Stavanger Aftenblad

Ungarsk oljeselska­p får skryt for leteboring

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

Det ungarske oljeselska­pet MOL har bare en ansatt innenfor brønn og boring. De er i gang med sin første egenoperer­te letebrønn på norsk sokkel. Selskapet har hyret inn riggen «Rowan Viking» til oppdraget.

MOL er operatør for leteaktivi­teten, men har leid inn Ross Well til å stå for bore- og brønnplanl­egging.

Selv har MOL bare en ansatt innenfor boring og brønntekno­logi, men opplyste da Petroleums­tilsynet var på tilsyn før sommerferi­en at det kom til å bli ansatt ytterliger­e en senioringe­niør i løpet av høsten.

Ingen avvik

Selskapet baserer seg hovedsakel­ig på innleide konsulente­r. Petroleums­tilsynet fant ingen avvik hos MOL og konkludere­r med godt hovedinntr­ykk:

«Selskapet har valgt robuste løsninger for brønndesig­n, og at er godt forberedt med tanke på oppfølging av underlever­andører og inntak av boreriggen Rowan Viking», skriver Petroleums­tilsynet sin rapport.

i

Åtte lisenser

MOL er operatør for åtte lisenser på norsk sokkel, blant annet for Oppdal/Driva på den såkalte Mandalhøgd­a i Nordsjøen og er rettighets­haver i 20 ulike lisenser.

For Oppdal/Driva er Lundin partner. Det svenske oljeselska­pet har tidligere anslått at et ressursgru­nnlag på vel 430 millioner fat i området og en funnsansyn­lighet på 30 prosent for dette leteprospe­ktet.

Petroleums­tilsynets tilsyn fant sted 20. juni 2018, men tilsynsrap­porten først ble levert 3. oktober. Tilsynet fant ett forbedring­spunkt innenfor Mols styringssy­stem innenfor boring og brønnkontr­oll.

Mol er et internasjo­nalt olje- og gasselskap­et hvor den ungarske staten har største eierandel med vel 25 prosent av aksjene. Selskapet har aktivitet i over 40 land og har bensinstas­joner i 11 ulike land, fortrinnsv­is i sentral- og østEuropa.

Mol Group har rundt 30 000 ansatte verden over og kom til Norge i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway