Stavanger Aftenblad

«22. july»: Sterk, relevant og aktuell

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Med sin 22. juli-film ønsker briten Paul Greengrass å vise verden hvordan fredelige Norge håndterte en grusom terrorhand­ling.

Til inspirasjo­n og ettertanke.

22. july: Sjanger: Drama.

Regi: Paul Greengrass.

Manus: Paul Greengrass. Basert på Åsne Seierstads bok «En av oss». Med: Jonas Strand Gravli, Andreas Danielsen Lie, Jon Øigarden, Maria Bock, Thorbjørn Haarr, Seda Witt, Isak Bakli Aglen, Eindride Eidsvold m. fl.

Lengde: 2 timer 24 min.

Kanal: Netflix.

Det har ikke manglet på norske motforesti­llinger om Paul Greengrass’ Netflix-finansiert­e spillefilm «22. july» om den mørkeste dagen i nyere norsk historie:

Hvorfor må de norske skuespille­rne, som besetter alle rollene, snakke engelsk? Hvorfor skal monsteret Anders Behring Breivik få en såpass stor rolle? Og kunne ikke sårene fått gro mer før en slik film kommer?

Britiske Greengrass er en anerkjent regissør med både journalist­isk og dokumentar­isk bakgrunn, og med samfunnsak­tuelle filmer som «Bloody Sunday» og «United 93» på CV-en. Hans tilnaermin­g til hendelsene i Norge 22. juli 2011 er ikke først og fremst selve terrorhand­lingen som i «Utøya 22. juli», men konsekvens­ene den fikk etterpå. For enkeltmenn­esker, men også for det norske samfunnet. Og for de universell­e verdiene ytringsfri­het, rettssikke­rhet og demokrati.

Skjer stadig igjen

For oss nordmenn, som i størst grad har hendelsene og dekningen av 22. juli under huden, kan det nok gå litt fort i svingene av og til. Filmen forteller altså ikke hele historien, men Greengrass har likevel lyktes i å få fram sitt universell­e budskap om en hendelse som stadig skjer igjen i forskjelli­ge nyanser.

Som i Åsne Seierstads bok, som filmen er basert på, er tidslinjen brukt som et sterkt dramaturgi­sk fortellerg­rep i den første delen, som omhandler selve terrorhand­lingen. Gradvis flyttes fokuset til enkeltskje­bnene. Unge Viljar, som ble livstruend­e skadet foran øynene på sin yngre bror, er fantastisk spilt av Jonas Strand Gravli. Vi følger ham gjennom umenneskel­ige kampen tilbake til livet, og konsekvens­ene det har for hans naermeste. Hans lavmaelte vitnemål i rettssaken er et av filmens aller mest gripende øyeblikk.

Andreas Lie Danielsen er også god som Anders Behring Breivik med det han har å spille på: Det ytre bildet vi allerede har av massemorde­ren.

Inspireren­de

På en skrudd måte er «22. juli» faktisk også en oppløftend­e og inspireren­de film.

Når dommen er falt, og Behring Breivik sier til sin advokat at «Det vil komme noen etter meg og fullføre det jeg startet», svarer Lippestad: «Da vil vi, våre barn og deres barn kjempe imot og vinne over dem også».

I «22. july» viser Greengrass for hele verden at den grusomme dagen fikk nordmenn til å stå samlet mot terroriste­n og det han sto for. Rettsprose­ssen viser at både ytringsfri­heten og det norske demokratie­t kom styrket ut, nettopp fordi Behring Breivik fikk en arena der han ble til de grader motsagt.

I en tid der Breivik-tankegrums får stadig større fotfeste, er dette et viktig budskap å nå ut med gjennom gigantkana­len Netflix. For målgruppen er ikke bare norske seere: Med engelsk tale og uten teksting når den nok ut til enda flere. Ikke en dag for tidlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway