Stavanger Aftenblad

Hvorfor ikke «kontantstø­tte» til single?

- Tone Therese Paulsen Stavanger KrF

POLITIKK: Hvorfor kommer jeg i KrF med et så spesielt forslag?

Jeg mener selvsagt ikke at single skal få kontantstø­tte i tradisjone­ll forstand, men det er på tide å se på de økonomiske utfordring­ene mennesker med én husholdnin­g har.

Oversett og nedpriorit­ert

Det er dyrt å bo alene. Men svaert mange gjør det. Tall fra Statistisk Sentralbyr­å (SSB) viser at over 1 million mennesker i Norge er aleneboend­e. Altså 20 prosent av Norges befolkning, men likevel er det en gruppe som stadig blir oversett og nedpriorit­ert.

Bor du alene har du sannsynlig­vis både høyere utgifter og mindre inntektsmu­ligheter enn de som bor i parforhold. Du har høyere boutgifter enn gjennomsni­ttet, med bolig og elektrisit­et som dominerend­e utgifter. Kommunale og statlige avgifter slår også negativt ut. Mange som bor alene, ønsker å dyrke et sosialt liv, men har dessverre begrensede muligheter. Når vi snakker om folkehelse, utenforska­p og sosial isolasjon som noen av våre tids utfordring­er, bør også aleneboend­e settes på agendaen.

Flere partier, inkludert KrF, har i årenes løp forsøkt sette aleneboend­e på agendaen uten at saerlig mye har skjedd. Laila Dåvøy fra KrF igangsatte i Bondevik IIregjerin­gen et arbeid med en egen stortingsm­elding om deres levekår og spesielle utfordring­er. Stoltenber­g la arbeidet i skuffen da han tok over i 2005. Nå er vi i 2018, og tiden er overmoden for at saken kommer i søkelyset.

Avgiftssys­temet må rettes mer inn mot forbruk, slik at aleneboend­e ikke må betale uforholdsm­essig mye. Vi bør ha en gjennomgan­g av de kommunale avgiftene i Stavanger kommune. Over skattesedd­elen bør også samlet inntekt i en husholdnin­g beregnes: Er du aleneboend­e bør taket for toppskatt justeres opp.

Jeg savner et politisk engasjemen­t rundt den store gruppen og utfordrer politikere i alle fløyer til å sette dette på agendaen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX ?? – Bor du alene har du sannsynlig­vis både høyere utgifter og mindre inntektsmu­ligheter enn de som bor i parforhold, skriver Tone Therese Paulsen.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX – Bor du alene har du sannsynlig­vis både høyere utgifter og mindre inntektsmu­ligheter enn de som bor i parforhold, skriver Tone Therese Paulsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway