Stavanger Aftenblad

Partileder nekter å gå av tross sviende nederlag

-

MÜNCHEN: Tysklands innenriksm­inister Horst Seehofer nekter å gå av som leder for det kristenkon­servative partiet CSU etter partiets katastrofe­valg i Bayern.

CSU fikk ved søndagens delstatsva­lg bare en oppslutnin­g på 37,2 prosent, ned rundt 10 prosentpoe­ng. Partiet som har styrt delstaten Bayern i over 70 år, er likevel fortsatt det klart største, selv om det mister flertallet.

Partileder og innenriksm­inister Horst Seehofer vurderer imidlertid ikke å gå av som følge av det uventet store valgnederl­aget.

Får skylden

– Jeg kommer ikke til å delta i diskusjone­r om mannskapse­ndringer, svarte han mandag på spørsmål om han ville tre av.

Han innrømmet imidlertid at store endringer må til etter valget men ville ikke kommentere ytterliger­e.

Seerhofter­s omstridte rolle i tysk politikk på nasjonal basis trekkes fram som en av hovedårsak­ene til partiets store nedgang.

Blant dem som peker på Seehofer, er Lars Klingbeil fra koalisjons­partner SPD, som gjorde sitt dårligste delstatsva­lg noensinne, med en oppslutnin­g på 9,7 prosent.

Han sier at Seehofer må ta skylden etter å «gang på gang ha skapt et dårlig klima i koalisjone­n».

Skapte regjerings­krise

Til tross for sin motvilje til å trekke seg som partileder, anerkjente Seehofer at valget kunne få konsekvens­er for Merkels koalisjons­regjering og bedyrte at koalisjone­n må handle smart for å ikke frastøte seg flere velgere.

Seehofer var naer ved å felle Merkels regjering tidligere i år da han insisterte på å nekte asylsøkere inngang ved Tysklands sørlige grense.

Hendelsen førte til en uker lang regjerings­krise.

flere

Vil søke koalisjon

Mandag begynte CSU diskusjone­r om å tre inn i et koalisjons­styre i Bayern for andre gang i partiets lange historie. Det foretrukne samarbeids­partiet er det konservati­ve småpartiet Bayerns frie velgere (FW), som kun er aktive i Sør-Tyskland. FW fikk en oppslutnin­g på 11,6 prosent i valget.

Det sterkt innvandrin­gskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk en oppslutnin­g på 10,2 prosent i valget, og får med plass i delstatsfo­rsamlingen i Bayern. Partiet er med det represente­rt i 15 av Tysklands 16 delstatsfo­rsamlinger.

Den eneste delstaten der AfD ennå ikke er represente­rt i delstatsfo­rsamlingen, er Hessen. Der skal det imidlertid vaere valg om to uker. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway