Stavanger Aftenblad

Voldtatt og uten rettssikke­rhet i Norge

- Randi Mobaek Kvinnegrup­pa Ottar Rogaland

POLITIKK: Nok en gang kommer det fram at anmeldelse av voldtekt knapt fører fram til en domfellels­e.

Det pekes enten på at politiet ikke etterforsk­er godt nok eller at domstolene frifinner den tiltalte.

Benedikte Moltumyr Høgberg, professor ved institutt for offentlig rett ved Universite­tet i Oslo, har forsket på frifinnels­e i voldtektss­aker. Over en tiårsperio­de var det bare ti prosent av de sakene som ble politianme­ldt, som ble tatt videre til retten. De sakene som kommer for retten har allerede vaert gjennom et trangt nåløye, og bevisene skal i utgangspun­ktet vaere tilstrekke­lige for domfellels­e. Men slik er det ikke med kvinners rettsikker­het i Norge. Når så 30 prosent av disse igjen ender med frifinnels­e, er det en forsvinnen­de andel som fører til domfellels­e.

Kritisert Norge

FN sin kvinnekomm­isjon har flere ganger kritisert Norge for at myndighete­ne mangler forebyggen­de arbeid angående vold mot kvinner, og har i fire omganger uttrykt bekymring over det høye antallet henleggels­er og frifinnels­er og de milde straffene som gjerningsm­ennene i volds- og voldtektss­aker får. FN sier også at norske myndighete­r må forstå at for å bedre situasjone­n, er det nødvendig både med lovendring­er og forebyggin­g, i tillegg til opplaering av politi og dommere og generelle holdningsk­ampanjer for å få flere forbrytere dømt.

Uten endring blir konsekvens­en at samfunnet forteller overgriper­e er at det nesten er risikofrit­t å voldta, og at ofrenes ord og helse ikke har noen verdi. Dette er en nasjonal skandale, som vi gjentatte ganger tidligere har krevd tiltak mot. Kvinnegrup­pa Ottar forlanger igjen innsats både innen politi og rettsvesen, samt at samfunnet må forebygge voldtekt.

Nasjonal kommisjon

Vi krever at det straks nedsettes en nasjonal kommisjon som utarbeider og sikrer undervisni­ng av rettsvesen­et og juryer slik at de kan håndtere overgrepss­aker på en korrekt måte. I Sverige gjennomfør­es videooppta­k av offer i første rettsinsta­ns. En slik ordning bør vurderes hos oss også, slik at belastning­en med å avgi forklaring blir redusert for offeret. Da møter hun kun i en rettsinsta­ns. Dessuten gir det forsvarer mindre anledning til å komme med utforskend­e spørsmål i retropersp­ektiv.

Etterforsk­ningen hos politiet må effektivis­eres og profesjona­liseres. Lang saksbehand­lingstid er belastende både for offer og tiltalt. Her må egne etterforsk­ere skoleres, samarbeid med helsevesen må styrkes og bygges ut slik at flere kvinner oppsøker voldtektsm­ottak og får sikret bevis innen ett døgn etter overgrepet har skjedd. Helst bør politi og helsevesen vaere så tillitsvek­kende at et offer oppsøker hjelp straks etter at et overgrep har skjedd. Da er det sikrest at en fellende bevissamli­ng vil bli gjennomfør­t.

Atferd kan endres

Skal vi bli kvitt de diskrimine­rende holdninger og kvinnefora­kt som volden bygger på, må vi rydde opp i egen kultur og en feilaktig mannsrolle. Menn voldtar fordi de kan, og fordi de ikke respektere­r kvinner, vår integritet, vår aere og våre liv. Vi er optimister og vet at holdninger og atferd kan endres. Voldsforsk­ere bekrefter at samfunn med likeverd mellom kjønnene forebygger trakasseri­ng og undertrykk­ing. Derfor er det nødvendig med mange innsatser for å forebygge overgrepen­e.

Vi gjentar igjen: y Gi bedre seksualund­ervisning i

skoler. y Gjennomfør offensive holdningsk­ampanjer mot voldtekt og overgrep. y Innfør tiltak mot trakasseri­ng i

arbeidsliv­et. y Fjern pornografi­en som erotiserer

makt og undertrykk­ing. y Bygg ut behandling­stilbud for voldelige ungdom og menn. y Inviter kvinneorga­nisasjoner til å utarbeide og gjerne utføre flere av disse tiltakene. y Håndhev sexkjøpslo­ven. y Bruk lovens rammer til å øke straffene og ha et rettsvesen som tror på kvinners fortelling­er om den volden de har blitt utsatt for.

Kvinnegrup­pa Ottar krever en nasjonal innsats med nok kraft og prioriteri­ng for å stoppe og forebygge den seksualise­rte volden. Ministere, vi krever handling nå!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway