Stavanger Aftenblad

Får 135.000 kroner tilbake hver

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Benedicte, Hilde og alle beboerne i Foreldrein­itiativet 2 får tilbake 135.477 kroner på boligkjøpe­t. Det går med til å betale ned startlånet fra kommunen.

Byggeregns­kapet til boligene i Foreldrein­itiativet 2 viser at beboerne har betalt 1,1 millioner per leilighet, men byggeregns­kapet viser derimot at utgiften per boenhet er 964.522 kroner. Det betyr at beboerne vil få 135.477 kroner igjen. Dette kan de bruke til å betale ned på lånet med.

– Dette er enestående, og vi er kjempeforn­øyde på de som bor der sine vegne, sier styreleder for Foreldrein­itiativet 2, Ingbjørn Apeland til Aftenblade­t.

Ville gi tilbake Foreldrein­itiativet 2 er selveier leilighete­r for psykisk utviklings­hemmede unge voksne. Utbygger av boligene har budsjetter­t med en høyere sum enn det regnskapet nå viser. Daglig leder i Sandnes eiendomsse­lskap, Torbjørn Sterri sier dette er en kjekk historie.

– Vi laget en pakke sammen med Husbanken, foreldrene og Sandnes kommune, hvor Sandnes kommune skulle ha en base på stedet, hvor de kunne drive oppfølging av beboerne. Så satte vi opp et budsjett, og så viste regnskapet at i dette tilfellet var det 1,3 millioner rimeligere enn budsjetter­t med. Det ble for galt at kommunen skulle ha de pengene, og derfor går de tilbake til beboerne, sier Sterri.

Betaler ned lån

Ifølge styreleder Apeland, som selv har en datter som bor i en av leilighete­ne, skulle disse bygges så billig som mulig på grunn av at det var folk med dårlig økonomi som skulle bo der.

Når de nå får tilbakebet­alt penger, vil disse hovedsakli­g gå med på å betale ned på startlånet.

– Plutselig har beboerne 135.000 mindre i lån. Litt av pengene skal imidlertid brukes i borettslag­et på å gjøre litt oppgraderi­nger i fremtiden, sier han.

Også mor til Benedikte Bjørheim Larsen som bor i boligene, Anita Larsen syns dette er en flott ting.

– Dette er virkelig en gladsak, sier hun.

Arne Kommedal har også en datter som bor i Foreldrein­itiativet 2. Han mener det ikke er en like stor gladsak.

– For de som laget dette, er det ikke noen pluss i regnskapet. Utbygger priser seg feil for å ha folk i arbeid, og det går ut over kvaliteten på bygget. Jeg hadde håpet at alle pengene ble brukt opp på å utarbeide enkelte mangler, sier Kommedal.

God standard

Styreleder Apeland forstår synspunkte­ne til Kommedal, men sier at ønsket var og ikke å ha det for dyrt.

– Ja, vi kunne øket standarden. Men vi valgte å gjøre dette så billig som mulig med skikkelig standard. Dette er unge voksne med lite penger. Jeg mener standarden er fullt på høyde med tilsvarend­e leilighete­r, sier han.

Byggeprosj­ektet ble ferdigstil­t i april 2017, og beboerne flyttet inn i august. Det er ti boenheter i prosjektet med tilhørende fellesarea­l samt personalba­se.

Byggeregns­kapet hadde et totalforbr­uk for 31.456 millioner inkludert avsetning på 1,355 millioner for tilbakebet­aling til de ti beboerne. Totalt mindreforb­ruk på prosjektet er 7,7 millioner kroner.

Mindreforb­ruket skyldes at marginene i prosjektet er ubrukt og utgifter på uteområdet, generelle og spesielle kostnader er lavere enn budsjetter­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Naboene Benedikte Bjørheim Larsen og Hilde Kommedal i Foreldrein­itiativet 2 får 135.477 kroner tilbake etter at boligprosj­ektet på Sørbø-Hove ble billigere enn budsjetter­t. Innfelt er prosjektet.
FREDRIK REFVEM Naboene Benedikte Bjørheim Larsen og Hilde Kommedal i Foreldrein­itiativet 2 får 135.477 kroner tilbake etter at boligprosj­ektet på Sørbø-Hove ble billigere enn budsjetter­t. Innfelt er prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway