Stavanger Aftenblad

Dyreviser

-

DRØSET: Norske barnesange­r er modne for å revideres grundig. Vi kan ikke lenger holde barna for narr.

Verden er som vi vet full av store og små problemer. Nå har noen dyrevernsf­orkjempere sett seg leie på at barn i norske barnehager introduser­es for musikk som bagatellis­erer utnyttelse­n av dyr på norske gårder. «Bae, bae lille lam» og «Kua mi jeg takker deg» nevnes som eksempler på lyrikk hvor budskapet ikke forteller den hele og fulle sannhet. Det er nemlig ikke sånn at lammet og kua gir oss henholdsvi­s ull og melk frivillig, vi tar den fra dem. Og dette poenget blir ikke bare underkommu­nisert, men fullstendi­g utelatt i tekstene på nevnte sanger. Vi er nok alle enige om at vi ikke kan ha det sånn i lengden.

I stedet for å utsette barnehageb­arn for sånne urimelige tolkninger, som står i grell kontrast til virkelighe­ten i norsk landbruk, kunne vi for eksempel latt dem synge noe sånt som dette (ideelt sett med litt bedre nødrim i slutten):

Vi er nok alle enige om at vi ikke kan ha det sånn i lengden.

Bae, bae lille lam er du klar over at den genser’n min som du synes er fin den har jeg stjålet i hvert fall indirekte

Nå skal det tilføyes at de som har uttrykt misnøyen med disse sangene etter alt å dømme er tilhengere av å avvikle alt husdyrhold. I så fall kan man synge noe sånt som dette:

Kua mi jeg takker deg Neida, tuller bare jeg

Jeg har selvsagt ikke ku Burde vaert utryddet, du

Neste uke tar vi fatt på følgende problemsti­llinger:

Er det egentlig belegg for å hevde at man blir glad og mett i magen av å spise peppernøtt­er, slik det hevdes i «Grønnsaksp­isesangen»? Er det ikke sånn at peppernøtt­er inneholder store mengder sirup, som gjør at blodsukker­et skyter i vaeret, slik at man tvert imot blir doven og lat, slik man blir av pølsemat? Og burde man presisert om disse peppernøtt­ene var bakt med animalske ingrediens­er? Er de forresten økologiske? Glutenfrie? Hvordan er fiberinnho­ldet? Hva gjør de i det hele tatt i en sang om grønnsaker? Kjør debatt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway