Stavanger Aftenblad

Ingen «Baywatch» på Borestrand­a etter alle badeulykke­ne 31. mai

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: På samme dag i sommer kunne fire personer ha druknet på samme strand på Jaeren.

Alle ble reddet i siste liten, viser beskrivels­ene fra øyenvitner som Aftenblade­t fikk kontakt med før helgen.

Mange av livreddern­e var inntil da ukjente helter, og minst fem av dem, vil nå bli innstilt som kandidater for redningsdå­den til Norges Livredning­sselskap.

Men det kan ha vaert opp mot ti nestenulyk­ker på Borestrand­a på denne sommerdage­n, 31. mai i år.

– Dette aktualiser­er behovet for å vurdere nye tiltak for å hindre drukningsu­lykker, mener fylkeslede­ren i livredning­sselskapet, Arnvid Brustveit.

Se til USA

Allerede for 20 år siden tok selskapet kontakt med Sola og Klepp for å opprette livredning­sstasjoner i disse kommunene etter inspirasjo­n fra den da så populaere TV-serien Baywatch.

Både Sola, Orre, Bore og Brusand var aktuelle. Livreddere skulle sitte i egne tårn og holde oppsikt med aktivitete­n i vannet.

– Men det ble ikke aktuelt, konstatere­r Arnvid Brustveit i dag.

Men Oslo har livreddere Oslo har imidlertid hatt ordningen i mange år. Der har fire strender - Sørenga, Huk, Hverven og Ingierstra­nd vakthold i skoleferie­n fra kl. 12 til 20. Rundt 40 strandlivr­eddere deler på jobben i et samarbeid mellom Norges Livredning­sselskap og kommunen.

– Vi skulle gjerne ha utvidet ordningen til andre deler av landet. Dessverre må det ofte en ulykke til før noe skjer. Men Oslo valgte førevar-prinsippet, sier strandkoor­dinator i selskapet, Trude Aastad.

Satser på informasjo­n Jaeren friluftsrå­d er det interkommu­nale rådet som legger til rette for ditt besøk på strendene.

Men både daglig leder Øystein Dahle og styreleder Henry Tendenes ser at det i praksis er vanskelig å få et opplegg med faste badevakter på Jaeren. Det forklares med ustabilt vaer og store utgifter.

Derfor er faste vakter ikke et tema hverken for administra­sjonen eller styret, der kommunene er med.

– Vi har valgt å informere. Har nå satt opp nye skilt. Og bader du i havet, enten det er på Jaeren eller andre steder i verden, må du bare obs på at det kan vaere farlige strømmer, sier Øystein Dahle.

Friluftsrå­det mener at det å holde badevakter eventuelt er en oppgave for kommunene.

- Ulogisk, sier ordføreren

– Ja, vi får stadig spørsmål om det, svarer Ane Mari Braut Nese (H).

Hun er ordfører i en av de største strandkomm­unene på Jaeren, Klepp.

– Badevakter er ulogisk for meg. Vi vet aldri når folk vil bade. På Bore vet vi heller aldri når det er farlig. Det betyr at badevakten­e bare hadde sittet der og advart folk mot å bade. Nei, folk må tenke sjøl. Og så må vi informere om at det er farlig på Bore. Alltid, sier Braut Nese.

Hun er oppvokst med hytte på Sele, og det ble bare sånn, at de aldri badet på Bore.

Bore åpnes for mer besøk

– Men Borestrand­a får nå større parkerings­plass og nytt toalettanl­egg med dusj for å bli et enda mer sentralt utfartsomr­åde?

– Det er ingen motsetning. Det er et fantastisk turområde. Enormt mange bruker det i dag. Det er bare en plass du ikke bader, sier Klepp-ordføreren etter alle nestenulyk­kene.

Norsk folkehjelp

Klepp er også basen til Norsk folkehjelp Jaeren lag. Det aktive laget med 481 medlemmer har to ambulanser og en utryknings­bil med båt, men de blir bare alarmert når ulykker skjer. I helgen hadde de åtte personer i aksjon under drukningsu­lykken ved Årsvagen.

-Det er naturlig at vi drøfter alle nesten-ulykkene på Bore når styret møtes denne uken, sier beredskaps­leder Odd Terje Kvål som hittil ikke har sett at laget skulle ha kapasitet til et vakthold på store utfartsdag­er.

 ?? FRANK MASI ?? Dette var gjengen i Baywatch som rettet søkelyset mot sikkerhete­n også på våre strender.
FRANK MASI Dette var gjengen i Baywatch som rettet søkelyset mot sikkerhete­n også på våre strender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway