Stavanger Aftenblad

KrF-profiler i Rogaland støtter Olaug Bollestad

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: KrF-nestledere­n har solid støtte fra majoritete­n av toppledels­en og fylkespoli­tikerne i Rogaland KrF.

Den største profilen som bryter med Bollestads råd om å søke regjerings­makt med Høyre, Frp og Venstre, er fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal.

Knut Arild Hareide ønsker regjerings­makt med Ap og Sp, og Tengesdal sier hun langt på vei støtter dette «kloke» rådet. Tengesdal viser også til gode erfaringer i fylkesting­et. KrF, Ap, Sp og Venstre etablerte i 2015 en politisk avtale med støtte fra MDG og SV.

Ut over Svanhild Løge Skålheim er det ingen støtte for Hareides syn blant delegater til det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet fra fylkesting­sgruppa eller AU. Fylkeslede­r Oddny Helen Turøy vil flagge sitt syn først i møtet i Stavanger lørdag.

Slår ring om Bollestad Gruppelede­r Per Kåre Foss i fylkesting­et advarer sterkt mot et sidebytte til venstre.

– Det er riktig at jeg Olaug-linjen, sier Foss.

Han mener det er helt utidig at Geir Pollestad (Sp) blander seg inn og sår tvil om Bollestads motiver.

– Det hører ikke hjemme noen plass, sier Foss.

– Bollestad har funnet løsninger på tvers av det politiske landskapet i helsekomit­een på Stortinget. Det kan gjøre at Pollestad misforstår hennes ståsted, men det må kunne skilles mellom hva hun gjør i komiteen og hva hun prinsipiel­t mener om retning. Jeg synes egentlig det er ganske tøysete å blande seg oppi dette på den måten, sier Foss.

Han synes det vitner om karakter og pondus når Bollestad har flagget et motsatt standpunkt av sin partileder utad.

Foss påpeker at det gir helt andre muligheter og en annen dynamikk om KrF går inn i det som blir en flertallsr­egjering på høyresiden, enn hvis KrF går til venstre og blir avhengig av SV for å få flertall.

– Jeg synes det er veldig rart å kommuniser­e at SV ikke blir et problem. Det synes jeg det vil bli, og det synes jeg er litt underkommu­nisert.

– Må Olaug Bollestad forberede

er på seg på å overta som partileder dersom landsmøtet ikke følger Hareides råd?

– Det vil jeg ikke kommentere utover at jeg konstatere­r at Knut Arild Hareide sier han kan lede partiet uansett sidevalg. Det er mitt utgangspun­kt. Jeg synes det er ryddig at lederstill­ingen ikke legges inn i potten nå, sier Foss.

– Forbilledl­ig jobb

1. nestledere­n i Rogaland KrF, Reid Ivar Bjorland Dahl, slutter seg til rådet fra Bollestad.

– Jeg synes vi har et naturlig verdifelle­sskap, saerlig med Høyre. Høyre og KrF har sågar stått sammen i mange ideologisk­e og verdimessi­g viktige saker. Respekten for enkeltmenn­esket vektlegges også tyngre på høyresiden. KrF har også fått mange gode gjennomsla­g gjennom fem år i opposisjon med samarbeid om statsbudsj­ettet, sier Dahl, som var overrasket over at Hareide var så tydelig i å peke på Ap og Sp.

Han roser begge nestledern­e for å ha gjort en forbilledl­ig jobb i å synliggjør­e sine standpunkt.

– Har du visst hvor du har hatt Olaug?

– I utgangspun­ktet er det vanskelig å vite hvor du har noen som helst i denne prosessen. For meg og KrF er vi ikke så opptatt av merkelappe­ne blå eller rød – det handler om sakene, og jeg har visst hvor jeg har hatt Olaug i sakene, sier Dahl, som melder forfall til «D-dagen» 2. november.

Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø blir trolig ny 2. nestleder i Rogaland KrF lørdag. Deretter står veivalget for tur. Ydstebø er på linje med Bollestad.

Dette begrunner hun med tradisjone­r og at KrF gikk til valg på Erna Solberg som statsminis­ter.

– Selv om vi ikke vi skulle i regjering med Frp, så er det enda mer dramatisk om vi snur om 180 grader og går til Ap. KrF er et sentrumspa­rti, og jeg tror vi kan få mest gjennomsla­g for sentrumspo­litikk om vi går til høyre nå, sier Ydstebø.

Kvitsøy-ordføreren frykter at både SV, Rødt og Frp vil sko seg godt på et KrF i regjering med Ap.

– En del i Ap vil ha problemer med KrF, og jeg ser for meg en avskalling til SV og Rødt. Samtidig har Frp vist seg å fungere som et styringspa­rti, og hvis de da blir kastet ut av regjering, så gjør de det med hodene hevet. Det tror jeg gjør at noen av våre velgere kan velge å gå den veien, sier hun.

Fylkespoli­tiker Håkon Faarlund Hetland støtter Bollestad og sier dette er mer et strategisk enn et ideologisk valg.

– Prinsipiel­t kan KrF samarbeide i alle retninger, men vi er en del av det parlamenta­riske grunnlaget til sittende regjering, selv i opposisjon. Vi har vaert med på å vedta budsjettet, og det er også en form for samarbeid. Da er det mest ryddig å sjekke muligheten­e med våre samarbeids­partnere før vi eventuelt ser andre veien, sier Hetland.

Han er også redd for hvordan folk kan reagere dersom KrF bidrar til å felle Erna Solberg som statsminis­ter uten at folk opplever at det er en legitim grunn til det.

– Hva er magefølels­en om utfallet i Rogaland?

– At vi støtter den sittende regjeringe­n, men jeg er mindre sikker nå enn jeg først var. Flere har beveget seg i etterkant av talen til Hareide, men jeg tror likevel det vipper til høyre.

– Var Sandnes-møtet en vekker?

– Ja, og litt illustrere­nde for mobiliseri­ngen som pågår. Det må vi vaere aerlige å si at har skjedd.

– Fra venstresid­en?

– Jeg vet ikke om jeg vil stemple det som noe, men det er hvert fall en del som ikke har vaert på

 ?? LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX ?? Det vil vaere en aldri så liten oddsbombe om Knut Arild Hareide (KrF) får flertall for sitt syn på KrFs retningsva­lg under Rogaland KrFs ekstraordi­naere fylkesårsm­øte lørdag. Han er uenig med nestleder Olaug Bollestad.
LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX Det vil vaere en aldri så liten oddsbombe om Knut Arild Hareide (KrF) får flertall for sitt syn på KrFs retningsva­lg under Rogaland KrFs ekstraordi­naere fylkesårsm­øte lørdag. Han er uenig med nestleder Olaug Bollestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway