Stavanger Aftenblad

– Det blir vanskelig å dominere over tid slik Oilers gjorde

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

ISHOCKEY: I ti strake år satte Oilers fyr på Hockey-Norge og dominerte fullstendi­g. Gull avløste gull, år etter år. To av hovedperso­nene er usikre på om vi får oppleve det igjen.

For ett år siden var det tilløp til krise i Oilers. Etter det pinlige 1-5-tapet hjemme for Lillehamme­r, der fansen takket for seg etter to perioder, ble to spillere sendt på dør etter en elendig sesonginnl­edning der ingenting fungerte. Noe avstanden på 15 poeng opp til serieleder­en etter 11 kamper illustrert­e godt.

Det har vaert et innholdsri­kt år for Oilers. Som lørdag slo Stjernen 4-1 foran 3700 tilskuere i DNB Arena. I en kamp der de hadde begge hendene på rattet i 60 minutter og aldri var spesielt truet selv om østfolding­ene fikk én puck i nettet bak Henrik Holm i overtall i 1. periode. Og endelig fikk Phil Lane skinne med sine to første poeng i Oilers-drakten.

Oilers varierer fortsatt, både i prestasjon­er og resultater, men det er et helt annet lag sammenlign­et med i fjor. Det er noe på gang.

– Mer bekymret da vi vant Men er det mulig å ta tilbake posisjonen som landets desidert beste lag og dominere på samme måte som de gjorde i nesten ti år?

– Å vinne sju NM-gull på åtte år skal vel godt gjøres å gjenta, sier Oilers’ styreleder og eier Tore Christians­en.

Lørdag hadde han grunn til å feire. Både lagets tre poeng og Siddishall­ens 50 år. Hallen der alt startet.

– Jeg tror det vi bidro med i de årene vi vant, har gjort at ligaen er blitt bedre. Det er jevnere, rett og slett. Vi var mer bekymret da vi vant hvert eneste år med tanke på det totale bildet for ishockeyen, sier Christians­en.

Han tror norsk hockey ble bedre av at Oilers var bedre enn de andre.

Umulig å spå

– De beste lagene driver de andre lagene framover. Sånn var det med Vålerenga og Storhamar en periode. Vi var lokomotive­t ganske lenge, og da blir lysten til å slå oss større hos de andre. De gjør alt de kan for å bli bedre enn oss, så må vi prøve å bli bedre enn de som slo oss. Det er det som driver utviklinge­n framover, sier Oilers’ sportssjef, Pål Haukali Higson. Og fortsetter:

– Men det går ikke an å spå at ett lag har en så bra periode som vi hadde. Det er så mange bra lag og så mange gode organisasj­oner nå, det er nye arenaer på vei, det er muligheter for at norsk ishockey skal kunne vokse på så mange områder at jeg tror det blir vanskelig, uansett hvem det skulle vaere, å dominere sportslig over lang tid i årene framover.

Begge to er glade for at ligaen nå er jevn, med flere lag som kniver i toppen. Fordi det gir det beste produktet.

– Det er det som er gøy, sier Tore Christians­en.

– Nå er det så mange lag som er gode at du kan tape gode kamper, ikke bare fordi at du selv har vaert dårlig, sier Pål Haukali Higson.

– Noe på gang

Peter Lorentzen er en Oilers-veteran som har sett klubben vokse seg inn i hockeyhimm­elen. Han ser at årets lag kan vaere starten på noe stort igjen.

– Vi kan ikke se for langt fram. Vi må bygge dette stein for stein, som vi gjør nå. Men jeg ser konturene av at dette kan bli et vinnerlag på sikt. Det ser ut som vi er på rett vei. Og ligaen vår er blitt bedre, det gjør det vanskelige­re for ett lag å kunne dominere. Men hadde jeg fått muligheten til å vinne noen NM-gull på rad igjen, så hadde jeg selvfølgel­ig sagt ja takk. Vi driver jo med dette for å vinne, sier Lorentzen.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Phil Lane, til venstre, jublet for sin første målgivende pasning og senere for sitt første mål i Oilers mot Stjernen lørdag. Her er det Kristian Forsberg (midten) som har sendt Oilers i føringen. Jacob Lagacé vil også vaere med på moroa.
MARIE VON KROGH Phil Lane, til venstre, jublet for sin første målgivende pasning og senere for sitt første mål i Oilers mot Stjernen lørdag. Her er det Kristian Forsberg (midten) som har sendt Oilers i føringen. Jacob Lagacé vil også vaere med på moroa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway