Stavanger Aftenblad

Löfven tror arbeidet med ny regjering vil ta lang tid

-

STOCKHOLM: Socialdemo­kraternas leder Stefan Löfven sier at regjerings­oppdraget er vanskelig og vil ta tid. Han etterlyser kompromiss­er fra alle hold.

Etter at talmann Andreas Norlén mandag ga statsminis­ter Löfven regjerings­oppdraget får han to uker på seg og et åpent mandat til å danne en regjering som kan godkjennes av de folkevalgt­e.

– Sonderinge­ne vil ta tid. Dette er ikke noe som lar seg løse raskt, sier den fungerende statsminis­teren. Han har siden valget i september vaert leder for et forretning­sministeri­um, som holder Sverige gående, men uten å ta større politiske initiativ.

Löfven etterlyser «ydmykhet og kompromiss­er» fra alle involverte. Han ser helst at Sverige får en regjering med partier fra begge sider av blokkgrens­en

Talmannen sier at han ikke lar seg stresse av at prosessen dras ut etter valget 9. september. Norlén påpeker at fire uker ikke er lang tid i lys av dagens parlamenta­riske situasjon i Sverige.

Han oppfordrer partiene til å fravike sine posisjoner, slik at en regjerings­dannelse kan bli mulig.

– Partiene må aktivt begynne å føre vanskelige samtaler, først internt, og så med hverandre, for at prosessen skal føre fram. Ellers kommer ikke Sverige til å få en ny regjering, sier Norlén.

Löfvens plan

Mandag ga Löfven Riksdagens talmann, som tilsvarer stortingsp­residenten i Norge, beskjed om at han er klar til å påta seg oppdraget med å sondere muligheten­e. Löfven ser ut til å ha planen klar.

– Det beste for Sverige ville vaere et blokkovers­kridende samarbeid. Vi skal lete etter løsninger som alle partier kan vinne på. Vi sosialdemo­krater er klar over at tidene der vi hadde flertall alene er over for lenge siden, utdypet han.

– Eneste måte

Søndag ga Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n opp forsøket med å danne en regjering bygd på den borgerlige Alliansen. Både sentrumspa­rtiet Centern og Liberalern­a sa nei til hans siste forslag.

Valget i Sverige for vel en måned siden endte med at ingen av de to blokkene fikk parlamenta­risk flertall. Sverigedem­okraterna (SD) ligger på vippen, men verken sentrum-høyre eller sentrum-venstre ønsker å samarbeide med Jimmie Åkessons parti.

– Den eneste måten å komme ut av dagens fastlåste situasjon på, er å bryte blokkpolit­ikken, sier Löfven.

SD-leder Åkesson mener at det er rimelig at regjerings­oppdraget går videre til lederen for dagens forretning­sministeri­um. (NTB)

 ?? CLAUDIO BRESCIANI/TT/NTB SCANPIX ?? – Det beste for Sverige ville vaere et blokkovers­kridende samarbeid, sier Stefan Löfven.
CLAUDIO BRESCIANI/TT/NTB SCANPIX – Det beste for Sverige ville vaere et blokkovers­kridende samarbeid, sier Stefan Löfven.
 ?? STINA STJERNKVIS­T/TT/NTB SCANPIX ?? Talmann Andreas Norlén.
STINA STJERNKVIS­T/TT/NTB SCANPIX Talmann Andreas Norlén.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway