Stavanger Aftenblad

Aker BP blar opp over 2 milliarder for Equinor-funn

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

NORDSJØEN: Equinor selger sin eierandel på 77,8 prosent og operatørsk­ap for King Learfunnet på norsk sokkel til Aker BP for til sammen 250 millioner dollar – over 2 milliarder norske kroner.

– King Lear-funnet er et av de største uutviklede funnene på norsk sokkel, og represente­rer en utmerket mulighet for Aker BP. Vårt mål er å utvikle King Lear som en satellitt til Ula, sier Karl Johnny Hersvik, konsernsje­f i Aker BP i en kommentar.

Aker BP får mer igjen Oppkjøpet kan øke den totale utvinninge­n fra Ula-feltet, mener Aker BP, som tror på en mer enn 100 millioner fat oljeekviva­lenter ekstra, ifølge en pressemeld­ing.

King Lear er et gass- og kondensatf­elt som ble funnet i 1989 i Ekofiskomr­ådet. Det ligger cirka 50 kilometer sør for Ula-feltet. Netto utvinnbare reserver er anslått å vaere 77 millioner fat oljeekviva­lenter, ifølge oljedirekt­oratet.

Equinor: – Lavt prioritert

Jez Averty, sjef for drift av feltene sør i Nordsjøen, sier avtalen med Aker BP er nok et eksempel på Equinors strategi, som er å «skape verdier ved aktiv portefølje­forvaltnin­g gjennom oljeprissv­ingninger».

– Vi selger en eiendel som er lavt prioritert i vår portefølje på norsk sokkel til en kjøper som ser høyere verdi. Dermed frigjør vi kapital til investerin­g i prosjekter som gir høyere avkastning for Equinor, forklarer Averty i en pressemeld­ing.

Før avtalen er endelig må den blant annet godkjennes av partner og myndighete­r. Det er Total E&P Norge eier de siste 22,2 prosentene i feltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway