Stavanger Aftenblad

Ny influensav­aksine på vei

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: Den nye vaksinen sendes ut til apotekene, men du må selv be legen om resept på den.

Årets influensav­aksine er på vei. Neste uke kommer den til Rogaland. Vaksinen inneholder beskyttels­e mot tre ulike typer virus og er satt sammen etter anbefaling­er fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Et av problemene med influensav­irus er at de endrer seg hele tiden. Derfor må vaksinen tilpasses disse endringene hvert år. Men vaksinen samsvarer ikke alltid like godt med de virusene som kommer i omløp under influensas­esongen. Det er en av grunnene til at du kan bli influensas­yk selv om du har tatt vaksinen.

Beskytter bedre

Men nå er en ny og bedre vaksine på vei. Den gir beskyttels­e mot fire forskjelli­ge virustyper mot dagens vaksine som inneholder tre.

– Den nye vaksinen har vaert tilgjengel­ig i andre land, blant annet USA, litt lenger enn her. Vi fikk den første gang i fjor. Den er ikke prinsipiel­t forskjelli­g fra dagens vaksine, med unntak av at den inneholder en ekstra virustype. Det innebaerer at man kan oppnå noen prosent bedre vaksineeff­ekt, sier Kjersti Rydland, seniorrådg­iver avdeling for influensa ved Folkehelse­institutte­t.

Influensav­irus deles grovt i to grupper, type A- og B-virus. Disse deles igjen i to undergrupp­er hver.

Den vanlige (trivalente) influensav­aksinen gir beskyttels­e mot to virus type A og én type B. Influensav­aksinen inneholder biter av drept virus, salt og vann og settes som et sprøytesti­kk i armen.

Den trivalente vaksinen i år beskytter mot virustypen­e A(H1N1) og A(H3N2) samt B/Victoria. Den nye vaksinen vil beskytte mot B/Yamagata i tillegg.

– I den trivalente vaksinen vil vi alltid ha virusbiter fra to type A-virus og én type B. Vaksine mot type A-virus gir ikke beskyttels­e på tvers. Derfor må man ha to type A-virus i vaksinene. For B er det litt annerledes. Der kan vaksine mot eksempelvi­s B/Victoria gi litt beskyttels­e også mot B/Yamagata. Men beskyttels­en vil ikke vaere like god som vaksine mot B/Yamagata, sier hun.

7600 sinnleggel­ser i fjor

I fjor vinter inneholdt vaksinen type B/Victoria, mens det i virkelighe­ten var type B/Yamagata som sirkulerte og gjorde mange influensas­yke. Det var også en del som ble syke av virustype A(H3N2), men denne var dekket inn i vaksinen. Vaksinedek­ningen i risikogrup­pene var 27 prosent, Folkehelse­institutte­t mener dekningen bør opp til 75 prosent.

– Influensas­esongen i fjor var langvarig og førte til cirka 7600 sykehusinn­leggelser, om lag 1400 døde. Det kan vaere greit ikke å bli med i den statistikk­en, sier Rydland og oppfordrer spesielt risikogrup­per og helseperso­nell til å vaksinere seg.

– Saerlig mennesker i risikogrup­pene kan bli alvorlig influensas­yke, de kan få følgesykdo­mmer som eksempelvi­s lungebeten­nelse og de kan bli mye dårligere av grunnsykdo­mmen de allerede har, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway