Stavanger Aftenblad

Forsknings­leder: – Vi bør kutte i oljeproduk­sjonen

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Faerre letelisens­er og en ny statlig avgift på hvert fat olje som produseres på norsk sokkel er både kostnadsef­fektivt og god klimapolit­ikk. Det mener ti norske professore­r og samfunnsøk­onomer.

I dag starter økonomifes­tivalen Kåkånomics, og en av debattene tar for seg «Oljenaerin­gen – oppgang eller undergang?».

Professor Klaus Mohn ved UiS skal lede debatten, og blant deltakerne er forsknings­leder Taran Faehn ved Statistisk Sentralbyr­å. Hun arbeider mye med omstilling­en til en mindre petroleums­avhengig og utslippsin­tensiv økonomi.

Mer enn Paris

– Dersom vi skal bidra til mindre globale utslipp av CO2 enn det vi er forpliktet til gjennom Parisavtal­en, så kan kutt i oljeproduk­sjonen vaere blant tiltakene, sier Faehn til Aftenblade­t.

– Avtalen baserer seg på at hvert enkelt land skal redusere utslippene på eget territoriu­m. Ønsker vi å bidra ytterliger­e til globale utslippsku­tt, kan dette oppnås blant annet ved å redusere selve oljeproduk­sjonen.

Sammen med ni andre økonomer har Faehn nylig publisert en artikkel i tidsskrift­et Samfunnsøk­onomen der spesielt to virkemidle­r for å få til slike reduksjone­r blir drøftet: å dele ut faerre letelisens­er og å legge en statlig avgift på utvinning av olje.

– Å dele ut faerre letelisens­er kombinert med en statlig avgift på utvinning av olje vil vaere en billig måte å få ned klimagassu­tslippene globalt. Avgiften per utvunnet enhet bør vaere like stor som avgiften på utslipp fra eget territoriu­m. På den måten vil de minst lønnsomme feltene droppes, samtidig som den økonomiske byrden overføres til oljeselska­pene.

De ti økonomene mener at det ikke er et treffsikke­rt tiltak å endre den omstridte leterefusj­onsordning­en, den som miljøbeveg­elsen mener gir altfor gunstige skattevilk­år for oljeselska­pene. Problemet er at det vil redusere aktivitete­n hos oljeselska­per utenfor skatteposi­sjon, men ikke vil treffe selskaper i skatteposi­sjon, som typisk er større og etablerte.

– Å redusere norsk oljeutvinn­ing vil gi lavere økonomisk vekst, høyere arbeidsløs­het, mindre skatteinnt­ekter – og lavere levestanda­rd?

– Vi ser ikke for oss en dramatisk og plutselig nedgang i oljeproduk­sjonen som følge av slike klimatilta­k fra norsk side. Kutt i oljeutvinn­ingen vil vaere ett av flere virkemidle­r. Andre tiltak kan vaere investerin­ger i ny teknologi og investerin­ger i utviklings­land for å redusere klimagassu­tslippene der. Hele poenget med å trekke oljekutt inn som et potensielt tiltak er å redusere kostnadene ved klimapolit­ikken. Slik sett er virkningen positiv for økonomien.

Norske kutt virker Oljenaerin­gen i Norge mener at det ikke har noen hensikt å redusere produksjon­en her hjemme fordi andre land vil øke sin produksjon. Dermed blir utslippene de samme.

– Våre empiriske beregninge­r tyder på at de globale utslippene vil falle. Det er riktig at en del av den norske produksjon­snedgangen vil bli kompensert av andre oljeprodus­enter, men ikke alt, sier Faehn.

– Parisavtal­en handler om å redusere utslipp i eget land, og dersom Norge eksportere­r mindre olje så får vi ikke noen pluss i boka. Tror du likevel at det er politisk vilje til å innføre tiltak som gjør at vi overoppfyl­ler forpliktel­sene våre i Parisavtal­en?

– Det tror vi. Regjeringe­ne i Norge har i flere år gjort nettopp det, gjennom for eksempel regnskogsa­tsingen, sier Faehn. – Men det er viktig å skille mel-

 ?? JARLE AASLAND ?? Norge bør utvinne mindre olje selv om vi ikke er forpliktet til å gjøre det gjennom Parisavtal­en, mener en gruppe framtreden­de økonomer.
JARLE AASLAND Norge bør utvinne mindre olje selv om vi ikke er forpliktet til å gjøre det gjennom Parisavtal­en, mener en gruppe framtreden­de økonomer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway