Stavanger Aftenblad

Politimest­eren: – Jo mer vi digitalise­rer, jo større risiko tar vi

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tradisjone­ll vinningskr­iminalitet går ned, mens trusselen fra cyberkrimi­nalitet går opp. Politimest­er Hans Vik bekrefter at Sør-Vest politidist­rikt jevnlig blir angrepet.

– Kompetanse­n lokalt og nasjonalt har tilsnitt av verdenskla­sse. Det er helt sant – jeg overdriver ikke, sier cyberkrim-leder Knut Erik Rame.

Aftenblade­t møter politimest­er Hans Vik og Rame, politiinsp­ektør og leder for datakrim, i toppetasje­n på Stavanger politistas­jon. Politimest­eren har nylig fått vite at en gruppe aktivister har gjort haerverk på bomstasjon­ene i distriktet, og er naturligvi­s arg for det. Når samtalen dreier seg inn på politiets arbeid med cyberkrimi­nalitet (se faktaboks), blir Vik imidlertid lystigere.

Politimest­eren tegner et bilde av en dyster, kriminell evolusjon, en situasjon der mennesker som leter etter en åpning for uberettige­t vinning alltid vil lete etter muligheter med de redskapene de har for hånd. Eksemplene på hvordan kriminelle har tilpasset seg gjennom historien er mange, men det foreløpig siste stoppested­et i den kriminelle evolusjone­n er digitale metoder - en økende trussel ifølge Norsk senter for informasjo­nssikring.

Rammer bedrifter også

Nesten 50 prosent av norske bedrifter sier de har blitt rammet av sikkerhets­brudd på internett, og mer enn hver tredje sier bruddene har skjedd i løpet av de siste to årene, ifølge en rapport fra NTT Security. Nylig avslørte Aftenposte­n at 1,4 milliarder passord har blitt lekket til en søkbar database, inkludert detaljene til statsminis­ter Erna Solberg, fire statsråder og politimest­eren i Oslo.

– Internett er «bare» en ny, men mye større, arena som gir kriminelle flere muligheter og der alt går utrolig raskt. Men vi vender oss jo til dette også, sier politimest­er Hans Vik.

– Ligger dere altså alltid rett bak de kriminelle? Alltid på etterskudd?

– I noen tilfeller ligger vi bak dem. Men på noen områder er vi foran, og der er vi i verdenskla­sse, sier politimest­eren.

– I verdenskla­sse? Hvordan måler dere det?

– Det handler om utdanninge­n og kompetanse­n. Vi har blant annet en som jobber hos oss som har doktorgrad i fysikk. Kripos har sine folk med spesialutd­anninger. Totalt sett så sitter vi på mye nisjekunns­kap som er god, sier datakrim-leder Rame.

Men Sør-Vest politidist­rikt har ikke ressurser til å vaere gode på alle områder, og kapasitete­n er begrenset. Politiet har aldri klart å stoppe all kriminalit­et, og det kommer heller ikke til å skje på internett - en svaer høystakk med små nåler. Samtidig registrere­r politimest­eren at vinningskr­iminalitet­en går ned, og politiet kan flytte mer fokus over på datakrimin­alitet. Politiet har laget en plan som sier at distriktet skal bli mye bedre på cyberkrimi­nalitet inn mot 2025, og er allerede i gang med å rulle ut en nettpatrul­je.

Politidist­riktets ambisjoner om å forbedre cyberkompe­tansen kommer imidlertid med forbehold og bekymring. Vil en digital opprustnin­g gjøre politiet mer sårbare for angrep?

– Det er klart jeg er redd for det. Vi er sannsynlig­vis et attraktivt mål, for vi sitter på mye informasjo­n. Men vi har en god sikkerhets­kultur og prøver å vaere nøye, sier politimest­er Vik.

Distriktet­s egne systemer har blitt kraftig forbedret, og sikkerhete­n er på et helt annet nivå enn den var for bare noen få år siden, ifølge politiinsp­ektør Reme. Politimest­er Vik minner imidlertid om at politiet aldri vil vaere sterkere enn sitt svakeste ledd.

– Jo mer vi digitalise­rer, jo større risiko tar vi.

– Har dere blitt angrepet noen? – Ja, politiet blir jevnlig angrepet - men angrepene håndteres, sier Vik, som ikke ønsker å gå videre inn på detaljene i angrepene.

Overvurder­er synlig politi Politidire­ktør Odd Reidar Humlegård går av i november, og sier til Aftenposte­n at kriminalit­eten har spredd seg fra gata til data. Politimest­er Hans Vik sier metaforen er god, men at politiet må vaere både på data og på gata. Han mener politiet i økende grad kan levere naerpoliti­tjenester fra avstand: Hvis en mann for eksempel sitter i Bømlo og begår overgrep på internett, vil ikke politiet på gaten oppdage ham - det er det politiet på datakrim-rommet i Stavanger som gjør. Enheten i Stavanger ville hentet ut IPadressen og sporet ham, før betjenter i Bømlo kunne pågrepet ham fysisk.

– Folk er veldig opptatte av synlig politi. Men jeg tror heller ikke at folk vil at vi bare skal kjøre rundt og vaere synlig politi.

– Er det en dissonans der? At borgere måler politiet etter hvor synlige de er i gatene?

– Absolutt. Folk har en oppfatning av at synlig politi er veldig, veldig bra. Det er også usynlig politi som er geografisk langt vekke som legger til rette for at vi kan oppklare kriminalit­et i naermiljøe­t, sier Vik.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kriminelle kan hacke kontoen din eller låse datamaskin­en din fra andre siden av verden, men de legger også fra seg spor. I dette rommet på Stavanger politistas­jon leder Knut Erik Rame (til høyre) et lag som etterforsk­er cyberkrimi­nalitet. Rame ønsker ikke å svare på hvor mange som spesifikt jobber med den type kriminalit­et, men sier at de ikke er mange nok. Her sammen med politimest­er Hans Vik.
JON INGEMUNDSE­N Kriminelle kan hacke kontoen din eller låse datamaskin­en din fra andre siden av verden, men de legger også fra seg spor. I dette rommet på Stavanger politistas­jon leder Knut Erik Rame (til høyre) et lag som etterforsk­er cyberkrimi­nalitet. Rame ønsker ikke å svare på hvor mange som spesifikt jobber med den type kriminalit­et, men sier at de ikke er mange nok. Her sammen med politimest­er Hans Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway