Stavanger Aftenblad

Saudi-Arabia bryter tabu og truer USA med oljekrig

- Kim Faber Adam Hannestad Aftenblade­t/Politiken

KONFLIKT: Trump truer Saudi-Arabia med hard straff etter journalist­forsvinnin­g og kongedømme­t truer tilbake. Hvor langt vil USAs president gå?

USAs president, Donald Trump, sier nå at det kanskje var «banditter» utenfor statlig kontroll som står bak journalist­en Jamal Khashoggis forsvinnin­g i Tyrkia.

Dermed ser det ut til at presidente­n nedtoner konflikten, som ellers var i ferd med å utvikle seg til en krise. I helgen truet Trump Saudi-Arabia med «alvorlig straff» hvis det skulle vise seg at Saudi-Arabias mektige kongefamil­ie virkelig står bak det antatte drapet på Khashoggi på et saudisk konsulat i Tyrkia.

Khashoggi, en kjent systemkrit­iker med gode kontakter til USA, forsvant tirsdag under et besøk på konsulatet i Istanbul. Tyrkias etterretni­ngstjenest­e har lekket at de vet at Khashoggi ble drept og at liket hans ble fjernet fra konsulatet av en gruppe saudiske menn på lynvisitt i Istanbul – flere av dem med militaer bakgrunn.

Mandag kveld ble anklagen etterforsk­et av et felles tyrkisk-saudisk team. Det er uvisst når offentligh­eten får vite noe.

Fordømmels­ene har haglet mot Saudi-Arabia fra vestlige land, deriblant USA, inntil president Trump mandag snakket på telefon med kong Salman og tilsynelat­ende ble overbevist da kongen foreslo at det kanskje var rogue killers – tilfeldige drapsmenn – som hadde drept Khashoggi inne på konsulatet.

Oljetrusse­len

– Det hørtes for meg ut som om det kanskje var snakk om rogue killers, hvem vet. Vi skal prøve å komme til bunns i det, sa Trump etter telefonsam­talen, hvor kongen «blankt benektet» at Saudi-Arabia hadde noe med saken å gjøre. Meldingen kom etter et opphetet døgn, hvor SaudiArabi­a truet med å bruke sin dominans på verdens oljemarked, hvis Vesten innfører sanksjoner mot landet på grunn av saken.

Saudi-Arabia vil «besvare enhver sanksjon med en enda kraftigere», sier en talsperson, som minner om at oljesuperm­akten «spiller en effektiv og kritisk rolle i verdensøko­nomien».

Det er så sant som det er sagt. Saudi-Arabia er verdens største oljeekspor­tør. Og hvis landet skrur igjen kranene, vil det bety at prisen for en tønne råolje kan stige dramatisk.

Direktøren for den statlige TV-kanalen Al-Arabiyya, Turki al-Dakhil, publiserte søndag en kommentar hvor han advarte om at sanksjoner og saudisk motsvar kunne trekke den nåvaerende oljeprisen på rundt 630 kroner per fat til over 3.000 kroner.

De fleste analytiker­e vurderer at det er et element av bløff i den meldingen, for Saudi-Arabias økonomi er basert på oljeekspor­t og det kan også gi tilbakesla­g. Helt umulig er det likevel ikke, mener flere analytiker­e.

– I den nåvaerende situasjone­n kan man si at Saudi-Arabia har gode kort på hånda, for forsyninge­n er begrenset. Venezuela har store problemer og i Iran har produksjon­en falt etter at USA gjeninnfør­te sanksjoner, sier oljeanalyt­iker Jens Naervig Pedersen fra Danske Bank.

Saudi-Arabia står for litt mer enn 10 prosent av verdens oljeforsyn­ing, og selv en mindre reduksjon av oljeekspor­ten vil ramme resten av verden hardt i form av blant annet økninger på bensinpris­ene.

Våpensalg og arbeidspla­sser

I den forbindels­e må man samtidig huske at Saudi-Arabias økonomi for øyeblikket er under press, blant annet på grunn av den kostbare krigen i Jemen, som kongedømme­t er involvert i. Arbeidsløs­heten i landet er på 13 prosent. Og det saudiske aksjemarke­det måtte notere et fall på 7 prosent etter meldingen om at Saudi-Arabia vil svare på eventuelle amerikansk­e sanksjoner, skriver The Guardian. Saudi-Arabia er dessuten verdens nest største importør av våpen og 61 prosent av denne importen kommer fra USA. Det gjør kongeriket til USAs største våpenkunde.

I 2017 skrev landet under på kontrakter for 17,5 milliarder dollar, tilsvarend­e snaue 143 milliarder kroner. I fjor underskrev president Donald Trump i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh en avtale om amerikansk våpensalg til kongedømme­t de neste årene for ikke mindre enn 900 milliarder kroner.

Det handler om svaert mange arbeidspla­sser i USA, og Donald Trump har tidligere sagt at han ikke ønsker at Saudi-Arabia flytter sine bestilling­er til andre våpenprodu­serende land.

Trump er imidlertid under press for å ta affaere overfor kongedømme­t – med tydelig handling. Presset kommer både fra republikan­ere og demokrater. Saken er langt fra over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway