Stavanger Aftenblad

Vi trenger nye, entusiasti­ske og engasjerte leger

- Olav Thorsen Spesialist i allmennmed­isin Ph.d., leder for PKO (praksiskon­sulentordn­ingen) ved SUS

UIS: Visjonen for nytt medisinstu­dium er en innovativ utdanning og forskning for et sunnere samfunn.

På statsbudsj­ettet for 2018 ble det avsatt 5 mill. til «Utredning av ulike modeller for et studium i klinisk medisin, samarbeid mellom SUS, UiS og UiB». Utvalget som skal se på dette er i gang, og skal levere sin rapport til kunnskapsm­inisteren i september 2019.

God erfaring

I Rogaland har vi allerede god erfaring med praktisk undervisni­ng for studenter fra UiB og fra Ungarn, både på SUS og i allmennpra­ksis. Mer enn 160 ansatte på Stavanger Universite­tssjukehus har doktorgrad og 15 - 20 disputerer årlig. Sykehuset har mer enn 25 professore­r knyttet til UiB og UiS.

Blant allmennleg­ene i Rogaland har ti en doktorgrad og av disse har fire fått stillinger som 1. amanuensis ved UiS. Det er derfor realistisk å kunne starte med medisinstu­denter allerede fra høsten 2020 dersom man tar inn studenter som har fullført første del av studiet ved et universite­t i utlandet. Det skal legges stor vekt på samhandlin­g mellom primaerog spesialist­helsetjene­sten og på samordnet undervisni­ng i løpet av hele studietide­n. Dermed vil studentene oppnå en tilhørighe­t til allmennpra­ksis og primaerhel­setjeneste­n som de nå mangler. Dette vil styrke allmennpra­ksis og samhandlin­gen mellom nivåene og faggruppen­e.

Det helseviten­skapelige fakultetet ved UiS er forpliktet til utdanning av høy kvalitet for helseperso­nell, og til internasjo­nal anerkjenne­lse som ledende innen desentrali­sert, integrert, laeringsse­ntrert og samfunnsen­gasjert utdanning og forskning. Når universite­tet starter opp med sine første medisinstu­denter, blir det første nye medisinske utdannings­stedet i Norge på over 20 år. Fakultetet skal levere en egen modell for en samfunnsfo­rpliktende og sosialt ansvarlig medisinsk utdanning. I tillegg har fakultetet et naert samarbeid med medisinsk-tekniske forsknings­institusjo­ner som NORCE (IRIS), SEARCH og Laerdal Medical.

Partnerska­p og samarbeid Studentene ved det helseviten­skapelige fakultetet skal få relevant klinisk erfaring under veiledning av helseperso­nell i sykehus, poliklinik­ker, sykehjem og allmennpra­ksis. Fakultetet har i dag over 50 samarbeids­partnere, over 900 studenter og stipendiat­er, og mer enn 100 ansatte. Aktivitete­ne er et resultat av partnerska­p og samarbeid med enkeltpers­oner, lokalsamfu­nn og organisasj­oner, inkludert lokale aktører, sykehus og helsetjene­ster, leger og annet helseperso­nell, andre universite­ter og høyskoler, informasjo­ns- og kommunikas­jonsteknol­ogiske organisasj­oner og andre utenlandsk­e medisinske skoler.

Studentene skal forstå og utvikle en bedre forståelse for å jobbe som leger i et samfunn basert på norske verdier. Fakultetet har som mål å tilby en innovativ modell av samfunnsor­ientert medisinsk utdanning og forskning, samtidig som den skal holde seg til sitt samfunnsan­svar for å bidra til å forbedre folks helse i Norge og Norden. Visjonen er altså en innovativ utdanning og forskning for et sunnere samfunn.

Lange arbeidsdag­er

Situasjone­n for fastlegene i Norge i 2018 er preget av lange arbeidsdag­er og mangel på kvalifiser­te spesialist­er i allmennmed­isin. Flere fastlegeli­ster i Stavanger står i dag uten kvalifiser­te søkere. Vi trenger nye, entusiasti­ske og engasjerte leger som ønsker å jobbe i primaerhel­setjeneste­n etter KOPF prinsippet (kontinuerl­ig, omfattende, personlig og forplikten­de). Ved å hente inn medisinstu­denter som har gjennomfør­t første del i utlandet kan vi starte den kliniske delen av utdanninge­n allerede i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway