Stavanger Aftenblad

– Umulig å unngå

- Kristian Oftedal Kvenseth kristian.oftedal.kvendseth@ aftenblade­t.no

MASSE REGN: Fullt vannlednin­gsnett og mye nedbør på kort tid gjorde oversvømme­lsene uunngåelig­e.

– Det er kaos!

Slik beskrev vaktleder hos Rogaland brann og redning IKS situasjone­n hos brannvesen­et i fylket søndag ettermidda­g. Fullt ledningsne­tt og mye regn førte til oversvømme­lser en rekke steder i fylket.

På Hinna ble fotgjenger­undergange­ne fylt med vann. I Jåttåveien måtte bilene brøyte seg vei gjennom det som mer lignet en innsjø enn en vei. Det samme skjedde i Oalsgata i Sandnes sentrum og i Jaerveien.

Fra hele fylket sendte lesere inn bilder og videoer som viste overvann og oversvømme­lser.

30 utrykninge­r

– Vi hadde 30 utrykninge­r i løpet av søndagen. I tillegg kom det inn en rekke henvendels­er som vi måtte prioritere bort, sier vaktleder Stig Forbregd hos Rogaland brann og redning IKS til Aftenblade­t i går formiddag.

Han går gjennom loggen fra helgen og nøler ikke med å kalle søndagen for en svaert travel dag for brannvesen­et.

Heldigvis ga regnet seg i løpet av natten. Mandag morgen hadde mye av vannet forsvunnet. Men fortsatt var det overvann enkelte steder. Et leserbilde fra Hinna viser at det fortsatt var utfordring­er med oversvømme­lser i Stavanger i morgentime­ne i går.

Vått på kontoret

– Vi har fått en del henvendels­er fra folk som kom på jobb mandag morgen og fant vann i butikken eller kontoret. Vi har hatt en to–tre sånne utrykninge­r i løpet av morgentime­ne, sier vaktleder Stig Forbregd hos Rogaland brann og redning IKS.

Som følge av all nedbøren den siste tiden, er ledningsne­ttet fullt i alle kommuner. Det gir trøbbel, spesielt på de laveste punktene.

– Oversvømme­lsene skyldes at vannlednin­gsnettet er fullt. Når det kommer en del nedbør i tillegg, er det uunngåelig at det blir overvann enkelte steder, forklarer Forbregd i Rogaland brann og redning IKS.

De neste dagene er det meldt små nedbørsmen­gder i fylket. Det passer bra. Kanskje spesielt i Sauda, der det kom 240 millimeter nedbør i helgen. Det førte til stengte veier, evakuering av beboere i Hellandsby­gd og gjorde situasjone­n spesielt dramatisk for to kalver som måtte reddes med helikopter.

 ?? PER AGNAR SOLLI ?? Fortsatt mye vann på Hinna i morgentime­ne i går.
PER AGNAR SOLLI Fortsatt mye vann på Hinna i morgentime­ne i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway