Stavanger Aftenblad

Nye Stavanger mister bystyret

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

NY KOMMUNE: Når Stavanger slår seg sammen med Rennesøy og Finnøy, blir bystyre til kommunesty­re, men byen beholder byvåpenet som kommunevåp­en og blir språknøytr­al i forhold til bokmål og nynorsk.

Bare fire av 33 representa­nter i fellesnemn­da for Nye Stavanger gikk inn for å beholde betegnelse­n bystyre. Det ga klart flertall for å endre navnet på det folkevalgt­e organet til kommunesty­re.

Et enda klarere flertall på 32 av 33 gikk inn for å beholde vinranken til Stavanger som kommunevåp­en for den nye kommunen. Men de to krumstaven­e til Rennesøy og den bevingede sølvpilen til Finnøy skal bli en del av ordførerkj­edet.

– Det er verdt å merke seg at Norges eldste by, Tønsberg, skifter fra bystyre til kommunesty­re, sa Torfinn Ingeborgru­d (MDG).

– Jeg synes det er viktig at Norges fjerde største by har et bystyre, sa Eirik Faret Sakariasse­n (SV). Frode Myrhol (FNB) tok også til orde for å beholde betegnelse­n bystyre og tok flere ganger replikk i saken, men alle var ikke enige i det.

– Mer enn bare byen

– Vi har en by, og vi har en kommune, og kommunen er mer enn bare byen, sa Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

– Det er en trist dag for Stavanger. I Nye Kristiansa­nd heter det fortsatt bystyre etter en kommunesam­menslåing, og Kristiansa­nd er en liten by i forhold til Stavanger, sa Myrhol.

Det fikk Dagny Sunnanå Hausken til å gå på talerstole­n og nevne en rekke byer som har gått over fra bystyre til kommunesty­re, blant annet Molde og Tønsberg.

– Disse byene som ble nevnt nå, er mer som tettsteder å regne, sa Myrhol med et glimt i øyet.

– Alle i Norge bor i en kommune, men alle bor ikke i en by, sa Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF).

Avkall med tungt hjerte

– Det er med vemod at jeg er med på fellesfors­laget om å gi fra oss betegnelse­n bystyre. Jeg er i mindretall i egen gruppe, og vil ikke ta dissens på dette. Men det er med tungt hjerte, sa Per A. Thorbjørns­en (V)

– Takk for rausheten, sa Aadne Andersen (Ap) fra Rennesøy.

– I dag går jeg på et solid tap. Mest sannsynlig blir det bystyre i Sandnes, og da er det litt spesielt at vi ikke har bystyre i Stavanger, sa Christian Wedler (Frp).

I debatten om kommunevåp­en var det bare Aadne Andersen fra Rennesøy som stemte mot forslaget om å beholde dagens kommunevåp­en i Stavanger.

– Skal du bruke ordet raushet, må du vise det. Vi skal skape noe nytt, og da er det helt på sin plass med nytt kommunevåp­en. Ja, det vil koste noen kroner, men det skal virke samlende, og det vil også koste noe å endre på dagens kommunevåp­en for å tilpasse det digitalt, sa Aadne Andersen (Ap).

Men han fikk ikke støtte fra sine egne partikolle­ger verken fra Finnøy eller Stavanger.

– Handling er viktigere enn symboler. Det er vanskelig å se verdien i å bruke 10 millioner kroner på nytt kommunevåp­en, sa Kari Nessa Nordtun (Ap)

Heller ikke Ottar Sandanger (Ap) fra Finnøy var for et nytt kommunevåp­en.

– Jeg har aldri hørt noen redsel for at vi skal miste kommunevåp­enet til Finnøy. Det er naturlig for meg at vi tar Stavanger sitt byvåpen som nytt kommunevåp­en. Et nytt vil koste 10 millioner kroner. Disse pengene kan brukes på bedre måter. Kanskje får vi med oss Sola og Randaberg om 10 år, og da er det kanskje det er på tide da å se på et nytt kommunevåp­en, slik som Sverd i fjell, sa Sandanger.

Fra andre partier på Rennesøy var det også lite støtte å hente.

– Det er naturlig at vi videreføre­r byvåpenet til Stavanger som har en lang historie. Hvis vi kan få Sandnes med på en storkommun­e om 5 til 10 år, som er min drøm, skal jeg vaere med på å endre byvåpen hvis det er det som skal til, sa Elin Schanche (H).

Tor Bernhard Harestad (Frp) hadde heller ikke problemer med å beholde byvåpenet til Stavanger som nytt kommunevåp­en.

– Hadde vi brukt 10 millioner kroner på å forandre det, måtte vi virkelig svart for oss etterpå, sa Harestad.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway