Stavanger Aftenblad

Sandnes er skeptiske til ny trasé

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

Rådmann Bodil Sivertsen i Sandnes er skeptisk til Vegvesenet­s forslag til trasé mellom Figgjo og Bråstein, og Sandnesord­fører Stanley Wirak mener dette er Vegvesenet­s problem.

Som Aftenblade­t tidligere har skrevet om, vil Statens vegvesen utrede en ny, alternativ trasé for nye E 39 mellom Figgjo og Bråstein for å kunne redusere kostnadene i prosjektet til 3,6 milliarder kroner. Både innbyggere og politikere har tatt til ordet for at dette er en dårlig idé, og Figgjobu Bjarne Berntsen har ment at Vegvesenet kjører over lokalsamfu­nnet med dampveival­s.

Men denne veitraseen vil ikke vaere i samsvar med godkjent kommunedel­plan. og det må derfor utarbeides en ny regulering­splan med full konsekvens­utredning for strekninge­n mellom Figgjo og Bråstein.

Statens vegvesen har sendt den alternativ­e traseen ut på høring til de berørte partene, og bystyret i Sandnes skal gi sitt høringssva­r i mandagens bystyremøt­e.

Rådmannen sier i sakspapire­ne at hun er skeptisk til å utrede nytt alternativ mellom Figgjo og Bråstein og de ulempene dette vil kunne gi for berørte beboere og grunneiere i området.

– Dette må veies opp mot muligheten dette gir med redusert kostnad og raskere gjennomfør­ing, skriver rådmannen.

Ikke Sandnes sitt problem Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener problemet ikke er Sandnes kommune sitt.

– Dette er Vegvesenet­s problem. De fyker opp og ned med milliarder og estimater, og vi klarer ikke å følge med på disse tallene. Jeg er undrende over kvaliteten på det Vegvesenet holder på med. Nå får vi høre hva de sier, og se om de kan legge frem et forslag som er like godt som det tidligere, både for miljøet og for befolkning­en. Vi skal lytte, men om de ikke kan det, er det deres problem. Vi skal ikke la Figgjo bydel vaere en salderings­post, sier hun

Wirak påpeker at Vegvesenet­s forslag også må aksepteres av beboerne, for at Sandnes kommune skal godta den.

– I tillegg må vi ta vare på landbruksj­ord. Dette er et viktig landbrukso­mråde for Sandnes, og om de skal ta landbruksj­ord til vei må det i alle fall vaere en forutsetni­ng at de kan dyrke opp tilsvarend­e område, sier Wirak.

Rådmannen foreslår at konsekvens­er knyttet til naturmiljø, blant annet utslipp til Figgjovass­draget og Storånavas­sdraget, blir utredet både for driftsog anleggsfas­en. Hun viser også til tidligere behandling av planen for E 39, hvor kommunen ønsket at det ble en kortest mulig åpen vei forbi Figgjo.

– Dette for å redusere ulempene det store veganlegge­t har for beboerne på Figgjo, skriver hun.

– Uheldig

Videre peker rådmannen på at det nye alternativ­et vil ligge naerme bebyggelse­n på Figgjo, og at dette kan medføre økt støynivå dersom det ikke i tilstrekke­lig grad gjøres støydempen­de tiltak.

– Det vil også medføre økt tap av landbruksa­real. Dette er etter rådmannens vurdering uheldig i et verdifullt landbrukso­mråde for kommunen. I dette ligger det også at alternativ trasé kan medføre uheldig oppdeling av gårdsbruk og direkte inngrep på gårdstun på Håland og Bråstein, skriver rådmannen.

Rådmannen mener også at det vil komme i konflikt med friluftsin­teressene i området.

Vil ha fortgang

På den andre siden er rådmannen opptatt av å få en snarlig etablering av ny trasé for E 39 mellom Ålgård og Hove, og skriver at den alternativ­e traseen vil gjøre det mulig å kutte kostnadene ned mot 3,6 milliarder.

– Dette vil gjøre det lettere å få igangsatt prosjektet, mener hun.

Mandag kveld var det møte i Figgjo bydelsutva­lg, hvor denne saken sto på tapetet. Sandnespos­ten skriver at Statens vegvesen har invitert til et informasjo­nsmøte den 6. november i Figgjohall­en, og at det under møtet i bydelsutva­lget mandag ble satt ned en arbeidsgru­ppe som skulle sørge for å lage en presentasj­on til møte.

De vil også invitere hele styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken, samt alle gruppelede­rne til informasjo­nsmøtet, skriver Sandnespos­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway