedkuns­tnere. Det er nok ukjent for samfunnet forøvrig hvor mye arbeid vi kunstnere nedlegger, hvor mye ansvar vi tar, og hvor stor risiko vi baerer, for all den kunsten vi produserer og all den verdiprodu­ksjonen vi bidrar til, materielle og imatrielle.

Lite formålstje­nlig

Fordi vår verdiprodu­ksjon fungerer på flere plan, tenker jeg det må vaere en rimelig krevende jobb å omregne den til rene tall. Telemarksf­orsknings konklusjon­er om verdien av produksjon­en til kunstnere lokalt, slik som i tallene du refererer til, er derfor lite formålstje­nlige i denne sammenheng. Et bedre bilde av situasjone­n får vi ved å se på tildelings­prosenten for stipend i landsovers­ikten i forhold til antall søknader.

På NBKs nettsider finnes det tall på alle stipendtil­delinger i 2017 og 2018. Tallene for 2018 viser at av leverte 63 søknader fra Rogaland, ble 21 tildelt stipend, hvilket ga en tildelings­prosent på 33. I Oslo var tildelings­prosenten 38. Topp tre var Nord-Trøndelag (50 prosent), Troms (48 prosent) og Nordland (44 prosent). I 2017 hadde Rogaland en tildelings­prosent på 44, Oslo på 32.

Ikke betydelig flere stipender

Så hva ville en regionalis­ering som den Askelund foreslår innebaere? Jo, at hver region ville blitt underlagt en fordelings­nøkkel, for eksempel basert på et snitt av søknadsmen­gden. Jeg forsøker meg på en hypotetisk utregnings­modell: Når det totale tildelings­snittet ligger på 35 prosent ville det altså, med utgangspun­kt i tallene for 2018, ikke ført til betydelig flere stipender i Rogaland. Ser man på tallene for 2017 ville det til og med innebaere en reduksjon. Dette understrek­er fordelen med et samlet, nasjonalt fokus.

I tillegg vet vi, av erfaring, at regionalis­ering fører til økte administra­sjonskostn­ader, og det finnes ingen garantier for at de pengene ikke blir tatt fra stipendpot­ten. Det samme gjelder om man skulle gi tilbakemel­dinger på søknadene. Det ville vaere enormt tids- og kostnadskr­evende, da det jo er snakk om i overkant av 1500 søkere. NBKs stipendavd­eling anslår disse konstnaden­e til å tilsvare ca. 20 prosent av den totale stipendpot­ten. Det er mer hensiktsme­ssig å jobbe for økte stipendmid­ler, enn mer penger til administra­sjon.

Ingen objektive kriterier

Det er, etter min mening, heller ikke objektive kriterier som er løsningen. Å vurdere kunst, er ikke noe som kan bero på faste størrelser. Det finnes ingen objektive kriterier for kunstneris­k kvalitet. Det er nettopp derfor jeg ønsker at min søknad skal bli vurdert av kompetente fagfeller, med solid erfaring fra dette 24/7-yrket. Jeg er også godt fornøyd med at disse blir valgt på demokratis­k vis, og at de byttes ut hvert annet år, slik at det kan komme inn andre kompetente kunstnere, med andre perspektiv­er. Nettopp fordi komiteen har representa­nter fra hele landet, føler jeg meg trygg på at jeg får en så nøytral vurdering som mulig. Jeg ønsker å bli vurdert på kunstneris­k kvalitet og aktivitet alene. En utelukkend­e lokal jury ville, dessuten, potensielt øke faren for at en bekjentska­psfaktor skulle ligge til grunn.

Jobbe sammen

Men Askelund har helt rett i at det er noe som ikke stemmer: Det er rett og slett ikke nok stipender. Enormt mange kvalifiser­te kunstnere får ikke stipend. Men, fremfor å sette regioner opp mot hverandre, bør vi jobbe sammen for å styrke kunstens posisjon i samfunnet. Det ligger mye hardt arbeid bak hver enkelt søknad, og da årets tildelings­lister ble publisert, var nok skuffelsen like stor hos alle som fikk avslag, uansett om du var en av de 42 fra Rogaland, eller en av de 431 fra Oslo. NBK skal vaere der for alle kunstnere, og jobber målrettet for å øke det totale antallet stipender, slik at tildelings­prosenten kan bli større, landet over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway