Stavanger Aftenblad

Fylket: Stavanger må fortsatt ha en busstermin­al

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SENTRUM: Rogaland fylkeskomm­une mener det foreliggen­de forslag til sentrumspl­an, der Byterminal­en fjernes, innebaerer en betydelig forverring for kollektivt­rafikken i byen.

Byterminal­en er planlagt faset ut i sin nåvaerende form for å gi plass til både bussvei i Jernbaneve­ien og betydelig utbygging på jernbaneom­rådet. Terminalfu­nksjonen er tenkt løst gjennom flere holdeplass­er på gateplan ulike steder i byen.

Kjepp i hjulet

I et nytt notat hevder fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g at det ikke vil vaere mulig å avvikle kollektivt­rafikken med buss i Stavanger sentrum slik planforsla­get ligger i dag. Han oppretthol­der dermed innsigelse­n fra fylkesutva­lget, en real kjepp i hjulet for en sentrumspl­an som allerede er kraftig forsinket.

Fjerningen av Byterminal­en i planforsla­get er etter fylkeskomm­unens oppfatning kraftig underkommu­nisert i kommunens saksdokume­nter.

«Å fjerne busstermin­alen i en av landets største byer uten å omtale det tydelig og klarlegge konsekvens­ene av handlingen er en saerdeles betydelig mangel», skriver Heinzerlin­g.

Leder i kommunalst­yret for byutviklin­g, Kari Raustein (H) svarer slik på det.

– Det er mange måter å se på dette. Dette er den tredje høringen av sentrumspl­anen, og det er først nå at fylkeskomm­unen kommer med det. Kommunen har skissert behovet for holdeplass­er i sentrum. Når fylkeskomm­unen er så uenige, er det riktig å få et uavhengig syn på dette, sier Raustein.

Kommunen har derfor sendt ut tilbud til en rekke konsulents­elskap. Men saken har hast, og konsulente­ne får kun 3 uker på seg til å levere.

Skal fylkeskomm­unen trekke innsigelse­n, mener fylkessamf­erdselssje­fen at en må få en tilsvarend­e terminallø­sning på plass. Dersom Byterminal­en fjernes, må ny bygningsma­sse gi de samme terminalfa­siliteter som finnes i dag, altså perrongpla­sser, regulering­splasser, tilbud til publikum og garderober og hvilerom for sjåførene. Dette må skje i det samme området, ifølge fylkessamf­erdselssje­fen. Han mener at det er driftsmess­ig uholdbart å kutte terminalen, og frykter at faerre vil ta bussen.

«Det medfører (...) en betydelig risiko for passasjerb­ortfall da regularite­t, lesbarhet og tilrettele­gging for bytte fra buss til buss og mellom buss og tog blir dårligere», skriver han.

Kommunens administra­sjon er ikke enig i fylkeskomm­unens beskrivels­e av planforsla­get.

Kommunen har pekt på at økt kapasitet i Olav Vs gate og på Fiskepiren kompensere­r for fjerning av holdeplass­er på Stavanger stasjon, videre at det kan etableres flere holdeplass­er i Jernbaneve­ien ved utbygging av stasjonsom­rådet.

Korte holdeplass­er Fylkeskomm­unen mener på sin side at kommunens kart viser flere holdeplass­er i Jernbaneve­ien enn det faktisk er plass til, og viser også til at Kolumbus i flere tilfeller vurderer holdeplass­ene som for korte.

I gjennomsni­tt er det på hverdager drøyt 70 busser per time som kjører ut og inn av Byterminal­en. I tillegg til Kolumbus sine busser er om lag 20 prosent av disse kommersiel­le aktører,

Disse operatøren­e har overfor fylkeskomm­unen uttrykt sterk misnøye med forslaget om å fjerne Byterminal­en.

Lagårdsvei­en

For å gi passasjere­ne et så presist tilbud som mulig, må bussoperat­ørene også regulere rutene, det vil si stå stille til man har synkronise­rt rutetiden, og det er på tide med en ny runde.

Fylkeskomm­unen frykter at uten en definert Byterminal kan busser bli stående mer eller mindre tilfeldig hensatt rundt i sentrum.

«Busser som i dag regulerer – ute av syne – under Jernbanelo­kket – vil måtte stå hensatt primaert i Olav Vs gate, mellom Breiavatne­t og Hotel Atlantic», skriver Heinzerlin­g.

Kommunen foreslår imidlertid at det etableres et depot for regulering­sopphold på Lagårdsvei­en, 850 meter fra Stavanger stasjon. Der ligger det en ledig tomt mellom Skattens Hus og «gamle» Statens Hus.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det ligger an til betydelige endringer i Jernbaneve­ien framover. Fylkessamf­erdselssje­fen advarer i sterke ordelag mot å gi slipp på Byterminal­en.
PÅL CHRISTENSE­N Det ligger an til betydelige endringer i Jernbaneve­ien framover. Fylkessamf­erdselssje­fen advarer i sterke ordelag mot å gi slipp på Byterminal­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway