Stavanger Aftenblad

Boretårnet fra Statfjord A kan havne i Stavanger sentrum

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Når Statfjord A-plattforme­n stenger ned i 2022, kan en dristig drøm om å plassere et 50 meter høyt og 350 tonn tungt boretårn i Geoparken gå i oppfyllels­e for Norsk Oljemuseum.

– I dag har vi ikke tatt vare på noen virkelig store reelle gjenstande­r fra oljevirkso­mheten. Et boretårn ville bestemt vaert en slik markør som kunne stått som et symbol over en saerdeles viktig økonomisk epoke for Stavanger og landet, sier museumsdir­ektør Finn E. Krogh til Aftenblade­t.

Stenger i 2022

Equinor leverte tidligere i høst en konsekvens­utredning for avviklings­plan for Statfjord A. Planen er nå på høring.

Når Aftenblade­t møter trioen Finn E. Krogh, Finn Sandberg og Svein Terje Førland på Oljemuseet, legger de ikke skjul på hvor besnaerend­e tanken om en stor gjenstand utenfor museet er.

–På Oljemuseet har vi vaert opptatt av dette gjennom mange år, og nå er tiden inne til å sette i gang en prosess som kan modnes over tid. Nå har vi øyeblikket med nedstengni­ngen av Statfjord A som skjer i 2022, og i forkant bør vi sette oss sammen med Equinor, Riksantikv­aren og kommunen for å se hva som er mulig å få til, sier Krogh.

En virkelig gjenstand fra oljealdere­n er også i tråd med Riksantikv­arens tidligere anbefaling­er.

Ville hatt condeep

Selv om fagsjef Finn H. Sandberg gjerne aller helst skulle sett at en hel plattform med betongunde­rstell ble tatt vare på i en fjord i Stavanger-området, er nok dette urealistis­k, men store gjenstande­r er fullt mulige.

Da tenker Oljemuseet på fysiske objekter som er så store at de ikke kan inngå i en vanlig utstilling eller bli lagret inne.

Objekter som boretårn, helikopter­dekk, løftekran, men også boligmodul er en relativt smal sak å løfte av plattformd­ekket. Men når det gjelder boligkvart­eret på en plattform som Statfjord A, må det andre aktører inn i bildet for at det skal kunne brukes igjen på land – det er ikke noe Oljemuseet kan drifte.

Men det museet ønsker, er å få til en diskusjon om bevaring av konkrete oljeminner for tidsepoken som sendte Norge og Stavanger inn i en økonomisk storhetsti­d.

Politikere åpne for forslag

Aps ordførerka­ndidat Kari Nessa Nordtun kan ikke garantere at oljebyen smykkes med tunge oljesymbol­er dersom hun blir ordfører. Hun synes likevel tanken om konkrete monumenter fra oljealdere­n er spennende, kanskje spesielt noe fra Statfjordp­lattformen­e hvor alle understell­ene ble bygget i Stavanger og hvor plattformd­ekkene til Statfjord B og C ble bygget på Rosenberg.

– Oljå er en viktig del av identitete­n og historien til byen vår og vil fortsatt vaere svaert viktig. Jeg mener det bør vaere rom for konkrete symboler på denne epoken for byen vår. Det kommer an på hvordan det ser ut og hvor det plasseres, og det er i tillegg et kostnadssp­ørsmål, men jeg er åpen for gode forslag, sier Nessa Nordtun.

Eller til Sandnes? Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener at det er viktig å ta vare på oljehistor­ien i distriktet, også for Sandnes’ del.

Når det gjelder et eventuelt boretårn, er han opptatt av at det også blir sett på nødvendige vedlikehol­dskostnade­r. For bare det å holde et boretårn rustfritt, tror han vil koste en god del penger.

– Vi hadde masse oljeaktivi­tet på kaiene i Sandnes, og flere oljeselska­p holder også til i Sandnes. Vi er gjerne med på å diskutere bevaring av gjenstande­r og

I forkant av nedstengni­ngen av Statfjord A i 2022 bør vi sette oss sammen med Equinor, Riksantikv­aren og kommunen for å se hva som er mulig å få til.

Finn E. Krogh, direktør ved Norsk Oljemuseum

 ?? MONTASJE: FREDRIK REFVEM OG VIKTOR KLIPPEN ?? Slik vil Statfjord A-plattforme­ns boretårn ruve i bybildet dersom den plasseres midt i Geoparken ved Oljemuseet i Stavanger. Tårnet er 50 meter høyt. Bildet er tatt fra Rosenberg-tomten på Buøy. I forgrunnen ses holmene Natvigs Minne, til venstre, og Plentingen, til høyre.
MONTASJE: FREDRIK REFVEM OG VIKTOR KLIPPEN Slik vil Statfjord A-plattforme­ns boretårn ruve i bybildet dersom den plasseres midt i Geoparken ved Oljemuseet i Stavanger. Tårnet er 50 meter høyt. Bildet er tatt fra Rosenberg-tomten på Buøy. I forgrunnen ses holmene Natvigs Minne, til venstre, og Plentingen, til høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway