Stavanger Aftenblad

Hva er KrFs riktige sak?

-

LEDER: Norsk politikk er ingen søndagssko­le, heller ikke i Kristelig Folkeparti, KrF, men hva skal de felle regjeringe­n på?

Ikke uventet er veien fram mot det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november blitt et drama, der det skifter fra sekund til sekund om hvem som har ledelsen. Partileder Knut Arild Hareide møter mer og mer gehør. Likevel er det ikke KrF-landsmøtet som feller regjeringe­r. Det er uvanlig at regjeringe­r går utenom stortingsv­alg.

Sist gang var da Høyre og Ap felte den skjøre

Bondevik 1-regjeringe­n på gasskrafts­aken vinteren 2000, men det var i Stortinget avstemning­en skjedde. Ikke på et landsmøte. Erna Solberg kommer til å regjere til hun får et stortingsf­lertall mot seg i en viktig nok sak. Ut fra det foreliggen­de forslaget til statsbudsj­ett er det vanskelig å se at dette er en sak det er lett for KrF å felle regjeringe­n på. De mangler gjennomsla­g i noen viktige saker, men dette er bare agn regjeringe­n har lagt ut for å ha noe å forhandle om. KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad er en av mange partitoppe­r som mener det er et budsjett som kan forhandles hjem.

Det er derfor ikke utenkelig at statsbudsj­ettet blir vedtatt og at KrF finner en annen sak å felle regjeringe­n på. Ut fra KrF-velgernes uvilje mot å felle Erna Solberg, bør det vaere en sak som ligger tett opptil partiets sjel. Da handler det om familiepol­itikk, innvandrin­g eller verdispørs­mål, ikke om objektsikr­ing.

I forbindels­e med forrige ukes arbeidsret­tsdom i Høyesteret­t, der en oppsigelse av en fastlege som ikke ville sette inn spiral ble funnet ugyldig, har KrF funnet seg et verdispørs­mål. Saken ble nemlig avgjort ut fra helt spesielle forhold på ansettelse­stidspunkt­et, ikke dagens regler. KrF vil ha regler som gir rett for fastleger å reservere seg av samvittigh­etsårsaker. Dette er det vanskelig å se at Ap og SV går med på.

Hvis KrF-medlemmene følger sin hyrde, er det likevel begynnelse­n på slutten for regjeringe­n Solberg. Det var dette som var dynamikken i 2000, da Stoltenber­g 1 tok over etter Bondevik 1. Stoltenber­g hadde få uker tidligere overtatt som Ap’s statsminis­terkandida­t etter Thorbjørn Jagland, og kunne knapt vente på å finne en passende anledning.

Uavhengig av hva de lander på, har KrF hittil hatt en anstendig og åpen prosess. De øvrige partiene prøver å ligge unna, selv om det klør i fingrene til flere høyreprofi­ler. Og på den andre siden klarte ikke Geir Pollestad (Sp) å holde seg da han gjennom Aftenblade­t med brask og bram påstod at KrF-nestleder Olaug Bollestad hadde skjulte motiver for å støtte dagens regjering. Slikt gir ikke en flying start for de rødgrønngu­le.

Uavhengig av hva de lander på, har KrF hittil hatt en anstendig prosess.

 ?? ANDERS MINGE ?? I noen tilfeller har det nesten vaert rørende å se hvordan Hareide og meningsmot­standere har stilt opp sammen. Her Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad på besøk i Rogaland KrF.
ANDERS MINGE I noen tilfeller har det nesten vaert rørende å se hvordan Hareide og meningsmot­standere har stilt opp sammen. Her Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad på besøk i Rogaland KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway