Stavanger Aftenblad

Wirak ber om fullmakt til å trekke Sandnes ut av byvekstavt­alen

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Om Sandnes ikke får med seg Sola og Stavanger på å fjerne rushtidsav­gift, vil Sandnesord­fører Stanley Wirak ha fullmakt fra bystyret til å ta neste skritt.

– Jeg trenger ikke si hva jeg ber om enda, men alle skjønner hva jeg vil. Vi kan ikke leve med dette her. Det betyr at våre lavtlønned­e. Våre barnefamil­ier skal betale rushtidsav­gift for at folk som har råd til det skal komme seg lettere frem. Det verste av alt er at staten sier vi, kommunene, må ta risikoen for overskride­lser, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak til Aftenblade­t.

I en orienterin­gssak til bystyremøt­et mandag, ber Wirak om en fullmakt fra bystyret om hvilke skritt de skal ta om ikke Sandnes får gjennomsla­g for å fjerne rushtidsav­giften. Han skriver at han vil legge frem et forslag til slike fullmakter i bystyret, og vil ikke konkret gå inn i hvilke forslag han vil legge frem nå.

–Det jeg ber bystyret om er en fullmakt til å ta neste skritt, slik at jeg kan sitte i styringsgr­uppen uten å blunke, som Aftenblade­t skrev, sier Wirak.

– Kan trekke oss om vi vil

– Kan Sandnes trekke seg ut av hele byvekstavt­alen?

– Vi kan trekke oss om vi vil, det har den tidligere samferdsel­sministere­n åpnet for. Men jeg håper det ikke blir aktuelt, og at vi får med oss Sola og Stavanger. Rushtidsav­giften tar knekken på folk, mener han.

Wirak sier at han ikke vil lage noen dramatikk før forhandlin­gene og før han har lagt frem forslag for bystyret, og at han derfor er litt kryptisk. Han vil ikke si noe om eventuelle konsekvens­er av å trekke seg ut av avtalen på dette tidspunkte­t.

Fikk gehør

Sandnes kommune den 10. september fattet vedtak om at de ønsket Bymiljøpak­ken utsatt inntil byvekstavt­alen var reforhandl­et og at Jaerenpakk­e 1 ble videre videreført i mellomtide­n. Bystyret vedtok også at de ikke ønsket innført rushtidsav­gift.

Da Sandnes-ordfører Stanley Wirak la frem forslag om å utsette Bymiljøpak­ken i styringsgr­uppen 28. september, stod han alene. Han fikk imidlertid gehør for å legge inn frist for reforhandl­et avtale med staten til 31.12.2018, og at det ved reforhandl­ingene av byvekstavt­alen skulle arbeides frem en revisjon der både rushtidsav­talen, nivå og konsekvens­er og tak for antall passeringe­r i bomringen per måned skulle legges inn.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Randaberg-ordfører Kristine Enger.
CARINA JOHANSEN Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Randaberg-ordfører Kristine Enger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway