Stavanger Aftenblad

Klimatilta­k trenger ikke bety lavere livskvalit­et

- Daria Maria Johnsen Gruppeleia­r, Stavanger MDG Ingvild Sørensen Styremedle­m i MDG Stavanger

POLITIKK: FNs Klimapanel­s siste rapport gir oss 12 år på å stanse den globale oppvarming­en.

Skal vi begrense oppvarming til 2 grader, noe som vil få katastrofa­le konsekvens­er, må vi fram til 2030 redusere klimautsli­ppene med mellom 40 og 50 prosent sammenlign­et med 2010. Det er en enorm oppgave vi står overfor, men det er et spørsmål om å vaere eller ikke vaere. Dette er noe De Grønne tar på alvor. Land som forsvinner i havet, ubeboelige områder, mat- og vannmangel, tørke og flom kan bli normalen om vi fortsetter ufortrøden­t som før. Ikke minst utryddes verdens plante- og dyrearter i et forrykende tempo.

Betyr ikke lavere livskvalit­et

For å stanse den globale oppvarming­en, handler det selvsagt om at hver enkelt av oss må ta noen grep i forhold til hvordan vi lever livene våre. Vi bør feriere mer lokalt, sykle mer, spise mer plantebase­rt og kjøpe kvalitet fremfor kvantitet. De tiltakene hver enkelt av oss gjør, trenger ikke bety lavere livskvalit­et. Tvert imot, vi kan skape en bedre region å bo i, men som likevel er miljømessi­g baerekraft­ig.

Samtidig handler det også om at politikere må stille strenge krav på klimaets vegne, og sørge for at de strukturel­le endringene blir gjort på et høyere plan. Stavanger kommunes kommende klima- og miljøplan kan vaere et virkemidde­l for å dra vår del av det globale lasset, men da må den vaere både ambisiøs og forplikten­de! Dette vil De Grønne gjøre noe med.

Det ble foreslått to overordned­e alternativ­er i forslaget til ny klima- og miljøplan for Stavanger: 40 prosent eller 50 prosent kutt i klimagasse­r innen 2030. Bergen, Oslo og Trondheim legger seg på minst 80 prosent! Oslo sin klimaplan fikk nylig internasjo­nal hyllest for sin nødvendige satsing på å kutte i utslippene.

Vi er en region som er rik på kompetanse, innovasjon og forskning og ikke minst midler. Vi bør bruke våre ressurser aktivt til en grønn omstilling som er Stavanger verdig.

Må vaere en del av løsningen FN-rapporten sier at situasjone­n er svaert alvorlig, og det haster. Stavanger kan ikke redde verden helt alene, men må bli en del av løsningen og inspirere andre til å følge etter. De Grønne forventer at kommunens politikere er bevisst sitt store ansvar for fremtiden og vil kjempe for en klimaplan som gir resultater Stavanger kan vaere stolt av. Det haster!

Stavanger kan ikke redde verden helt alene, men må bli en del av løsningen og inspirere andre til å følge etter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway