Stavanger Aftenblad

Under enhver kritikk

-

LEDER: At en statlig bedrift i Norge betaler sjåfører under en sjettedel av norsk lønn, hører ingen steder hjemme.

Sjåfører for Posten Bring har en timelønn på 33,90 kroner. De er ansatte i Bring Trucking, et slovakisk selskap, heleid av Bring Cargo AS, som igjen eies av Posten Norge, statens eget konsern.

Selskaper som driver internasjo­nal transport, altså transport over landegrens­er, kan betale sjåførene etter nivået som gjelder i landet der selskapet er registrert.

Samtidig sier EUs regler mot sosial dumping at det skal vaere lik lønn for likt arbeid på samme sted. Spørsmålet her blir om de virkelig driver internasjo­nal transport, eller bare utnytter internasjo­nale regler på svaert tvilsomt vis.

«Vi gjør ikke noe ulovlig», sier konserndir­ektør Tore Ketil Nilsen i Posten Norge, statens eget konsern.

Men i Danmark saksøker tidligere Bring Truckingsj­åfør Emilian Tudor Jetzi selskapet for 2,3 millioner kroner. Det utgjør forskjelle­n mellom lønnen han har fått utbetalt, og lønnen en dansk sjåfør får i Danmark. Han har den danske fagforenin­gen i ryggen og forteller at bilen han kjørte, alltid sto parkert på Kastrup utenfor København.

Dersom et utenlandsk selskap driver transport bare innenfor et annet lands grenser, snakker vi om kabotasje. Kabotasje er i hovedsak ikke tillatt i Norge.

Også i Sverige og Nederland jobber fagforenin­gene med å avdekke slike forhold i transportb­ransjen. Tommy Jonsson, ombudsmann i svenske Transporta­rbetarförb­undet, hevder Bring Trucking driver planlagt kabotasje.

Den eneste internasjo­nale frakten selskapet driver, er av sjåførene, som blir busset inn, hevder Jonsson.

Seniorrådg­iver Per Herman Pedersen i det norske Vegvesenet­s krimseksjo­n, mener man må stille store kunder til ansvar. I Norge heter det Påse-plikten: Kunder som kjøper eller bestiller transport, har plikt til å undersøke om de som utfører transporte­n har de lønns- og arbeidsfor­hold de har krav på. «Jeg tror de vet at dette ikke går opp», sier Pedersen. «Da medvirker de til straffbare forhold. Noen alarmklokk­er burde ringe.»

Det burde de. Store bedrifter bør både stilles til ansvar, og ta ansvar.

Men der alarmklokk­ene virkelig burde buldre øredøvende, er hos staten. Her ved Posten Norge.

Om praksisen til Bring er ulovlig kabotasje, eller bare en svaert tvilsom måte å utnytte internasjo­nale regler og arbeidskra­ft på, er kanskje ikke helt klart. Men staten burde holde seg langt unna begge deler.

For statlige bedrifter må selvsagt gå foran i arbeidet mot sosial dumping. Reportasje­ne om transportb­ransjen viser at det så langt fra er tilfelle.

Det er virkelig under enhver kritikk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sjåførene som leverer varer hjem til deg, kan ha en timelønn på 33,90 kroner. Det kommer frem i journalist­gruppen Investigat­ive Europes reportasje­r i Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Sjåførene som leverer varer hjem til deg, kan ha en timelønn på 33,90 kroner. Det kommer frem i journalist­gruppen Investigat­ive Europes reportasje­r i Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway