Stavanger Aftenblad

– Dette bør bli den nye KrF-lederen, hvis Hareide taper

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

POLITIKK: 33 år gamle Kjell Ingolf Ropstad bør overta som leder av KrF, dersom Knut Arild Hareide taper kampen om politisk retning i partiet.

Det mener leder i Eigersund KrF, Kenneth Pedersen.

– Hvis Hareide taper, ønsker jeg Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder, sier Pedersen til Aftenblade­t.

Må gå hvis han taper

Han ser ikke for seg at Hareide kan vaere leder i fortsettel­sen, hvis han taper voteringen i det ekstraordi­naere landsmøtet på Gardermoen 2. november.

Derfor vil han heller ha 33-åringen fra Aust-Agder som ny leder. Ropstad er i dag den ene av to nestledere i partiet. Den andre er Olaug Bollestad fra Gjesdal.

Både Ropstad og Bollestad ønsker å gå inn i dagens regjering og dermed samarbeide med Høyre, Frp og Venstre.

– Hareide er en god mann og har gode verdier, selv om jeg er uenig i hans retningsva­lg. Men jeg kan vanskelig se for meg at han kan fortsette som leder, hvis partiet velger en annen retning, sier Pedersen.

Det samme har flere andre i partiet gitt uttrykk for, deriblant Finnøy-ordfører Henrik Halleland.

Tror på seier for Høyre-siden Lederen i Eigersund KrF tror det ekstraordi­naere årsmøtet i Rogaland KrF lørdag kommer til å ende med flertall for å samarbeide med høyresiden. Men han tror det blir jevnt.

– Jeg tror det er flest medlemmer i lokallagen­e i Rogaland som vil beholde den sittende regjering og ikke ønsker å fjerne Erna Solberg som statsminis­ter, sier han.

Full støtte til Hareide

I Haugesund KrF er holdningen til Knut Arild Hareide helt annerledes.

– Hareide må ikke gå av som leder, uansett. Han er vår valgte leder, og jeg skjønner ikke hvorfor noen trenger å si at han ikke kan lede partiet, når han selv har sagt at han kan vaere leder uansett utfall. De kan ikke tenke mye på partiets ve og vel, sier Tom Landås, leder i Haugesund KrF til Aftenblade­t.

– Det viktigste er de politiske valgene, ikke den enkelte politiker. Hareide blottlegge­r nå hva som er viktigst i politikken for tiden, og gjør seg selv sårbar. Det står det respekt av. Det viktigste er å få en politikk som gjør folk mer lykkelige og fornøyde, en politikk for de som trenger det mest, sier Landås.

Lokallagsl­eder Magne Audun Kloster i Hjelmeland er på samme linje:

– Hareide må ikke gå av, selv om landsmøtet vender seg mot ham. Dette er ikke et formannsva­lg, det er et valg av retning, sier Kloster til Aftenblade­t.

Lund KrF-leder Gro Helleland, som selv støtter Hareide i synet på KrFs veivalg, svarer slik på spørsmål om Hareide må trekke seg dersom landsmøtet i KrF 2. november vender seg mot lederens råd.

– Det er så spennende. Jeg vet ikke. Det ville i så fall vaert forferdeli­g. Helt grusomt. Da ville KrF ende opp som et annet parti. Vi er et sentrumspa­rti, og det er så synd hvis vi ikke kan forbli et sentrumspa­rti, sier Helleland.

Øystein Stjern, nestleder i Randaberg KrF og gruppelede­r for KrF i kommunesty­ret, bekrefter at lokallaget i et møte mandag kveld diskuterte hvorvidt Hareide kunne bli sittende, dersom landsmøtet vender seg mot ham.

– Det var et element, ja, men ingen konkludert­e. Det var vel ingen tema vi ikke diskuterte, sier Stjern.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad, til venstre, bør rykke opp fra nestlederp­lass til å bli partileder, dersom Knut Arild Hareides regjerings­drøm ryker. Det mener leder Kenneth Pedersen i Eigersund KrF.
TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad, til venstre, bør rykke opp fra nestlederp­lass til å bli partileder, dersom Knut Arild Hareides regjerings­drøm ryker. Det mener leder Kenneth Pedersen i Eigersund KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway