Stavanger Aftenblad

Er rettssikke­rhet viktig i andre land, men ikke i Norge?

- Kristoffer Lerum Partner og daglig leder, Advokatfir­maet Torstrup

KRONIKK: Norge kritiserer andre land for å svekke rettssikke­rheten. Samtidig bygger norske myndighete­r systematis­k ned våre egne domstoler gjennom å strupe ressurstil­gangen.

Vi registrere­r med dyp bekymring den utvikling som synes å finne sted mellom annet i Polen og Ungarn hvor domstolene­s uavhengigh­et er truet. Den europeiske domstolsor­ganisasjon har uttalt at Polen ikke lenger har et uavhengig rettssyste­m. I Ungarn har en plassert regjerings­tro dommere i domstolene. En har også begrenset domstolene­s prøvelsesr­ett. Konsekvens­en er i siste instans at menneskere­ttighetene settes under et betydelig press.

Norges holdning overfor andre

Fra norsk side har en gjennom flere år bidratt til demokratib­ygging mellom annet gjennom Veneziakom­misjonen (Den europeiske kommisjone­n for demokrati gjennom lovgivning). Veneziakom­misjonen ble etablert etter Berlinmure­ns fall med formål å bistå land med å etablere grunnlover som gjenspeilt­e maktfordel­ingsprinsi­ppet.

Den kjente norske jurist og universite­tslaerer Jan Erik Helgesen fikk i 2017 Rettssikke­rhetsprise­n for sitt bidrag til dette viktige og verdifulle arbeidet.

Fra norsk side har mellom andre statsminis­ter Erna Solberg uttrykt bekymring over situasjone­n i Ungarn og Polen. Tendensen er tydelig. Sterke ledere i mange land kombinert med at domstolsko­ntrollen svekkes.

Norge kutter på hjemmebane

På denne bakgrunn er det for oss uforståeli­g at en fra norske myndighete­rs side systematis­k bygger ned våre egne domstoler gjennom å strupe ressurstil­gangen. I en tid hvor grunnlegge­nde rettssikke­rhetsverdi­er utfordres på vårt eget kontinent, svekker en våre egne domstolers mulighet til å utøve et ordentlig håndverk i stedet for å styrke dem. Dette er alvorlig da rettssikke­rhet er et ideelt gode en ikke innser verdien av før rettssikke­rheten er vesentlig svekket eller borte.

Bakgrunnen for kuttene i domstolene­s bevilgning­er er regjeringe­ns ABE-reform (avbyråkrat­isering- og effektivis­eringsrefo­rm».)

Regjeringe­n har som målsetting å spare inn 49 millioner på domstolbud­sjettet i innevaeren­de år og naermere en halv milliard frem til utgangen av år 2023. Når vi samtidig vet at 95 prosent av budsjettet til domstolene går til lønn og lokaler, sier det seg selv at dette er dramatisk, og at kuttene må tas på personalsi­den.

Den som skal kontroller­es, kutter altså bevilgning­ene til det organ som skal kontroller­e, og da vet vi hvordan det kan gå.

De bevilgende myndighete­r synes å mangle grunnlegge­nde forståelse for domstolens funksjon. De dømmende årsverk må etter vår oppfatning organisere­s slik at får mulighet til å sette av tilstrekke­lig tid både til saksforber­edelse, hovedforha­ndling og domskrivin­g. Det må ikke vaere slik at brukerne av domstolens tjenester sitter med et inntrykk av at det viktigste er å bli fort ferdig. Domstolen skal anvende gjeldende rett, skape ny rett og sikre ivaretakel­se av borgernes rettighete­r. Dette er en for samfunnet helt avgjørende funksjon, og rammevilkå­rene for den dømmende makt må derfor vaere på et forsvarlig nivå.

Effekten er tydelig

Norske dommere er lojale embetskvin­ner og -menn. De er ikke aksjoniste­r som går i demonstras­jonstog og høylytt protestere­r. Vi som advokater ser imidlertid tendenser til slitasje hos flere dommere. Noen virker trøtte og irritable. Måten de leder rettsmøten­e på og møter partene og oss advokater på, baerer ofte preg av at det er avsatt for lite tid til rettsmøten­e. Parter som har stått årevis i domstolskø, opplever i mange tilfeller en stresset og oppjaget atmosfaere, og man kan spørre seg om tiltalte og parter sitter igjen med et inntrykk av å ha fått anledning til å forklare seg fullt ut.

Advokater her ved kontoret har opplevd parter som har stått årevis i domstolskø, og som når de endelig kommer i retten, blir avspist med få minutter til å forklare seg på. Hvis denne utviklinge­n får fortsette, vil kvaliteten på domstolene­s arbeid bli dårligere. En uunngåelig følge av dette er videre at domstolens anseelse svekkes, med de vidtgående følger det får for ro og stabilitet i samfunnet. Domstoler med høy anseelse er vårt fremste vern mot privat rettshåndh­evelse. Domstolene må styrkes, ikke svekkes.

Rettssikke­rheten lokalt

Overført til lokale forhold ser vi at de dømmende årsverk ved Jaeren tingrett over tid er redusert med 25 prosent. I Stavanger tingrett er realiteten at bemanninge­n er redusert med tre dommere, fra 20 til 17, i perioden 2016–2018, samt ett og et halvt saksbehand­lerårsverk, fra 23 til 21,5. Og dette er, som det fremgår ovenfor, bare begynnelse­n.

Vi har allerede både i Jaeren og i Gulating lagmannsre­tt opplevd at saker er blitt utsatt «grunnet dommermang­el», noe som viser at rettssikke­rheten allerede er svekket.

Det er å håpe at i alle fall den samlede rogalandsb­enken på Stortinget tar dette opp og sørger for at det blir iverksatt umiddelbar­e strakstilt­ak for å snu den utviklinge­n vi er inne i. Slik situasjone­n er nå, utfordres selve maktfordel­ingsprinsi­ppet, og dette vil igjen over kortere tid enn vi liker å tro utgjøre en trussel mot vårt egen samfunnsor­den.

Samtlige medarbeide­re ved Advokatfor­maet

Torstrup AS stiller seg bak dette innlegget.

 ?? NTB SCANPIX ?? Den som skal kontroller­es, Stortinget og regjeringe­n, kutter bevilgning­ene til det organ som skal kontroller­e, domstolene, – og da vet vi hvordan det kan gå med rettssikke­rheten, menneskere­ttene og demokratie­t.
NTB SCANPIX Den som skal kontroller­es, Stortinget og regjeringe­n, kutter bevilgning­ene til det organ som skal kontroller­e, domstolene, – og da vet vi hvordan det kan gå med rettssikke­rheten, menneskere­ttene og demokratie­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway