Stavanger Aftenblad

– Vegvesenet har bestemt seg for den innerste av de indre linjene

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

E39: I sommer skrotet Vegvesenet Jaerlinja. I midten av november får vi vite hvor Vegvesenet vil ha ny E39 mellom Ålgård og Lyngdal.

Mye tyder på at det blir den innerste av de indre traseene.

Vegvesenet har trolig bestemt seg. Aftenblade­t har snakket med ordførere som har vaert i møte med Vegvesenet. De tolker signalene likt. Mye tyder på at E39 havner omtrent der Vegvesenet opprinneli­g så for seg at veien skulle gå. Hvis det skjer, kan de puste lettet ut på Heskestad (Eide), Grøsfjeld og i nedre del av Bjerkreim(R3, se kartet). I andre deler av Bjerkreim kan forslaget fort gå ut over nattesøvne­n. På Holmen, i naerheten av Gjedrem, kommer det trolig et kryss. Det synes den gamle forkjemper­en for Jaerlinjen, Rune Gjedrem, lite om.

– På sikt vil dette ta svaert mye matjord. Naer slike kryss blir det alltid et pressområd­e og da ryker matjorda. På andre siden av elven ryker naturperle­n Odlandstø. Det er veldig synd at ikke Eigersund og Bjerkreim har samlet seg i denne saken. For Dalane er R 2 klart best med kryss på Sagland. Da vil veien gå naer det store naeringsom­rådet på Eigestad, men Vegvesenet ser ut til å «eie» sannheten og så jobber de seg skritt for skritt mot det de hele tiden har ment, sier Gjedrem.

Splittet Bjerkreim

Ordfører Torbjørn Ognedal (Sp) i Bjerkreim ser litt annerledes på det. Han bekrefter at bygda er splittet alt etter hvor folk bor.

– Min klare oppfatning er at Vegvesenet har bestemt som for den innerste av de indre linjene (R 1). Dermed er det ikke aktuelt med R 2 som går ved Eigestad. I Bjerkreim har vi hele tiden jobbet ut fra at det blir den indre linjen. Noen småjusteri­nger kommer vi nok til å foreslå i forbindels­e med kryss, sier han.

Både på Ualand og på Eide i Heskestad var folk i opprør over veien som ville krysse bygdene. Slik det ser ut nå, blir ikke Eide rammet, men dalen gjennom Ualand får en firefelt motorvei i tillegg til belastning­en de allerede har med jernbane. Gjennom dalen har Vegvesenet sett for seg to alternativ­er.

– Mitt klare inntrykk er at Vegvesenet går for R 1. Gjennom Ualand er det ikke like tydelig hvilken side av dalen R 1 kommer til å gå, men mitt inntrykk er at det bikker i favør av det innerste alternativ­et, sier ordfører i Lund, Olaf Hafstad, og sikter til alternativ­et som ligger lengst borte fra dagens vei. Det var dette alternativ­et som fikk bygdefolke­t opp på barrikaden­e i fjor.

Lytter ikke

Ordfører Odd Stangeland i Eigersund bekrefter at Vegvesenet i møter har signaliser­t at traseen som kalles R 1 ligger best an.

– Det begynner å bli veldig tydelig hva Vegvesenet mener. Signalene går ut på at de vil ha en vei som ligner på deres opprinneli­ge forslag. Resultatet av den

Stangeland mener det er mer og mer tydelig at veien først og fremst handler om transporte­tappen Stavanger Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway