Stavanger Aftenblad

Kan klimakampe­n vinnes?

- Ståle Økland Forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR:

Vi endrer oss ikke før vi må, og da kan det vaere for sent.

Sist uke la FNs klimapanel frem en ny rapport. Den var ingen hyggelig lesning. Med dagens utslippsni­vå kan den globale temperatur­en stige med mer enn 1,5 grader så tidlig som i 2030. Klimasaken er en av de viktigste utfordring­ene i vår tid. Skal vi klare å løse den, må vi endre oss. Som FNs klimapanel peker på: Endringen må vaere stor, og den må skje hurtig. Klarer vi det? Et åpenbart problem er klimasaken­s vesen, og hvordan vi mennesker forholder oss til endring.

Når vi må

Det er vanskelig å endre seg når noe går bra. Det gjelder for bedrifter, byer, organisasj­oner og mennesker. De fleste mennesker endrer seg ikke før noe går galt. Ofte skjer det ingenting før kroppen, legen, ektefellen eller lommeboka sier stopp. En bedrift går tom for penger, en by mister arbeidspla­sser, en person pådrar seg en livsstilss­ykdom eller blir utbrent. Noe kollapser, og da stopper vi opp og undrer oss over hvorfor ting gikk som de gikk. Vi har fått et problem som vi må forholde oss til. Vi endrer oss ikke nødvendigv­is fordi vi har lyst, men fordi vi må.

Endring må til

Skal vi redde kloden fra global oppvarming, må vi endre oss. Vi må endre politikken og samfunnspl­anlegginge­n, og vi må endre våre små daglige vaner. Klimasaken oppfattes som et abstrakt og diffust problem, som ligger en stund inn i fremtiden. Noe kommer til å skje, men vi vet ikke helt hva, og vi vet ikke når.

Forskerne sier at det skal bli mer ekstremvae­r, det skal bli tørke og mer regn, avlingene vil slå feil og fisken vil forflytte seg i havet. Men akkurat hvordan dette kommer til å påvirke oss, avhenger av hvilket land du bor i og hvilken landsdel. Klimaprobl­emene kan skje om noen år, eller de kan skje om flere tiår, ingen vet noe helt sikkert. Klimaprobl­emet er langsomt. Det blir ikke fryktelig mye verre over natten. Alt dette bidrar til å gjøre oss passive. Og selv om noen klimaprobl­emer finnes allerede i dag, kan de vaere vanskelig å få øye på for en som ikke er ekspert.

Fordeler

Klimaprobl­emet er ikke svart-hvitt. Forskerne forteller at mer CO2 gjør at vegetasjon­en vokser. Et varmere klima åpner opp for mer matproduks­jon i Norge. Snøsmeltin­g i Arktis kan føre til mer skipstrafi­kk og kortere reiserute mellom Europa og Asia med båt. Det er bra for naeringsli­vet langs kysten. Og hvem likte ikke den gode og varme sommeren dette året? Det er lett å tenke at klimaprobl­emet gjelder noen andre, et annet sted på jorda, og ikke oss. Men vi bor alle på den samme kloden.

Fienden

Mennesker har en formidabel evne til å mobilisere når det finnes en synlig ytre fiende. Når et rovdyr og en inntrenger skal fanges, eller en felles motstander skal overvinnes, da stiller vi opp og står sammen. Da blir det dugnad i bygda. Men i klimaspørs­målet finnes det ingen ytre fiende. Det er vi som er fienden. Vi slåss mot oss selv, og alle som har prøvd å endre sine daglige rutiner, vet hvor vanskelig akkurat det kan vaere. Bare prøv å endre morgenruti­nene dine, eller prøv å forholde deg annerledes til folk du ikke liker. Det er ikke lett.

Vi har heller ikke vokst opp med klimatruss­elen. Den er ikke naturlig for oss. Da jeg var ungdom, slåss vi mot hull i ozonlaget. Hullet var målbart og konkret. Vi byttet ut kjøleskape­ne, sluttet med spraybokse­r og fikk jobben gjort. Global oppvarming var det få som snakket om. Nå kommer det heldigvis en ny generasjon som har en annen oppfatning av klimasaken. De har vokst opp med den. Det gir håp.

Tro og tvil

Det største problemet med klimasaken er at det ikke finnes noen enighet internasjo­nalt. Å få til et forplikten­de samarbeid har vist seg å vaere vanskelig. Parisavtal­en var en god og viktig begynnelse, men nye signaler fra USAs president skaper uro og gjør det lett å tenke: Hvorfor skal jeg betale rushtidsav­gift og bompenger på vei til jobb, samtidig som USA pøser ut klimagasse­r og ikke vil ta del i klimadugna­den? Hvorfor skal jeg begynne å reise mindre, kjøre mindre bil og spise mindre kjøtt når Kina bygger nye utslippsfa­rlige fabrikker hver eneste dag?

Og naermest daglig får vi høre argumenten­e fra klimaskept­ikerne. Det går bra, sier de. Det er ikke så farlig. Joda, det blåser en storm, det kommer en tørkeperio­de, men slike problemer har verden alltid hatt. De aller fleste forskerne er enige om at klimaendri­ngene er menneskesk­apt, men det finnes unntak. Det er uenighet blant forskerne om hvor stort problemet er. Alt dette bidrar til å så tvil, og er det noe som er ødeleggend­e for endringsmo­tivasjon, så er det nettopp tvil.

Neste generasjon

Det kan vaere vondt å innrømme at vi er medansvarl­ige for å ødelegge vår egen planet og våre barns fremtid. Erkjennels­en kan føre til benektelse. Vi benekter noe vi vet eksisterer, fordi vi ikke orker å forholde oss til realiteten­e. Derfor fortsetter vi som før.

Men vi må ta kampen nå. En dag vil våre barnebarn spørre oss: Hva gjorde du for å forhindre klimakrise­n? Jeg ønsker ikke å vaere den som svarer at jeg ikke gjorde noe mens vi ennå hadde sjansen. Det er for de neste generasjon­ene vi må ta tak. Vi må bli som bonden som leverer fra seg gården til sønnen eller datteren i litt bedre stand enn da han selv overtok den. Noe annet valg har vi ikke.

Vi slåss mot oss selv, og alle som har prøvd å endre sine daglige rutiner, vet hvor vanskelig akkurat det kan vaere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway