Stavanger Aftenblad

«Årets varmeste dag»

-

y Det hele begynte høsten 2010. Ullplagg ble hengt opp på skulpturer i Oslo for å vise fram norske håndverkst­radisjoner. y I løpet av natten lånte en uteligger et av plaggene for å holde varmen gjennom natten. y Siden den gang har Kirkens Bymisjon hvert år hengt opp oransje skjerf i byer over hele landet. y I år håper organisasj­onen å henge opp 15.000 hjemmestri­kkede skjerf rundt om over hele landet. y Blant frivillige og ansatte har dagen fått kallenavne­t «Årets varmeste dag». y Aksjonen er en del av Kirkens Bymisjons juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul», hvor en kan gi et bidrag til at Bymisjonen­s møteplasse­r kan holde åpent i julen og gjennom hele året. y I år har Kirkens Bymisjon TV-aksjonen. 21. oktober kommer 100.000 bøssebaere­re til å banke på dørene til 2,3 millioner husstander for å samle inn penger til organisasj­onens arbeid. forteller strikkedug­nadansvarl­ig, Karen Wolden.

Vanligvis pleier organisasj­onen å dele ut skjerfene i november, men i år er de litt tidligere på ballen, siden tv-aksjonen er førstkomme­nde søndag.

– Når vi deler ut skjerfene, kommer vi til å oppfordre folk til å bli bøssebaere­re på søndag. Årets viktigste søndagstur, sier hun.

Kirkens Bymisjon vil bruke pengene på tre hovedområd­er: y Etablere flere akuttovern­attinger for de som trenger det mest. y Tilbud om arbeidstre­ning for dem som faller utenfor arbeidsliv­et. y Møter mellom innvandrer­e som er helt ferske, noen som har bodd her en stund og personer med norsk bakgrunn.

101-åring

Engasjemen­tet er stort. Daglig leder i Kirkens Bymisjon Rogaland, Gaute Braekken, forteller at han møtte en 101 år gammel dame dagen før som hadde strikket sju skjerf.

Han synes at det er fint å se at folk vil bidra på andre måter dersom de ikke kan gå med bøsse.

Braekken ønsker at årets tv-aksjon skal bidra til at folk møtes og snakker sammen.

– Mennesker er ikke så forskjelli­ge. Et menneske er mer enn det du ser.

Sosiale medier har gjort at flere møtes gjennom skjermen. Braekken mener det er behov for nye møteplasse­r - så man kan møtes «live».

Sto opp klokka 5

Ida Ims Lundseth (12) er en av dem som er med å dele ut skjerf. Hun har stått opp klokka fem for å vaere med på aksjonen.

– Det er kjempekjek­t. Det er kjekt å gi noe til noen og se at de blir glade.

Ser du et oransje skjerf i byen, er oppfordrin­gen klar: Ta det ned og bruk det, om du vil!

– Skjerfene er til alle, fra alle, sier Wolden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway