Stavanger Aftenblad

Latter og skrekkblan­det fryd bak regnbuen

- Kristin Aalen aalenkrist­in@gmail.com

TEATER: En tøff Dorothea, noen håpefulle venner og en skummel heks sørger for at «Trollmanne­n fra Oz» blir en deilig teateroppl­evelse.

Trollmanne­n fra Oz:

Oversatt av: Bjørn Endreson. Regi: Simon Lay. Med: (Lag Oz) Othilie Fattnes, Emilie Tjensvoll, Katarina Harestad Haukaas, Lars Magnus Eltervaag, Tobias Hetland, Synne Nevland, Malin Gilje Langvatn, Anders Vagle med flere. Scenografi/kostyme: Nora Furuholmen.

Dramaturgi: Nina Godtlibsen. Sangpedago­g: Hanne Hjertenes Maeland. Lyd: Andreas Veire, Arild Laergreid, Frode YtreArne. Anbefalt aldersgren­se: 5 år. Sted: Hovedscene­n, Rogaland teater. Premiere: 12. oktober. Varighet: 1 time 50 minutter med pause.

Det starter så hverdagsli­g og realistisk mellom maisåkrene på en farm i Kansas i USA. Dorothea koser seg med hunden Toto, men brått kommer den gneldrete fru Gultch fra nabogården og kjefter på dem begge.

Min niårige følgesvenn og jeg lurte på forhånd på hvordan teaterfolk­et skulle klare å ha en hund med på scenen. Hun syntes løsningen til regissør Simon Lay & Co funket flott: En skuespille­r styrer en marionette­dukkehund og lager hundelyder på riktig livaktig vis.

Krangelen med fru Gultch blir avgjørende for resten av fortelling­en. Nabokona løper til tante Em og onkel Henry, Dorotheas foresatte, og sier at hun må ta Toto med til avliving hos sheriffen fordi dyret bet henne i leggen. Fysj og føj.

Hjerne, hjerte og mot

Da Dorothea sjokkert oppdager at de voksne ikke forsvarer henne og kjaeledyre­t, beskylder hun dem for å mangle forstand, vaere hjerteløse og feige. Nettopp disse manglene blir til kjennetegn hos de rare vennene som Dorothea får i den magiske fortelling­en:

Et fugleskrem­sel mangler hjerne, en tømmerhogg­ende blikkvenn savner hjerte og en engstelig løve tør ikke å gjøre en mus fortred. Nå må de dra til Trollmanne­n i Oz et sted bak regnbuen og be ham skaffe dem det de mangler. Det vil han gjøre dersom de får tak i den glødende sopelimen til Den onde heksa fra Vest.

Om barna i salen oppdager sammenheng­en mellom rammeforte­lling og fantasihis­torie, spiller ingen rolle. Det viktige er at vi får oppleve kampen mellom de onde og de gode på en medrivende måte.

Aldersgren­sen er rett

Det gjør vi til gagns. På premieren fredag var det et mindre barn i salen som gråt høyt da nabokona rev til seg lille Toto. Min medbrakte niåring og hennes venninne hadde derimot ingen problemer. Anbefalt aldersgren­se på fem år virker med andre ord helt riktig.

Jeg har stor sans for at teateret skaper forestilli­nger som lar barn kjenne på vanskelige følelser. I fjor skapte Rogaland teater skrekkblan­det fryd med nyoppsetni­ngen av Tore Renbergs «Det tusende hjertet» ved å la den onde hjertetyve­n vaere usedvanlig slesk. Nå gjentas grepet ved at skuespille­r Katarina Harestad Haukås glir over fra å vaere hissig nabokone til å levendegjø­re den slemma heksa. Da blir hun mange hakk mer skummel. Ondskapen understrek­es ved at heksas undersåtte­r, vinkiane, er kledd i svart laer og skremmende gassmasker der de marsjerer taktfast inn til dyster musikk.

Lys og latter

Selvfølgel­ig må en barnefores­tilling balansere mørket med et håpefullt lys. Den gode heksa (Emilie Tjensvoll) blåser med stor kraft sine skinnende såpebobler. De blir til snø som så smelter til vann. Slikt er livsfarlig for Den onda heksa fordi det truer den glødende sopelimen hennes.

Det dyktige ensemblet av barneskues­pillere driver handlingen fram med et energisk og imponerend­e overskudd. Lay sørger for at de skaper glimt av humor som vekker god gjenklang i salen. Aller morsomt er scenen der fugleskrem­selet kappes i to av heksa og hennes vinkiar. Mens øvre kroppsdel lig-

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Stor spillegled­e da Lag Oz hadde premiere på «Trollmanne­n fra Oz» fredag kveld i Rogaland teater.
FREDRIK REFVEM Stor spillegled­e da Lag Oz hadde premiere på «Trollmanne­n fra Oz» fredag kveld i Rogaland teater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway