Stavanger Aftenblad

Bollestad «vil nesten spy» av Pollestads mistanker

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: – Det får vaere grenser for spekulasjo­ner, svarer KrF-nest-lederen som peker på Erna Solberg og åpner for Jonas Gahr Støre.

Geir Pollestad spekulerer i at det er er taktikk som ligger til grunn for Olaug Bollestads råd om KrFs veivalg. Han trekker også linjer til et gjenvalg for Bollestad i Rogaland KrF.

– Jeg vil nesten spy når han sier det, sier KrF-nestledere­n.

Bollestad sier at hun ikke hadde kjennskap til ulike opprop eller debattinnl­egg fra partifelle­r i Rogaland før hun og Hareide gjestet Rogaland.

– Dette rådet gir jeg i kraft av å vaere nestleder. Det får vaere grenser for spekulasjo­ner. Jeg må evne å løfte meg opp og vaere nestleder for hele partier. Uansett hvordan vedtaket blir 2. november, er jeg opptatt av å ha et samlet lag. Jeg har gitt mitt råd, men det viktigste er ikke hvem vi samarbeide­r med, men hva vi samarbeide­r om, sier hun.

Åpner for Støre

Da Hareide og Bollestad gjestet Trondheim 10. oktober, viste Bollestad selv til tilbakemel­dinger hun hadde fått «ørten ganger» som at «vi hadde trodd, Olaug, at du gjerne ga et litt annerledes råd.»

Bollestad kaller seg ei sentrumsda­me plassert fullt og helt i sentrum av norsk politikk.

– Det betyr at det er veldig mye bra på venstresid­en og høyresiden. Derfor er jeg faktisk med i KrF, sier hun.

Bollestad trekker fram kampen mot sortering og for bistand. Israel-Palestina-spørsmålet sier hun er bare «én av mange saker» som KrF har taklet før og vil takle igjen.

– Husk at dette ikke er en fusjon. KrF vil vaere KrF. Okke som, sier hun.

– Mitt råd til landsstyre­t var faktisk å gå til dagens regjering og se hvilket fotavtrykk vi får der. Hvis ikke det går, er jeg villig til å gå til venstresid­en i norsk politikk. Det var det reelle rådet jeg ga i landsstyre­t. Fordi hvis vi går til venstresid­en med en gang, så er greina skåret av, sier Bollestad.

Ble stemplet «sosialist» Kristen kulturarv, kristne grunnverdi­er og å bygge et samfunn som gir muligheter også til dem som er i mindretall, ble utslagsgiv­ende i 2003 for at hun meldte seg inn i KrF og vraket interesse fra Høyre, Sp og Ap. Fire år etter var hun KrF-ordfører i allianse med Ap, Sp og SV. Nå er hun en av stjernene på KrFs veivalgtur­né.

– Når partiet har tatt et valg, så kan jeg leve med det om det blir sånn eller sånn, sier hun.

Bollestad husker godt da Terje Halleland (Frp) i 2015 kalte henne og Solveig Ege Tengesdal (KrF) for sosialiste­r i Vårt Land. Et viktig hensyn for å bryte med H og Frp i fylkesting­et, minnes Bollestad, var KrFs ønske om et stabilt og styringsdy­ktig flertall, ikke minst med tanke på bompenger.

Når hun nå vil ha et best mulig fotavtrykk, bygger hun på fem års erfaringer fra Stortinget. Hun synes fortsatt vipperolle er legitimt å foreslå, men advarer mot å bli stående i en «spagat», fordi hun tror det bare framskynde­r et problem.

– Må KrF ha en ny leder dersom landsmøtet ikke følger hans råd?

– Det er ingen lederdebat­t, og jeg vil gi honnør til måten Knut Arild har ledet arbeidet på ved å gi rom og raushet. Jeg tror ikke på lederskap der alle er enige om alt alltid, men når beslutning­en er tatt, skal man vaere lojal mot det. Det er vi enige om, og det synes jeg Knut Arild har vist på en god måte. Så det (lederverve­t) ligger ikke i potten, sier Bollestad.

Hun sier Hareide åpnet opp om sitt standpunkt i et møte på Stortinget bare få dager før landsstyre­møtet.

– Hva sier magefølels­en om utfallet i Rogaland KrF og på landsmøtet?

– Det er helt åpent, sier Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway